Mi okozhatja a haj szárazságát?

Száraz haj a faggyúmirigyek alulműködése miatt  is kialakulhat. Szakszerűtlenül végzett hajkezelések (festés, szőkítés, tartós hullámosítás, hajegyenesítés). Ezek a kémiai kezelések felbontják a haj erejét adó kémiai kötéseket. A haj rendkívül érzékennyé válik, csökken a szakítószilárdsága. Ezeken felül száraz haj okozója lehet a nem megfelelő hajápolási termékek használata és a túl forró levegővel történő hajszárítás is. A műanyagok statikus elektromosságot fejlesztenek, ami még törékenyebbé teszi a hajszálakat. A rosszul kidolgozott fésű, hajkefe felsérti az amúgy is törékeny hajszál felületét, ez okozza a hajvégek töredezettségét is.

A nem megfelelő étrend, kevés folyadék fogyasztása, az esszenciális zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok hiánya, a diéta, a dohányzás is okozhatja a haj kiszáradását, ahogyan a különböző betegségek (pl. vérszegénység, pajzsmirigy- és hormonális problémák stb.) és a környezeti feltételek is.

A nyári napsütésben kevesen viselnek sapkát, kalapot, ami túl azon, hogy óv a napszúrástól, védi a hajat is. A strandon a bőrünket kenjük naptejjel, fényvédőkkel, de keveset törődünk a hajunk védelmével. Az erős napsütés esetén, ha sokat vagy a szabad ég alatt, a hajat nagyon sok fény éri, ehhez társulhat a szél, a strand klóros vize, vagy a sós tengervíz.

Szükség van a megfelelő hajápoló készítmények használatára, hogy természetes nedvességtartalmát, erősségét, lágyságát fényét visszanyerje a hajkorona és a faggyúmirigyek normál működése helyreálljon.

A száraz haj oka lehet a nem megfelelő, vegyszeres hajápoló készítmények használata is.

A vegyszeres hajápolásról át lehet térni vegyszermentes hajápoló készítmények használatára. Az erőssen irritatív, vegyszeres hajápoló készítmények, samponok, melyek sls-t és egyéb agresszív tenzidet tartalmaznak, irritálhatják a fejbőrt, kiszáríthatják a hajat.
Első lépésben a  faggyúmirigyek  normál faggyútermelésének a helyreállítására kell koncentrálni, aztán ha már helyreállt a normál faggyúműködés, akkor ezt az állapotot kell fenntartani ahhoz, hogy ne térjen vissza a probléma.

Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani azzal, ha legalább hetente egyszer hidegen sajtolt olajokból pakolást készítünk a hajunkra. A hajpakolást bemasszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk hatni, majd  samponnal alaposan lemossuk az olajat a hajról.  A megfelelő hajbalzsam a száraz hajra jó hatással van, és csökkenti a haj szárazságát.

Az olajok rendbe teszik a hajat és a fejbőrt, amit a vegyszeres samponok tönkre tettek.

Viszont miután rendbe jött a fejbőr faggyútermelése nem szabad a bolti samponokra vissza térni, mert megint tönkre teszik, ilyenkor kell kímélő tenzid tartalmú, natúr samponokat és termékeket használni.
A hidegen sajtolt olajos pakolások felgyorsítják ezt a folyamatot, ami által helyreáll a faggyútermelés.
Csak pusztán natúr samponokkal ez egy hosszabb folyamat, ezért én mindenkit arra bíztatok, hogy bátran készítsen magának otthon hidegen sajtolt olajokból pakolást a hajára. Itt talál recepteket hajpakolásokra.

Mit lehet tenni még a száraz haj ellen?

  • Kerülje a gyakori hajmosást, a megfelelő száraz haj ápolására való samponnal mosson hajat és használjon a száraz hajnak megfelelő hajbalzsamot.
  • Használjon 100%-os vaddisznósörte hajkefét a fésülködésre, mert az egyenletesen eloszlatja a haj felszínén a felesleges faggyút.
  • Ne forró levegővel szárítsa a haját, hanem langyossal, vagy nyáron a szabad levegőn hagyja megszáradni.
  • Keverjen pakolást magadnak a hajára, hetente legalább egyszer, ami olyan olajokból és illóolajokból áll, amelyek a faggyúműködést szabályozzák és a száraz haj ápolására jók.
  • A hajvégekre kókuszolajat vagy olívaolajat kenjen hajápolóként.
  • A heti egyszeri kókuszolajos és/vagy olívaolajos hajpakolás kifejezetten jó a száraz hajnak, használatát elolvashatja a receptes könyvben.

Itt talál a webáruházban a száraz haj ápolására szolgálótermékeinket.