Zsíros haj tulajdonságai:

  • zsíros tapintású, olajosan fénylő a haj,
  • gyakran kell hajat mosni,
  • a haj elnehezül, lelapul, a túlzott faggyútermelődés hatására,
  • a hajszálak rugalmatlanok, fakók,
  • a fejbőr nedvességtartalma nem megfelelő, korpásodik, hámlik a fejbőr, sokszor hullik is a haj.

A zsíros haj a faggyúmirigyek túlzott működése miatt alakul ki.

A zsíros haj hátterében nagyon sokféle ok állhat, különféle betegségek, gyulladás, tápanyaghiány, stressz, egészségtelen életmód stb. A zsíros haj mellé esetenként társuló kóros hajhullás esetében mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi a hajhullás oka.

Ha nincsen szervi oka, semmilyen gyulladásos betegség nincs a szervezetben, és az orvos sem találja az okát a haj zsírosodásának és hullásának, akkor az életmód és a hajápolási szokások megváltoztatásával is lehet próbálkozni.
A vegyszeres hajápolásról át lehet térni vegyszermentes hajápoló készítmények használatára. Az erősen irritatív, vegyszeres hajápoló készítmények, samponok, melyek sls-t és egyéb agresszív tenzidet tartalmaznak, irritálhatják a fejbőrt, és ezek is késztethetik a faggyúmirigyeket a túlzott faggyútermelésre. Első lépésben a  faggyúmirigyek normál faggyútermelésének a helyreállítására kell koncentrálni, aztán ha már helyreállt a normál faggyúműködés, akkor ezt az állapotot kell fenntartani ahhoz, hogy ne térjen vissza a zsíros haj probléma.

Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani azzal, ha legalább hetente egyszer hidegen sajtolt olajokból pakolást készítünk a hajunkra. A hajpakolást bemasszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk hatni, majd  samponnal alaposan lemossuk az olajat a hajról.  Sok samponnal kell lemosni az olajat, és balzsamot már nem is kell utána használni.
Az olajok rendbe teszik a hajat és a fejbőrt, amit a vegyszeres samponok tönkre tettek. Csak natúr samponok felhasználásával ez egy hosszabb folyamat, ezért én mindenkit arra bíztatok, hogy bátran készítsen magának otthon hidegen sajtolt olajokból pakolást a hajára. Itt talál recepteket hajpakolásokra.
Miután rendbe jött a fejbőr faggyútermelése, nem szabad a vegyszeres samponokra visszatérni, mert a probléma vissza fog térni.

Mit lehet még tenni a zsíros haj ellen?

Kerülni kell a túl sok hajápoló készítmény használatát. A kevesebb itt is több, elég egy gyenge kímélő tenzid tartalmú natúr sampont használni, és ha nem hosszú a haj, akkor balzsamozni sem kell. Kerülni kell a vegyszeres hajzseléket, hajhabokat és egyéb hajápoló készítményeket, mert elnehezítik a hajszálakat.

A fentebb írtak miatt megfelelő Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (SLS), Sodium Laureth Ether Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laueth Ether Sulfate (ALES) mentes sampont kell választani hajmosásra.

– Használjon 100%-os vaddisznósörte hajkefét a fésülködésre, mert az egyenletesen eloszlatja a haj felszínén a felesleges faggyút.
– Keverjen pakolást magának a hajára, hetente legalább egyszer, ami olyan olajokból és illóolajokból áll, amelyek a faggyúműködést szabályozzák és a zsíros haj ápolására jók, pakolásokra recepteket a receptes könyvben talál.
– Ne forró levegővel szárítsa a haját, hanem langyossal, vagy nyáron a szabad levegőn hagyja megszáradni.
– Hajöblítőként használjon főzetet csalánból, diófa leveléből és azzal öblítse le a haját hajmosás után.

A faggyúmirigy-működés helyreállítása egy hosszú folyamat. Csodaszerek nincsenek! Hosszú évek óta használjuk a vegyszeres tisztálkodó szereket, testápolókat, krémeket, dezodorokat, samponokat. Nincs az a csodaszer, ami egy vagy két hét alatt megszünteti a hajzsírosodást, a hajhullást, a korpásodást, vagy a hajvégek töredezését. Ilyenek nem léteznek! A folyamat több hónapig is eltarthat, amíg a szervezet megszabadul a felgyülemlett káros anyagoktól és kitisztul. Úgy, ahogy egy hét alatt nem lehet 10 kilót lefogyni, a haj sem fog kinőni vagy rendbe jönni 1- 2 hét alatt, és a haj zsírosodása sem fog elmúlni ennyi idő alatt.

A zsíros haj ápolására jó vegyszermentes, natúr hajápolási termékeket itt találja: https://esszencianatur.hu/termekkategoria/termekek-hajtipusonkent/zsiros-hajra/