A shea vaj a hajnak, a bőrnek egy természetes kondicionálója.
Kelet és Nyugat Afrikában a Trópusokon nő a Karite fa, ennek a fának a terméséből állítják elő a shea vajat. Afrikában már évtizedek óta használják a shea vajat ápoló és terápiás tulajdonságai miatt bőr és hajápolásra egyaránt.shea-vajIsmert gyógyító tulajdonságai közé tartozik, hogy segíti az égési sérülések gyógyulását, a bőrgyulladásra a striákra és a hegekre jó hatással van. Testre és arcra kenve hidratálja a bőrt, a száraz hajra egy természetes hajkondicionáló. Gazdag zsírsavtartalma mellett sok A, E és F vitamin található benne, ami tökéletes ápolóvá teszi hajra és bőrre egyaránt. Sokáig változatlan állagú marad és nem avasodik meg. A shea vaj megóvja a bőrt az időjárás viszontagságaitól, a víz és a napsugár szárító hatásától.

Hogyan használd hajra a shea vajat?

Irritált fejbőrre shea vaj

Afrikában a száraz, viszkető fejbőrre és a korpásodásra egyaránt használják a shea vajat. A száraz, töredezett hajra kenve hidratálja a hajszálakat. Gyulladásgátló tulajdonsága is van, nem tömíti el a pórusokat, könnyen beszívódik a fejbőrbe, ezáltal biztosítja a nedvességet egészen a hajgyökerekig. Ezért rendkívül hasznos a festett és hőkezelt hajnak.

Gőz fölött olvaszd fel a shea vajat egy kis edényben, és még langyos, folyó állapotban kend a fejbőrödre, masszírozd is be gyengéd mozdulatokkal. Cseppenthetsz bele 1-2 csepp 100%-os illóolajat is, levendulát vagy teafát.

A shea vaj nyáron védi a hajat az uv sugaraktól

A shea vaj beszívódik a fejbőrbe és a hajba, így más természetes olajokkal keverve, pl. szőlőmag olajjal, avokádó olajjal kis mennyiségben alkalmazva hajszárítás előtt védi a hajat, és védi a nap káros UV sugaraitól.  A száraz, törékeny vagy göndör hajra kiváló hidratáló.

 

Finomított vagy finomítatlan shea vajat használj?

Kétféle shea vaj kapható a kiskereskedelmi forgalomban.
A finomítatlan shea vaj enyhén sárgás színű, erős aromájú, nehezen kenhető, tradicionális feldolgozással készült enyhén füstös illatú vaj.

  • Csökkenti a bőrirritációt, hegeket, pattanásokat.
  • Hidratálja a száraz és érzékeny bőrt.
  • Csökkenti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit.
  • Kisimítsa a ráncokat.
  • Bőrpuhító, regeneráló hatása van.
  • Keveset használva könnyen felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatása van.

A finomított shea vaj is rendelkezik mindezen bőrápoló tulajdonságokkal, de nincs meg a jellegzetes shea vaj illata, ugyanúgy használható, mint finomítatlan társa.