[vc_row][vc_column][vc_column_text]A hajfestés legtermészetesebb módja a henna használata. A növényben található festő hatású anyag (lawsone) által a bőrt, hajat, és egyéb protein tartalmú anyagokat (köröm, gyapjú, selyem) narancsvörösre színezi. A henna egy virágos cserje, aminek a levelét szárítják és porrá őrlik és így használható fel a haj és a bőr festésére. A henna szó arab jelentése: áldott. A henna a hiedelem szerint áldást, jó szerencsét, szépséget hoz viselőjének. Az emberi bőrre történő hennafestés fesztiválok és ünnepségek alkalmával elterjedt tevékenység azokban az országokban, ahol termesztésével is foglalkoznak.

A hajat eredeti színétől függően a vörös különböző árnyalataira festi, indigóval keverve barnára. Szőke hajszín soha nem érhető el  hennával.

A henna hajfestés számos előnnyel rendelkezik, túl azon, hogy teljesen természetes, befogja az ősz hajszálakat is, ápolja regenerálja a fejbőrt, természetes csillogást ad a hajnak.

De a hennával történő hajfestés kissé hosszadalmas, nem 10 perc a hatóidő. Én annak idején Antal Vali honlapján olvasottak szerint jártam el.

Nálam a hajfestés éveken át úgy zajlott, hogy előző nap mielőtt nekiálltam a hennát felkenni a hajamra, megfőztem hozzá a levet amivel a hennát tejföl sűrűségű péppé kevertem össze. Kb. 4 dl vízben felfőztem 2 filter fekete teát, szegfűszeget, fekete kávét tettem bele, forraltam fél órán át majd hűlni hagytam. Másnap leszűrtem összekevertem a hennával és indigóval, és kentem is a fejemre.

Ma már máshogy festem a hajam, a macerás részeket lerövidítettem, 1-2 óra és kész is az egész procedúra.

Most így csinálom, pontokba szedve:
1.     Összekeverem a hennát és az indigót. Indigót is használok, mert különben az eredeti világos barnás/szőkés/őszes hajam vörös lenne csak a hennával. Így pedig szép vöröses/gesztenye barna színe van.
2.     Langyos vízzel sűrűre és csomómentesre keverem a pépet. Beleteszek még 2 ek. lenmagzselét (rozmaring-levendulásat). A lenmagzselé azért jó, mert már benne van az illóolaj, a citromsav, így nem kell hozzá más. Pluszban még hidegen sajtolt olajokat is teszek bele, kókuszolajat, lenmag- és argánolajat.
3.     Felkenem a hajamra, zuhanysapkával befedem, majd egy-két óra hatóidő után megmosom a hajam samponnal, nem kell rá se balzsam, se semmi más hajápoló. (Van, hogy egész délelőtt a fejemen hagyom a hennát.)

henna hajfestés

Gyönyörű csillogást ad a hajnak, egészséges, mert csak természetes anyagokból van, és még az ősz hajszálaimat is teljesen befogja.

A haj színe hennával festve vöröses árnyalatú lesz. Indigóval vagy dióburok héjjal keverve barnás árnyalata van, már mindkettőt használtam nincs különbség. Akik aggódnak amiatt, hogy milyen színű lesz a hajuk a hennával való festéssel, azoknak azt tudom mondani, hogy réges rég, amikor még a bolti hajfestékeket vásároltam, soha nem sikerült olyanra festeni a hajamat, ami a dobozon található képen volt. Ezért nem aggódnék a szín miatt, a henna a haj természetes pigmentjeiből hozza létre a színt egy kis vörössel fűszerezve. Nem igazán lehet melléfogni, a vörös és a barna árnyalatai lesz az eredmény a hennázás után. Minél világosabb az eredeti hajszín, annál vörösebb lesz az eredmény, több indigó kell, hogy barna legyen.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Henna_(növényfaj)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus annotation=”inline”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]