Miért is fontos annyira, hogy megnézd a samponok flakonján lévő címkét?

Miután a bőrön át több hatóanyag szívódik fel a szervezetünkbe, mint a tápcsatornából, fontos figyelni, hogy mivel mosunk hajat, mit kenünk a bőrünkre, arcunkra, és milyen kozmetikai termékeket veszünk meg és használunk. Az sem garancia, ha valamin natúr vagy éppen bio feliratot látunk.

Figyelni kell a címkén az összetevőket, mert már minden kozmetikumra a jobb eladhatóságért ráírják a flakonra ezeket a szavakat, ezért mindenképpen érdemes vásárlás előtt áttanulmányozni a címkét és kerülni azokat a készítményeket, amelyekben az alábbi felsorolt anyagok valamelyike is benne van!

Ugyan csak pár percig van a sampon a fejünkön, de akkor a szembe is belekerülhet, és az alábbiakban felsorolt összetevők közül sok szembe kerülve károsítja a szemet.

Egy héten, ha csak egyszer-kétszer mosunk hajat, akkor is nagyon sokszor kerül a fejbőrünkre, a bőrünkre, juthat a szemünkbe, akkor képzeld el azt, hogy mondjuk egy év alatt milyen mennyiségben szívódhat fel a hajápolók összetevője a szervezetedbe.

És másról még nem is beszélve, a testápolók, arckrémek, fogkrém, arctisztítók, smink lemosók, amelyek ugyancsak tartalmazzák ezeket az anyagokat és egy nap folyamán sokszor használjuk őket.

 

Nézzük, miből állnak általában a bolti samponok!

A samponok alapjai a habképző tenzidek, mosóaktív anyagok.

Ahhoz, hogy habozzon egy sampon, tenzidet, mosóaktív anyagot kell belekeverni. Ezek az anyagok felelősek, azért, hogy a kozmetikum leoldja a szennyeződéseket és a zsírt a tisztítandó felületről.

Minden tisztító, tisztálkodó és mosakodó szernek az alapja ez az anyag, tehát a víz mellett a legmagasabb százalékban tartalmazza.

Sajnos legtöbb esetben ugyanazt az agresszív zsíroldó tenzidet használják az ipari zsíroldókban, az autósamponokban, a mosogatószerekben, a mosóporokban, a felmosószerekben, mint a samponokban, hajbalzsamokban, habfürdőkben, tusfürdőkben, fogkrémekben, babapopsi törlőkendőkben, borotvakrémekben.

Így sajnos nem sok különbség van az autómosószer és a sampon közt, csak állagában, színében és illatában tér el egymástól, de az alap ugyanaz, víz és tenzid.

Így nagy ívben kerülni kell azokat a kozmetikumokat, amelyek összetételében a következő anyagok szerepelnek:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
 • Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

Ezek hatásukat tekintve teljesen egyformák, csak az előállításukban van különbség.

Álljon itt egy rövid összefoglaló azokról hatásokról, amelyeket az SLS és társai okozhatnak:

 • Enyhe vagy mérsékelt bőrirritáció, bőrgyulladás. Az agresszív zsíroldó hatása miatt leoldja a bőrfelszínt beborító hidrolipid film réteget, mindent lepusztít a bőrfelszínről, ezáltal bőrszárazságot okoz, az immunrendszert gyengíti, következménye a bőrirritáció, súlyosabb esetben ekcéma, vagy dermatitisz.
 • Allergiás légzőszervi reakciót okozhat, mint például az asztma.
 • Felhalmozódik egy vagy több szervben, amely szervkárosodáshoz vezet a szívben, a májban, a tüdőben és az agyban.
 • Káros hatással van a reprodukciós (szaporodási) képességekre.
 • Mérsékelt szemirritációt okoz.
 • Maradandóan károsíthatja a csecsemők és kisgyermekek szemét.
 • Károsítja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet.

A samponok következő összetevője az emulgeátorok.

A kozmetikai termékekben az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a vizes és az olajos anyagok homogén keverékké állnak össze, nem válik ki az olaj a termékben.

Ilyen emulgeátor a TEA (Triethanol amine), amit a kozmetikai ipar használ, és ezek származékai. Ezeket a kozmetikai termék címkéjén úgy lehet felismerni, hogy mindegyik nevében benne van a TEA szócska. A TEA és rokonai hatásai: bőrirritáló, vese és máj károsító, valamint rákkeltő.

A samponok alkotórészei a szintetikus illatanyagok és színezékek.

