Mi is az az SLS, és miért mondja mindenki, hogy az SLS káros?

Ahhoz, hogy habozzon egy sampon, tenzidet, mosóaktív anyagot kell belekeverni. Ezek az anyagok felelősek, azért, hogy a kozmetikum leoldja a szennyeződéseket és a zsírt a tisztítandó felületről. Minden tisztító, tisztálkodó és mosakodó szernek az alapja ez az anyag, tehát a víz mellett a legmagasabb százalékban tartalmazza. Sajnos legtöbb esetben ugyanazt az agresszív zsíroldó tenzidet használják az ipari zsíroldókban, az autósamponokban, a mosogatószerekben, a mosóporokban, a felmosószerekben, mint a samponokban, hajbalzsamokban, habfürdőkben, tusfürdőkben, fogkrémekben, babafürdetőkben, babapopsi törlőkendőkben, borotvakrémekben. Ez az SLS. Így sajnos nem sok különbség van az autómosószer és a sampon közt, csak állagában, színében és illatában tér el egymástól, de az alap ugyanaz, víz és tenzid.
Így nagy ívben kerülni kell azokat a kozmetikumokat, amelyek összetételében a következő anyagok szerepelnek:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
 • Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

Ezek hatásukat tekintve teljesen egyformák, csak az előállításukban van különbség.

Álljon itt egy rövid összefoglaló azokról hatásokról, amelyeket az SLS és társai okozhatnak:

 • Enyhe vagy mérsékelt bőrirritáció, bőrgyulladás. Az agresszív zsíroldó hatása miatt leoldja a bőrfelszínt beborító hidrolipid film réteget, mindent lepusztít a bőrfelszínről, ezáltal bőrszárazságot okoz, az immunrendszert gyengíti, következménye a bőrirritáció, súlyosabb esetben ekcéma, vagy dermatitisz.
 • Allergiás légzőszervi reakciót okozhat, mint például az asztma.
 • Felhalmozódik egy vagy több szervben, amely szervkárosodáshoz vezet a szívben, a májban, a tüdőben és az agyban.
 • Káros hatással van a reprodukciós (szaporodási) képességekre.
 • Mérsékelt szemirritációt okoz.
 • Maradandóan károsíthatja a csecsemők és kisgyermekek szemét.
 • Károsítja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet.

Az SLS egy felületaktív összetevő, amely sokféle bőr- és a hajápoló termékben megtalálható, beleértve arctisztítókat, samponokat és tusfürdőket is. Elsődleges szerepe, hogy a bőr- és hajápolási termékekben felületaktív anyagként vagy tisztítószerként funkcionál. Hogy megértsük a felületaktív anyag szerepét, először meg kell értenünk néhány alapvető tulajdonságot a folyadékokkal kapcsolatban.

Bár a folyadékok folyékony mivoltuknál fogva felveszik egy tárolóedény alakját, az egymagukban álló folyadékcseppek gömb alakot öltenek. A csepp gömb alakja azért lehetséges és fenntartható, mert folyadékok úgynevezett felületi feszültséggel rendelkeznek. Ez az erő segíti ellensúlyozni a folyadékot körülvevő külső erők hatásait, úgy, hogy egy gyöngyszerű alakot tart fenn.

Minden egyes folyadék saját felületi feszültséggel bír, és minél magasabb a feszültség, annál nehezebb a folyadék egy cseppjét feltörni. A természetes olaj (faggyú), amelyet a bőr előállít, és a legtöbb más típusú olaj is egy viszonylag magas felületi feszültséggel rendelkezik. Amikor a víz olajos felületre fut, az olaj felületi feszültsége megakadályozza, hogy az apró olajcseppeket a víz elmossa, ezért amikor például arcot mosol, zuhanyzol vagy fürdesz sima vízzel, az nem egy hatékony módja annak, hogy a bőröd és a hajad megtisztítsd, mert a víz önmagában nem képes ezt a felületi feszültséget feltörni.

A felületaktív anyagok, mint az SLS, csökkentik a folyadékok, valamint az olajok felületi feszültségét. Amikor egy olyan anyagot használsz, amely tartalmazza a megfelelő felületaktív anyagot a fejbőr, haj, arc vagy a test tisztításához, akkor a felületaktív anyag teszi lehetővé a víz számára, hogy eltávolítsa az olajat. A felületaktív hatás mellett az SLS habot is képez.

Az SLS alkalmazásának lényege – a tisztítóhatáson túl-, hogy elősegíti a kozmetikumok alkotórészeinek összekeveredését, és mivel az összetevők felületi feszültségét feltöri, így fenn képes tartani azok összekeveredett állapotát, és így megakadályozza azok szétválását. Az eredmény pedig egy egynemű anyag (folyékony szappan, sampon, fogkrém, arclemosók, arckrémek – csakhogy néhányat említsünk.)

Az Esszencia Natúr termékekben nem használunk SLS -t. A mi termékeinkben a decyl glucoside nevű tenzid található meg, amely teljesen természetes eredetű és kíméletes.

