[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Miután a bőrön át több hatóanyag szívódik fel a szervezetünkbe, mint a tápcsatornából, fontos figyelni, hogy mivel mosunk hajat, milyen a samponok összetétele, mit kenünk a bőrünkre, arcunkra, és milyen kozmetikai termékeket veszünk meg és használunk. Az sem garancia, ha valamin natúr vagy éppen bio feliratot látunk. Figyelni kell a címkén az összetevőket. Általában a boltok polcain megvásárolható samponok összetétele a következő anyagokból állnak.

samponok összetétele(A képen NEM az Esszencia natúr samponok összetétele látható!)

Ahhoz, hogy habozzon egy sampon, tenzidet, mosóaktív anyagot kell belekeverni. Ezek az anyagok felelősek, azért, hogy a kozmetikum leoldja a szennyeződéseket és a zsírt a tisztítandó felületről. Minden tisztító, tisztálkodó és mosakodó szernek az alapja ez az anyag, tehát a víz mellett a legmagasabb százalékban tartalmazza. Sajnos legtöbb esetben ugyanazt az agresszív zsíroldó tenzidet használják az ipari zsíroldókban, az autósamponokban, a mosogatószerekben, a mosóporokban, a felmosószerekben, mint a samponokban, hajbalzsamokban, habfürdőkben, tusfürdőkben, fogkrémekben, babafürdetőkben, babapopsi törlőkendőkben, borotvakrémekben. Így sajnos nem sok különbség van az autómosószer és a samponok összetétele között, csak állagában, színében és illatában tér el egymástól, de az alap ugyanaz, víz és tenzid.

Így nagy ívben kerülni kell azokat a kozmetikumokat, amelyek összetételében a következő anyagok szerepelnek:
– Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
– Sodium Laureth Sulfate (SLES)
– Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
– Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

Ezek hatásukat tekintve teljesen egyformák, csak az előállításukban van különbség.

Álljon itt egy rövid összefoglaló azokról hatásokról, amelyeket az SLS és társai okozhatnak:
Enyhe vagy mérsékelt bőrirritáció, bőrgyulladás. Az agresszív zsíroldó hatása miatt leoldja a bőrfelszínt beborító hidrolipid film réteget, mindent lepusztít a bőrfelszínről, ezáltal bőrszárazságot okoz, az immunrendszert gyengíti, következménye a bőrirritáció, súlyosabb esetben ekcéma, vagy dermatitisz.
Allergiás légzőszervi reakciót okozhat, mint például az asztma.
Felhalmozódik egy vagy több szervben, amely szervkárosodáshoz vezet a szívben, a májban, a tüdőben és az agyban.
Káros hatással van a reprodukciós (szaporodási) képességekre.
Mérsékelt szemirritációt okoz.
Maradandóan károsíthatja a csecsemők és kisgyermekek szemét.
Károsítja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet.

A kozmetikai termékekben az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a vizes és az olajos anyagok homogén keverékké állnak össze, nem válik ki az olaj a termékben.
Ilyen emulgeátor a TEA (Triethanol amine), amit a kozmetikai ipar használ, és ezek származékai. Ezeket a kozmetikai termék címkéjén úgy lehet felismerni, hogy mindegyik nevében benne van a TEA szócska. A TEA és rokonai hatásai:  bőrirritáló, vese és máj károsító, valamint rákkeltő.

A szintetikus  illatanyagoknak köszönhető a sampon parfümös illata.
Az illatok az ember központi idegrendszerén keresztül a limbikus rendszerre hatnak, így közvetlenül az agyra vannak hatással. Az illatanyagok válthatnak leginkább ki allergiás reakciókat, nem csak a bőrön, hanem az agyban is. Így kiválthatják a fejfájást, a migrént, az epilepsziát, szerepük lehet az olyan betegségek kialakulásában, mint pl. a dislexia, Altzheimer-kór, Parkinson-kór.

