Ősz haj festése

Az ősz/fehér/szürke/platinaszőke haj henna hajfestékkel történő festése esetén egy kicsit máshogy viselkedik, mint a színes haj.

Az ősz haj első hajfestése alkalmával egy sötétebb hajszín választása esetén nem biztos, hogy rögtön a kívánt hajszínt éred el. Szükség lehet ugyanazzal a színnel további hajfestésekre, a kívánt hajszín elérése érdekében. Sokan már az ősz haj első hajfestése alkalmával elérik a kívánt hajszint, de mások csak a 2., 3. hajfestéssel érik el ugyanazt az eredményt.

Az ősz haj valójában áttetsző, nem tartalmaz pigmentet, és szerkezetileg is más, mint a színes haj. Az ősz haj kevesebb nedvességet tartalmaz, ezáltal kevésbé rugalmas. Az ősz hajon a hajfesték megtapadása is nehezebb, a pigment megtartása is rosszabb. Ezért van szükség többszöri hajfestésre a kívánt szín elérése érdekében.
A Henna hajfestékek teljesen természetesek, ezért annyiszor festheted a hajad vele, akár egymás után is, ahányszor csak akarod a kívánt szín elérése érdekében. (Ezt hagyományos hajfestékkel ne próbáld meg!) Egy-egy hajfestés alkalmával a teljes oxidáció folyamatát érdemes kivárni 24-48 óra, hogy lássa milyen a kialakult hajszín.

Fontos:

    1. Ha a közelmúltban festetted a hajad vegyi festékkel, akkor minimum 1 hónapot várj mielőtt alkalmaznád bármelyik Esszencia Herbal Henna terméket.
    2. Kerüld a szem és a száj környékét a hajfestés során.
    3. Ha a hajfesték szembe kerül, azonnal öblítsd ki hideg vízzel, ha irritáció jelentkezik fordulj orvoshoz.
    4. Ha a fejbőrön sérülések, nyílt seb van, ne alkalmazd a hajfestéket.
    5. Mindig használj hajfestő ecsetet a festék felvitelére.
    6. Szempilla és szemöldök festésére nem használható.
    7. Használat előtt végezz érzékenységi tesztet.
    8. Csak külső használatra.
    9. Gyerekektől távol tartandó.
    10. Ha használat közben bőrpír keletkezik, a terméket tovább ne használd.

1 csomag (100 gr) hajfesték por, vállig érő hajra elegendő mennyiség.
2 csomag (2*100 gr) hajfesték por, hátközépig érő hajra elegendő mennyiség.
Megjegyzés: nagyon erős, vastag és göndör hajra +1 csomag hajfesték por szükséges, a fenti megadott mennyiségeken felül.

Alkalmazási utasítások

Ez egy biztonságos és egyszerű folyamat, tartsd be az itt leírt utasításokat.

Alkalmazása előtt kétszer moss hajat natúr samponnal. Ne használj semmi más hajápoló terméket a hajra, se balzsamot, se habot, se zselét, stb. (A sampon mindenképp szilikonmentes és natúr összetevőket tartalmazó sampon legyen! A szilikon rárakódik a hajszálakra, bevonja azt és nem engedi, hogy a cassia kifejtse a hatását.)

Azért, hogy a  természetes hajfestékek a lehető legjobban kifejtsék hatásukat a hajra, természetes hajápoló termékeket használj!

Hogy mit ne tartalmazzon egy hajápoló termék, erről olvashatsz ebben a bejegyzésben: “Samponok és a bennük lévő káros anyagok”.

Figyeljd a címkét és ezeket az összetevőket kerüld a hajápoló termékekben:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laueth Sulfate (ALES), TEA (Triethanol amine), szintetikus illatanyagok és színezékek, DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének, Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, …siloxane , …methicone

Ide kattintva válogathatsz azokból a hajápoló termékekből, amiket nyugodtan használhatsz a természetes hajfestékekkel együtt.

Megjegyzés: Ajánlott az első henna hajfesték alkalmazása előtt egy próbatincset festeni, mielőtt teljes körűen alkalmazza a hajfestéket.

Próbatincs festése

Az első használat előtt érdemes egy próbafestést végezni egy hajtincsen. Válassz ki egy hajtincset és végezd el a hajfestést ezen az egy tincsen, ahogy fentebb le van írva.

A próbatincs festése során kiderül, hogy bármilyen nem kívánt reakciót vált-e ki nálad a hajfesték por, illetve a kiválasztott hajszínt is leellenőrizheted. (Ne feledd a végleges hajszín 24 óra elteltével alakul ki.)
Ez a hajfestő por 100%-ig természetes, de a természetes anyagok is válthatnak ki allergiás reakciókat az arra érzékenyeknél.

Ajánlott bőrtesztet is végezni az első használat előtt.