 

Az emulgeátorok

A kozmetikai termékekben az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a vizes és az olajos anyagok homogén keverékké állnak össze, nem válik ki az olaj a termékben.
Ilyen emulgeátor a TEA (Triethanol amine), amit a kozmetikai ipar használ, és ezek származékai. Ezeket a kozmetikai termék címkéjén úgy lehet felismerni, hogy mindegyik nevében benne van a TEA szócska. A TEA és rokonai hatásai:  bőrirritáló, vese és máj károsító, valamint rákkeltő.

 

A szintetikus színezékekkel sem jobb a helyzet.

Egytől egyig károsak, allergének, kedvezőtlen hatásúak. A címkén az összetételben a C.I. sok-sok szám jelöli ezeket. A szintetikus hajfestékek is egytől egyig károsak, minél sötétebb színt produkál egy hajfesték, annál károsabb a szervezetre.

A szintetikus  illatanyagoknak köszönhető a sampon parfümös illata.

Az illatok az ember központi idegrendszerén keresztül a limbikus rendszerre hatnak, így közvetlenül az agyra vannak hatással. Az illatanyagok válthatnak leginkább ki allergiás reakciókat, nem csak a bőrön, hanem az agyban is. Így kiválthatják a fejfájást, a migrént, az epilepsziát, szerepük lehet az olyan betegségek kialakulásában, mint pl. a dislexia, Altzheimer-kór, Parkinson-kór.
Kerülni kell a szintetikus illatanyagot és színezőanyagot tartalmazó kozmetikumokat, mert csak azért erősítik fel illatokkal és színekkel a terméket, hogy jobban eladható legyen, de az egyáltalán nem tisztázott, hogy hosszú távú alkalmazásuk milyen negatív hatást vált ki az ember szervezetében.

Az Esszencia Natúr termékekben nem használunk semmilyen színezéket, és szintetikus illatanyagokat. Az illatosítást kizárólag 100%-os illóolajakkal végezzük.

 

Kőolajszármazékok

Az olyan hajápoló készítményekben, mint pl. a hajzselék, hajwaxok, hajolajok, hajvég ápolók, megtalálhatók a kőolajszármazékok is, melyek eltömítik a pórusokat, ezzel bőrgyulladást, ekcémát, sömört, szeborreát, rozáceát okoznak vagy éppen a fejbőr védekező képességét teszik tönkre, ezáltal előidézhetik a hajhullást, a korpásodást. Ilyen kőolajszármazékok pl. a Vazelin, a Parafinwax, a Mineral oil és wax, a Liquidum Paraffinum, Petrolatum, stb. a termékek címkéjén.

Ha hajápolásról van szó, akkor említést kell tennünk a szilikonokról is.

A legtöbb bolti hajápoló készítmény tartalmaz szilikont, ami által a haj könnyen kifésülhetővé, csillogóvá válik. Erre sokan vágynak, de a kockázatokkal kevesen vannak tisztában. A szilikon egy műanyag, ami átmenetileg fényesíti, és könnyen fésülhetővé teszi a hajat, de hosszabb távon több rétegben rárakódik a hajra, vékony filmbevonatot képez a fejbőrön, ezzel befülleszti azt, ami a hajszálak kihullásához vezet, mivel a fejbőrön keresztüli anyagcserefolyamatok nem biztosítottak.A címkén az összetevőkben ilyen néven találhatóak meg: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane,  …siloxane , …methicone. A szilikonos termékek használata után hosszabb idő kell a hajnak, hogy regenerálódjon. A szilikonos termékek elhagyásával először rosszabb lesz a haj állapota, de aztán javul, ahogy lekopik róla a rárakódott szilikon.

 

Alternatív megoldások kozmetikumokra

A testápolók a kézkrémek, arckrémek boltban vásárolható szintetikus változatai helyett használjunk hidegen sajtolt olajokat, shea vajat, kókusz olajat, kakaóvajat, olíva olajat, argán olajat, mandula olajat, jojoba olajat. Gyógyszertárakban, drogériákban, webáruházakban mindezek beszerezhetőek. A hidegen sajtolt olajok tömény hatóanyagok, semmiféle vegyszeres kezelésen nem estek át, bátran használhatóak. A mandulaolaj gyerekek bőrre is kitűnően használható.

A tusfürdők, tisztálkodó szerek helyett használjunk jó minőségű kézműves natúr szappant. Ezeket be lehet szerezni a neten, vásárokon, piacokon.

A dezodorok, izzadásgátlók bolti változatai tele vannak alumínium származékokkal, ezek helyett a természetes szódabikarbóna alapú krémdezodorok használhatóak, már több webáruházban is kaphatóak.

A szintetikus parfümök helyett vásároljunk virágvizet, vagy 100%-os illóolajokból készült természetes parfümöt. Vagy készítsünk magunknak a hidegen sajtolt olajokból, 100%-os illóolajokból bőrápoló és hajápoló készítményeket, pakolásokat. Ehhez ötleteket itt is találhat, amiket folyamatosan bővítünk.

Természetesen a vegyszeres hajápoló termékek helyett is vannak natúr alternatívák, amelyekből válogathat webáruházunkban.