[vc_row][vc_column][vc_column_text]A levendula illóolaját a virágának lepárlása útján nyerik. Az egyik legsokoldalúbban használható illóolaj, nem csak hajra, hanem bőrre is. Száraz hajra, zsíros hajra, hajhullás ellen is kiválóan alkalmazható olaj. Pár csepp levendula illóolaj nyugtatóan hat a lelkiállapotra is. 

Eredete

A levendula a mediterrán országokban, Dél- Franciaország, Olaszország, Dalmácia területén honos, illatos félcserje. Hazánkban a Tihanyi félszigeten Bittera Gyula telepítette az első ültetvényt 1920 és 30 között. Tihanyban a termesztése ma is több hektáron folyik, aki júniusban látogat, a Tihanyi félszigetre a Levendulafesztiválon megismerkedhet a virág hagyományival és szedhet is levendulát magának. 

  levendula

 

Felhasználása

Illóolaja az egyik legsokoldalúbban használható olaj, ezért a 100%-os illóolajat tartalmazó kozmetikumok jó hatással vannak a bőrre, fejbőrre, hajra. Szárított virágát sütemények, kekszek, lekvárok, ízesítésére is használjuk és gyógyteát is készíthetünk belőle.

 

Mire jó a levendula illóolaja?

  • Antibakteriális hatása van, ezért sebek, rovarcsípés, égett bőr kezelésére külsőleg alkalmazható.
  • Görcsoldó, fájdalomcsillapító, lázcsillapító hatása van.
  • Illata nyugtatóan hat a szívidegre.
  • Elpusztítja az élősködőket a fejbőrön, zsíros hajra, hajhullás ellen is alkalmazható.
  • Bőrszárazság esetén, pár csepp illóolajat egy kis olíva olajba keverve a száraz bőr tüneteit azonnal enyhíti.

 

 levendula

 

Levendula a hajápolásban

A virág illóolaja mind száraz, töredezett hajra mind zsíros, korpás hulló hajra egyaránt alkalmazható. A francia levendula illata csodás így hajöblítőbe cseppentve sokáig érezhetjük a hajunkon a levendula illatát. Egy liter vízbe csavarjon bele egy citrom levét, adjon hozzá 5-10 csepp levendula illóolajat és ezzel öblítse le a haját, utolsó öblítésként.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]