A hatályban lévő kozmetikai rendelet szerint Az illat- és aromakompozícióra, valamint nyersanyagaikra a „parfum” vagy „aroma” kifejezés utal” a kozmetikai termék címkéjén.

De sajnos az illatanyag összetételét nem kötelező feltüntetni a címkén, kivéve, ha az e rendelet mellékletében felsorolt anyagok megtalálhatóak a termékben. Emiatt a szintetikus illatokat nem kell feltüntetni, de ha például illatanyagként 100%-os levendula illóolajat alkalmazunk, annak természetes alkotóeleme a Linalool, ami szerepel a kozmetikai rendelet e mellékletében, így kötelező feltüntetni a címkén.

Az illatok az ember központi idegrendszerén keresztül a limbikus rendszerre hatnak, így közvetlenül az agyra vannak hatással.

Az illatanyagok válthatnak leginkább ki allergiás reakciókat, nem csak a bőrön, hanem az agyban is. Így kiválthatják a fejfájást, a migrént, az epilepsziát, szerepük lehet az olyan betegségek kialakulásában, mint pl. a dislexia, Altzheimer-kór, Parkinson-kór.

A szintetikus színezékekkel sem jobb a helyzet.

Egytől egyig károsak, allergének, kedvezőtlen hatásúak. A címkén az összetételben a C.I. sok-sok szám jelöli ezeket.

A szintetikus hajfestékek is egytől egyig károsak, minél sötétebb színt produkál egy hajfesték, annál károsabb a szervezetre.

Kerülni kell a szintetikus illatanyagot és színezőanyagot tartalmazó kozmetikumokat, mert csak azért erősítik fel illatokkal és színekkel a terméket, hogy jobban eladható legyen, de az egyáltalán nem tisztázott, hogy hosszú távú alkalmazásuk milyen negatív hatást vált ki az ember szervezetében.

S végül, de nem utolsó sorban, a samponok tartósítását is meg kell oldani.

Minden kozmetikai terméket szükséges tartósítani, különben megromlik, avasodik, penészesedik, erjed.

A szintetikus tartósítószerek nagy százalékban káros hatásúak, allergének és rákkeltőek lehetnek. Ilyenek pl. a DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének.

A természetes tartósítószerek az E vitamin, a C vitamin, a citromsav, a tejsav. A természetes anyagokból álló készítményeket tartósítani szükséges, ha lehetőségünk van, mindenképpen válasszunk természetes tartósítószerrel tartósított termékeket.

Az egyéb hajápoló készítményekben, mint pl. a hajzselék, hajwaxok, hajolajok, hajvég ápolók, megtalálhatók a kőolajszármazékok is, melyek eltömítik a pórusokat, ezzel bőrgyulladást, ekcémát, sömört, szeborreát, rozáceát okoznak vagy éppen a fejbőr védekező képességét teszik tönkre, ezáltal előidézhetik a hajhullást, a korpásodást.

Ilyen kőolajszármazékok pl. a Vazelin, a Parafinwax, a Mineral oil és wax, a Liquidum Paraffinum, Petrolatum, stb. a termékek címkéjén.

Ha hajápolásról van szó, akkor említést kell tennünk a szilikonokról is.

A legtöbb bolti hajápoló készítmény tartalmaz szilikont, ami által a haj könnyen kifésülhetővé, csillogóvá válik.

A szilikon egy műanyag, ami átmenetileg fényesíti, és könnyen fésülhetővé teszi a hajat, de hosszabb távon a szilikon rárakódik a hajra, vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajon, ezzel befülleszti azt, ami a hajszálak kihullásához vezet.

A címkén az összetevőkben ilyen néven találhatóak meg: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, …siloxane , …methicone.

A szilikonos termékek használata után hosszabb idő kell a hajnak, hogy regenerálódjon.

A szilikonos termékek elhagyásával először rosszabb lesz a haj állapota, de aztán javul, ahogy lekopik róla a szilikon.

Most már látjuk, hogy miért is olyan nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük a termék összetételét a címkén!

A természetben rengeteg olyan gyógyító hatású anyag létezik, mellyel azonnali javulást érhetsz el a hajad és bőröd állapotában.

Ezeket egyszerűen beszerezheted magadnak, ha kimész a kertbe, vagy erdőben, mezőn járva is össze lehet gyűjteni őket, de patikában is meg lehet venni.

Ezek a természetben fellelhető gyógynövények, és a hidegen sajtolt olajok kíméletesen, természetesen és vegyszerektől mentesen szépítik a hajat és a bőrt.