Mi is az a krioterápia?

A teljes testre ható krioterápia nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Egész egyszerűen a test felületének a lehűtését jelenti. Ennek természetesen több módja létezik a hideg zuhanytól kezdve a hideg vízben való megmártózáson át egészen a folyékony nitrogénnel töltött masinákig.

A hidegterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportolók, hírességek és biohackerek körében. Országszerte fel-felbukkan egy-egy krioterápia központ vagy krioszaunával rendelkező fitnesz szalon. Az emberek fizetnek azért, hogy a két-három percig tartó kezelés alatt egy -116 °C-os kamrában ácsoroghassanak, miközben csökken a testük maghőmérséklete. A hideg gyulladáscsökkentő hatású noradrenalint szabadít fel a szervezetben, amely mérsékli a sérülésekből adódó rövidtávú fájdalomérzetet. Összehúzódnak a bőr alatt futó erek és az izomszövetek, mely által vérünk kiszorul a perifériás szövetekből, és a test belseje felé áramlik.

Ha nem áll rendelkezésünkre egy -116 C-os hidegszauna, a hosszabb (legalább 20 perces) hideg vizes fürdő is enyhülést hoz a fájó izmoknak. Segít a helyileg jelentkező fájdalom csillapításában, feltéve, hogy néhány napon keresztül folyamatosan alkalmazzuk ezt a kezelést. De mi köze van mindennek a bőrünkhöz és a hajunkhoz?

Krioterápia mint szépészeti kezeléskrioterapia-esszencia-natur

Az arcra kifejlesztett krioterápiás eszköz (az ún. arckezelő fej), amely most már megtalálható mind a hagyományos, mind a kifejezetten krioterápiás gyógyfürdőhelyeken, kisebb, irányított sugárban bocsátja ki a hideget az arcra. Ennek hatására az erek hirtelen összehúzódnak, majd kitágulnak, így elmulasztva pl. az időeltolódás vagy egy görbe éjszaka folyományaként előtolakodó táskákat a szemünk alól.

De ha a hideg arczuhanyt egy kicsit túlzásnak érezzük, vagy nem akarunk rohanni a gyógyfürdőbe, valahányszor felpüffed a szemünk alatt a bőr, otthoni módszerekkel is elérhetjük ugyanezt a hatást. Bár jóleső érzés a szappant meleg vízzel felhabosítani az arcunkon annak érdekében, hogy javítsuk bőrünk vérellátását, váltsunk át inkább a hideg vízre! A felélénkült vérkeringés megadja a sejteknek azt a hatalmas lökést, amelynek segítségével azok hatékonyabban láthatják el a bőrt a megfelelő tápanyagokkal. A vér több oxigént és tápanyagot juttat be a bőrsejtekbe, miáltal fokozódik a kollagén-termelődés és a bőrünk visszanyeri üde, fiatalos ragyogását.

Próbálta már a szemét hideg uborkával borogatni? A hidegterápia lényegében ugyanezen az elven működik, csak a teljes arcra alkalmazva. Beiktathatja a reggeli arcápolási rutinjába a hidegvizes arclemosást, de befedheti az arcát egy hideg vizes ruhával is, amikor csak ideje engedi. Vagy paskolgathatja az arcát néhány percig egy jégdarabkával a reggeli vagy esti tisztálkodást követően. Az utóbbi módszer reggeli ébresztőként sem elhanyagolható!

Mi a helyzet a test többi részével?

Mindaz, amit a hideg víznek az arcra gyakorolt hatásáról leírtunk, természetesen bőrünk egyéb részeire is érvényes. A forró zuhany és fürdő elvonja a bőrtől a nedvességet, melynek következménye – különösen a hideg téli hónapokban – a száraz, viszkető, hámló bőr. A hideg és langyos vízzel végzett tusolás sokkalta gyengédebben hat a bőrünkre.

Egy röpke hideg zuhany az izzasztó edzőtermi megpróbáltatások után szintúgy hatásos lehet a későbbi izomláz megelőzésében, azonban arra kényszeríteni magunkat, hogy reggelente 10°C-osnál hidegebb vízben zuhanyozzunk, könnyen átlépheti a tűrésküszöbünket. Főként igaz ez a hideg téli hónapokra. Kezdjük könnyedén: egy gyors langyos vizes öblítést követően fokozatosan állíthatjuk egyre hidegebbre a zuhanyt, míg a víz teljesen hideg nem lesz. A 2-3 percig tartó hideg zuhany legyen a célunk minden reggel!

Hideg vízzel a csillogó hajért!

Valószínűleg hallottad már, hogy ha a hajmosás végeztével hideg vízzel öblíted le a hajad, az segít megőrizni annak fényét. Ha már itt tartunk, a hideg víz abban segít, hogy lezárja a külső hajréteget (kutikula). A kutikula felépítése egy háztetőhöz hasonlítható, amelyen a hideg víz lesimítja a „cserepeket”. A simább hajfelület pedig jobban visszaveri a fényt, amitől csillogóbb lesz a haj külső megjelenése.

krioterapia-esszencia-naturA krioterápia mint a fogyás záloga

A testünk azzal válaszol a szélsőséges hidegre, hogy a test felmelegítése érdekében felélénkíti az anyagcserét, amelynek következtében – az ún. termogenézis folyamata révén – több zsírt éget el. A hidegterápia akár 350%-osra is emelheti az anyagcsere működést.

Amikor fázunk, az ennek hatására végbemenő hormonális változások beindítják a barna zsír lebontását, amely utóbbi – a hagyományos zsírsejtekkel ellentétben – nem éget el túl sok kalóriát a nap folyamán. A barna zsír az ún. „jó” zsír, amely a test melegen tartása érdekében hőt termel, és csak akkor lép működésbe, ha szélsőséges hidegnek vagyunk kitéve. A hidegterápia alkalmazásával tulajdonképpen a szervezet anyagcseréjébe avatkozunk bele, amikor a javunkra fordítjuk ezt a tulajdonságát. Egyébiránt az aktív barna zsír nagyobb arányban van jelen a vékonyabb testalkatú emberek szervezetében, mint a túlsúlyosakéban.

A didergés elősegíti az irisin nevű hormon termelődését is, amely ugyanúgy beindítja a barna zsír égetését, mint a testedzés.

Ha valaki már belekezdett a testedzésbe, több fogyást remélhet, ha egyidejűleg a hidegterápiát is beveti a kilók elleni harcban – bár ezen a téren még folynak a kutatások.

A testünk működésére, a bőrünkre és a hajkoronánkra gyakorolt pozitív hatását szem előtt tartva elmondható, hogy heti egy-két hideg zuhany megéri a néhány percnyi kellemetlenséget. Kezdjük egy rövid, félperces tusolással, és igyekezzünk fokozatosan növelni az időtartamot!

Forrás: https://blog.bulletproof.com/cryotherapy-anti-aging/