A férfiaknak leheletnyi komolyságot kölcsönöz, láttára a nők könnyen pánikba esnek:
az első ősz hajszálak megjelenéséről van szó. Minden negyedik ember 30 éves kora után már talál ősz hajszálakat a fején.

Az embereknél általában ugyanabban az életkorban jelennek meg az első ősz hajszálak, mint szüleiknél és nagyszüleiknél is.
Az őszülés időpontja tehát genetikailag meghatározott.
Ez a folyamat már akkor felléphet, amikor az öregedés egyéb jelei még egyáltalán nem láthatók.

A haj színét a pigment adja, amely tulajdonképpen melanin szemcse.
A pigment megtalálható a rostos rétegben, illetve a kolloid állapotú „kit”-ben, amely a keratinszál kötegeket tartja össze. A pigmenteket a melanociták termelik a haj mátrixban, és a rostkéregben halmozódnak fel.
Kétféle pigmentet különböztetünk meg, az eumelanint (barnásfekete, kerek formájú) és feomelanint (ez sárgásvörös, csillag alakú).

A haj színét a kétféle pigment aránya határozza meg. A pigment mennyisége adja a színmélységet.

A melanin termelés fehérjékhez kötött, pontosabban aminosavakhoz. Alapvegyülete a fenilalanin nevű aminosav. Ehhez táplálékainkkal tudunk hozzájutni (megtalálható tojás, tejtermékek, banán, mandula, hering). Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban jelennek meg az ősz hajszálak már fiatal korban is. Aki nagyobb mennyiségben fogyaszt koffeint, annak megnő a fenilalanin igénye, mert a koffein lemeríti a központi idegrendszer készleteit egyes neurotranszmitterek vonatkozásában. Emiatt érezzük magunkat mentálisan tompultnak túlzott koffein fogyasztás után.

A melanin nevű pigment által kialakított hajszín ugyan csak genetikailag adott. A melanociták amelyek a haj színanyagát előállítják és a hajhagymákhoz szállítják, csak a születés után néhány évre kezdenek el rendszeresen működni. Ezért sötétedik be a tejfölszőke gyerekek haja a növekedés folyamán, míg el nem éri végleges hajszínét.

Ha egy hajszál melanocita sejtjei nem termelnek pigmentet, a haj frissen nőtt része fehér lesz. A többi hajszál pigmentképződése folytatódhat. A természetes színű és a színtelen hajszálak keveréke „ősz” benyomást kelt. A kétféle hajszál keveredése határozza meg az őszülés fokát.

ősz hajszálak George ClooneyA hajszál fényét a kutikula határozza meg.
Amennyiben az sima és egészséges, a pigmentek akadálytalanul visszaverik a fényt. Ha érdes és igénybe vett, csökken a visszaverődés, a hajszín tompának és színtelennek hat.
Az ősz hajszálak nem tartalmaznak pigmentet. A keratin saját színe és a fényverődési viszonyok befolyásolják a színhatást.

Az a felfogás, miszerint egy éjszaka meg lehet őszülni, tévhit. Igaz, hogy a hajpigmentek termelése traumás élmény hatására egy csapásra leállhat, és a haj e pillanattól kezdve szürkén vagy fehéren nő tovább.
Normális körülmények között azonban a haj színanyagának utánpótlása csak lassanként apad el az évek során. A 20. és 30. életév között a melanociták tevékenysége alábbhagy. Egyre kevesebb melanint juttatnak a hajhagymákba, a kinövő haj ezért tűnik színtelenebbnek.
A haj azután lassacskán hófehérré válik, ha a pigmenttermelés teljesen abbamaradt. Az egyes szarupikkelyek, amelyekből a hajszál összetevődik, kisebbek lesznek, a hajszálak elvékonyodnak. Esetenként a fehér haj különös csillogást kap. Ezt a jelenséget apró levegőbuborékok okozzák, amelyek a hajszál szarupikkelyeibe és a közöttük lévő üres térbe záródtak.

 

Öblítőszer ősz hajhoz

Az hölgyek már évszázadokkal ezelőtt is nagyra becsülték a búzavirágot, mert leheletnyi kékes fényt ad a hajnak. Az ókorban a római Ceres, a földből sarjadt növényi élet és az aratás istennője viselt a fején búzavirágkoszorút.

A fakó, ősz hajat fényessé teszi és enyhe kékes ragyogást ad neki ez az öblítő. Alkalmazzuk minden hajmosás után.

  • 2 marék szárított búzavirág
  • ½ l víz
  • kevés citromlé

A virágokat tálba tesszük. Felforraljuk a vizet, ráöntjük a virágokra, és lefedve 3 órán át állni hagyjuk. Leszűrjük és hozzáadjuk a citromlevet. A keveréket eloszlatjuk a félig megszárított hajon, nem öblítjük ki.