A szintetikus színezékekkel sem jobb a helyzet. Egytől egyig károsak, allergének, kedvezőtlen hatásúak. A címkén az összetételben a C.I. sok-sok szám jelöli ezeket. A szintetikus hajfestékek is egytől egyig károsak, minél sötétebb színt produkál egy hajfesték, annál károsabb a szervezetre.
Kerülni kell a szintetikus illatanyagot és színezőanyagot tartalmazó kozmetikumokat, mert csak azért erősítik fel illatokkal és színekkel a terméket, hogy jobban eladható legyen, de az egyáltalán nem tisztázott, hogy hosszú távú alkalmazásuk milyen negatív hatást vált ki az ember szervezetében.

Minden kozmetikai terméket szükséges tartósítani, különben megromlik, avasodik, penészesedik, erjed.
A szintetikus tartósítószerek nagy százalékban káros hatásúak, allergének és rákkeltőek lehetnek. Ilyenek pl. a DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének.

Az egyéb hajápoló készítményekben, mint pl. a hajzselék, hajwaxok, hajolajok, hajvég ápolók, megtalálhatók a kőolajszármazékok is, melyek eltömítik a pórusokat, ezzel bőrgyulladást, ekcémát, sömört, szeborreát, rozáceát okoznak vagy éppen a fejbőr védekező képességét teszik tönkre, ezáltal előidézhetik a hajhullást, a korpásodást. Ilyen kőolajszármazékok pl. a Vazelin, a Parafinwax, a Mineral oil és wax, a Liquidum Paraffinum, Petrolatum, stb. a termékek címkéjén.

Ha hajápolásról van szó, akkor említést kell tennünk a szilikonokról is. A legtöbb bolti hajápoló készítmény tartalmaz szilikont, ami által a haj könnyen kifésülhetővé, csillogóvá válik. A szilikon egy műanyag, ami átmenetileg fényesíti, és könnyen fésülhetővé teszi a hajat, de hosszabb távon a szilikon rárakódik a hajra, vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajon, ezzel befülleszti azt, ami a hajszálak kihullásához vezet. A címkén az összetevőkben ilyen néven találhatóak meg: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane,  …siloxane , …methicone.
A szilikonos termékek használata után hosszabb idő kell a hajnak, hogy regenerálódjon. A szilikonos termékek elhagyásával először rosszabb lesz a haj állapota, de aztán javul, ahogy lekopik róla a szilikon.

Most már látjuk, hogy miért is olyan nagyon fontos, hogy vásárlás előtt tudjuk és majd ellenőrizzük, hogy milyen a termékek, samponok összetétele a címkén!

Ne tévessze meg, amikor azt olvassa egy termékcímkén, hogy az adott termék BIO, vagy egyéb forrásból származó, természetes és egészséges összetevőt is tartalmaz. Ha azok mellett van benne káros tenzid (általában a víz után a második helyen), akkor tehetnek bele akármilyen “értékes” összetevőt, a termék ugyanolyan káros marad. Fontos tudnivaló, hogy az EU kozmetikai rendeletnek megfelelően az összetevőket mennyiségük szerinti sorrendben kell feltüntetni a címkén, vagyis amiből a legtöbb van, azt legelöl. Ha jól megfigyelik a címkéket, azt látják, hogy a tenzid a második helyen áll – és ez bizony nem azt jelenti, hogy 1%-ban van jelen a termékben.

hajmosas samponok összetételeJól válasszuk meg, hogy mit veszünk meg!

Vannak valóban natúr samponok, hajápolási termékek. Ezen felül a természetben rengeteg olyan gyógyító hatású anyag létezik, mellyel azonnali javulást érhet el a haja és fejbőre állapotában. Ezeket egyszerűen beszerezheti magának, ha kimegy a kertbe, vagy erdőben, mezőn járva is össze lehet gyűjteni őket, de patikában is meg lehet venni. Ezek a természetben fellelhető gyógynövények, és a hidegen sajtolt olajok kíméletesen, természetesen és vegyszerektől mentesen szépítik a hajat és a bőrt.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]