[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ha a boltokban kapható samponok, hajápoló készítmények összetételét megnézzük, nem igazán találunk olyat, aminek nem a  Sodium Lauryl Sulfate(SLS)/ Nátrium-lauril-szulfát /Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES) Nátrium-lauril-éter-szulfát / ammónium-lauril-szulfát (ALS) lenne az alapja.

Ha az SLS biztonsági adatlapját megnézi valaki, ilyeneket lehet benne olvasni:

Figyelmeztetés Veszély figyelmeztető mondatok

H311 – Bőrrel érintkezve mérgező
H302 – Lenyelve ártalmas
H335 – Légúti irritációt okozhat
H315 – Bőrirritáló hatású
H319 – Súlyos szemirritációt okoz
H228 – Tűzveszélyes szilárd anyag

Egyes kutatások szerint a hajápoló és egyéb termékekben lévő SLS 5 napig marad a szervezetben. Más tanulmányok azt mutatják, hogy könnyen behatol a bőrbe, belép a szív-, tüdő-, máj-, és még az agy szöveteibe is, ahol lerakódik, és állandó szintet tart fenn.

Nekem ennyi bőven elég, hogy kerüljem azokat a hajápoló és egyéb termékeket, amelyekben ez az anyag benne van. Persze ez nem olyan egyszerű, mert a tisztálkodó szerek, a kéz és test krémek, szőrtelenítők, pezsgőfürdők, hajszínezők, samponok, balzsamok, fogkrémek, borotvakrémek, tusfürdők, arctisztítók, “baba-törlőkendők” és sok más termék, több mint 90 %-ában megtalálható, azért is, mert nagyon olcsó alapanyagnak számít.

hajápoló illóolajok

Álljon itt egy felsorolás, a teljesség igénye nélkül, hogy milyen természetes kozmetikumokra lehet lecserélni az SLS és társai tartalmú tisztálkodó szereket:

–  Kéz és testkrémek: hidegen sajtolt,natúr olajok és vajak pl. shea vaj, kókusz olaj, kakaóvaj, olivaolaj, argán olaj, mandula olaj (gyerekbőrre is kitűnően használható).
–  Tusfürdők, tisztálkodó szerek: rengeteg jó minőségű kézműves natúr szappant lehet kapni a neten vagy vásárokon, piacokon.

– Tiszta samponok, balzsamok használata a hajra. Vigyázat, attól, hogy natúr egy sampon még nem biztos, hogy nincs benne Sodium Lauryl Sulfate(SLS)/ Nátrium-lauril-szulfát /Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES) Nátrium-lauril-éter-szulfát / ammónium-lauril-szulfát (ALS) figyelni kell a címkén az összetételt!
–  Dezodorok, izzadásgátlók: szódabikarbóna alapú természetes krémdezodorok több webáruházban is kaphatók a neten.
–  Parfüm: helyette virágvizek.
–  Hajfesték: natúr henna és indigó, bekeverve hajfestéknek.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]