Bőrteszt

Az allergiás reakciók jelentkezésének elkerülése végett érdemes egy kis bőrfelületen az első hajfestés előtt egy próbát tenni.
Keverj be egy kevés hajfesték masszát. Az alkar belső felére tegyél egy kis bekevert masszát, hagyd rajta 10 percig. Ha a 10 perc letelte alatt ill. után nem tapasztalsz bőrkiütést, irritációt, akkor bátran használhatod a hajfesték port hajfestésre. Ha bármilyen irritációt tapasztalsz, akkor ne használd!

hennavörösA hajfesték massza elkészítése

Lehetőleg porcelán ill. üveg tálban keverd el a hajfesték port a vízzel.
A porcelán/üveg jobban tartja a meleget, a hajfestéket még melegen fel kell vinni a hajra.
A víz kb. 80C fokos legyen. A 100 gr hajfesték porhoz kb. 3 dl 80C fokos víz kell, a massza legyen tejföl sűrűségű, hogy könnyen fel lehessen vinni a hajra és ne csurogjon le.

A tiszta henna a savas közegben jobban kiadja a pigmenteket. De nem szükséges savasítani a tiszta henna hajfestő masszát, a meleg víz is elegendő ahhoz, hogy a henna kiadja a megfelelő színezéket.
Azonban ha egy mélyebb henna vörös színt szeretnél, vagy a hajad nagyon sérült és makacs, akkor kipróbálhatod a következő alkalmazási módszert:

  • 1 csomag (100gr) tiszta hennához adj hozzá 2 dl frissen facsart citrom levét és kb. 1 dl tiszta vizet. A kész massza tejföl sűrűségű legyen. Egy szilikon habverő segítségével könnyű kikeverni a masszát csomómentesre.
  • Fedd le a tálat és hagyd állni szobahőmérsékleten 6-12 óráig.
  • Miután letelt az állásidő, vidd fel a masszát a hajra az itt leírt módon lásd: a hajfesték massza felvitele a hajra.

Figyelem: Csak a tisztán henna hajfestésnél lehet citromlevet használni és csak a tisztán henna masszát lehet állni hagyni több órán át. A többi hajfestéknél ezt nem szabad megtenni, mert az ayurvedikus gyógynövények sokkal érzékenyebbek, mint a henna, és kiszámíthatatlan a hatásuk. A többi fajta bekevert hajfesték masszát nem szabad 10 percnél tovább állni hagyni, mert sokkal érzékenyebbek a víz és a levegő által kiváltott oxidációs folyamatokra.

Megjegyzés: a citromlé helyett almaecetet is lehet használni.

Az amla is mélyíti a színt, 2 ek. amla 1 csomag hennához adva egy mélyebb színárnyalatot eredményez. Az amlát és a citromlevet együtt is adhatjuk a hennához a mélyebb színért.
Azért, hogy ne hűljön ki a massza a hajfestés során (ha sok kell, mert hosszú a haj), érdemes az üvegedényt meleg vízbe állítani, de 50C foknál ne legyen sokkal több a külső edényben lévő víz hőmérséklete. A meleg massza gyorsabban és jobban befogja a hajat.

A hajfesték massza felvitele, a hajra

Száraz hajra, kesztyűs kézzel egy hajfestő ecset segítségével vidd fel a masszát.
Először a haj tövére vidd fel a masszát, majd oszlasd el a teljes haj felületén.
Utánfestésnél először a hajtőre kell felvinni a masszát.
Folyamatosan, tincsenként vidd fel az ecsettel a masszát a hajra. Majd ha az összes massza elfogyott, akkor hosszú haj esetén halmozd fel a hajat a fejtetőre.

Ha kész a hajfestés, akkor folpackkal tekerd körbe a fejed, vagy húzz egy műanyag sapkát a megfestett hajra. Egy régi, vastagabb sapkát is húzz a fejed, amivel védheted a hajhagymákat a megfázástól.
Hagyd hatni legalább 45-60 percig a hajfestéket. Annál mélyebb színeket kapsz, minél tovább áll a hajfesték a hajon.

A hajfesték lemosása

A hatóidő letelte után mosd ki a masszát a hajból tiszta vízzel. Addig kell öblíteni a hajat, amíg tiszta nem lesz a lecsorgó víz. Lehetőleg sampon nélkül, balzsamot használj a massza kimosására a hajból, de ha nagyon nem megy, akkor csak natúr, szilikonmentes samponnal vagy balzsammal mosd le a hajat. Ide kattintva választhatsz natúr balzsamot a hajfesték kimosására.
Szárítsd a hajad hajszárítóval 10-15 percig, hogy felgyorsítsa a természetes színváltó folyamatot.

Ez a hajfesték por 100%-ban természetes, indiai gyógynövények keveréke. Földes, fű illata van a masszának, ami pár nap alatt teljesen eltűnik a hajból, de már a száraz hajon is csak alig érezhető ez az illat. Lehetőleg kerüld a samponos hajmosást 24 órán át.

24-48 óra elteltével alakul ki a végleges hajszín.

A henna alapú hajfestékeknél az oxidáció során, a hajfestés után 24-48 óra alatt alakul ki a végleges hajszín. Ez alatt a 24-48 óra alatt különösen a fekete hajfestéknél pirosról zöldbe, kékbe is válthat a haj fénye, ha rásüt a nap. Nem kell megijedni, eltűnik a zöldes-kékes fény, ha egyáltalán jelentkezik.
Ha kialakult a végleges szín, akkor már lehet újból festeni a hajat, ahányszor csak akarod, vagy ahányszor csak szükség van rá a hajtő lenövése miatt.

A természetes hajfestékeket a webáruházban itt találod: kattints ide.