Mi a pH érték, és mit eredményeznek a különböző pH értékek a hajápoló szerek esetében?

A pH érték egy mérőszám, amellyel az anyag savasságát vagy lúgosságát jelzik. A pH érték 0-tól 14-ig terjed; a 7 a semleges. A pH érték 7 alá esése esetén a savasság növekszik.
A hajnak alacsony/közepes savassága van, a pH értéke 4 és 5,5 közötti. A pH érték, ha 7 fölé nő, akkor a lúgosság növekszik.

Érdemes tudni, hogy ha a pH érték 5-ről 4-re esik, akkor a savasság a tízszeresével nő, ha 5-ről 3-ra esik, akkor pedig a savasság növekedése már százszoros. Ugyanez igaz a lúgosság esetében is. Pl. a pH 9 százszor lúgosabb, mint a pH 7.

A haj nem viseli jól a pH érték szélsőségességét, ez történik a hajjal a pH érték változásával:

pH érték és hatása a hajra

Az egészséges haj és bőr pH értéke 4,0-5,5 között van (ez savas).

A savfilmet (savas réteg), amely a bőrt borítja, savköpenynek hívják; úgy viselkedik, mint egy sorompó, amely a nem kívánatos toxinokat, vírusokat és baktériumokat távol tartja, hogy behatolhassanak a testünkbe. Mivel a legtöbb szennyező anyag lúgos kémhatású, azokat a testünk savköpenye képes semlegesíteni. Egyszerűbben szólva például a fejbőrt is a savassága védi meg a fertőzésektől.

ph skálaMilyen a samponok pH értéke a hajápolás során?

A samponok normális esetben enyhén savas kémhatásúak 4,0-től 6,0-ig terjedő pH értékkel. Megfelelő pH értékű samponokat a webáruházban ide kattintva válogathatsz.

 

 Mi a hajbalzsamok, hajkondicionálók pH értéke?

A hajbalzsamok és kondicionálók normális esetben a samponoknál savasabbak, 3,5-től 5,0-ig terjedő pH értékkel. Az Esszencia samponokhoz megfelelő pH értékre beállított hajbalzsamokat itt találod.

 

A samponok és hajbalzsamok közötti pH érték csökkenés szándékos.

Az utolsóként használt hajápolónak alacsonyabb pH értéke a tisztítási folyamat során segít „lezárni” a hajat; a haj lezárása azt jelenti, hogy a hajszálakat lesimítja, és a nedvességet jobban benntartja.

 

Mit jelent ez a hajápolás során?

Sokkal jobb olyan termékeket használni, amelyek ugyanazon termékvonalhoz, márkához tartoznak, mert azokat  jó esetben úgy tervezték meg, hogy a pH értékek esése az első és utolsó termékek között tudatosan kerültek beállításra.

Például, ha egy márka samponjának a pH értéke 4,5, és a hajbalzsam pH értéke 3,5, akkor az azt jelenti, hogy a hajad tökéletesen le lesz zárva. Viszont, ha egy másik márka hajbalzsamját választod, amelynek a pH értéke 5,0, akkor ez a lezárás nem fog megfelelően megvalósulni.

 

Ha keverni akarod a különböző márkák termékeit a hajápolás során, akkor szerezz be pH teszt papírt, hogy meg tudj bizonyosodni róla, hogy a pH esés az első terméktől az utolsóig megvalósul a tisztítási folyamatban.

 

Mennyi a pH értéke a relaxernek (hajvasaló) és a vegyszeres hajfestékeknek?

Mind lúgos, a pH értékük 10-től 13-ig terjed.

 

hajszerkezetMi lehet a következménye, ha erősen lúgos termékeket használsz a hajadra?

A haj kutikula megemelkedik, fellazul, amelynek eredménye a száraz, fénytelen haj. A megemelkedett kutikula következménye a hajszál kortexének gyengülése, amely így könnyebben törik.