[vc_row][vc_column][vc_column_text]Létezik egy szervezet, amely kozmetikumok biztonságával foglalkozik 2002 óta. Ez a szervezet nem magyar, nem is európai, hanem amerikai. Ettől függetlenül a szervezet által végzett kutatások ránk, európaiakra és magyarokra is hatással lehet, hiszen hazánkban is kaphatóak olyan kozmetikumok és egyéb szerek, amelyek eredetileg amerikai gyártóktól származnak, és bár az európai szabályok szigorúbbak, azért nem árt tudni, hogy mi folyik “odaát”.
Ez a szervezet az EWG (Environmental Working Group – Környezetvédelmi Munkacsoport) – www.ewg.org, amely mára már odáig jutott, hogy adatbázisában több mint 69000 különféle kozmetikum és egyéb termék szerepel, amelyet megvizsgáltak, és osztályoztak. A keresőben a Magyarországon is forgalmazott márkákra is lehet keresni, és az eredményeket megtekinteni. Az adatbázison felül az oldalon megtalálhatóak olyan hírek, közreadott információk, amelyek közül jó néhány nálunk is aktuális.

Jöjjön néhány észbontó tény a kozmetikumok biztonságosságával kapcsolatban (2013.12.12.)

forrás: http://www.ewg.org/research/exposing-cosmetics-cover/myths-and-facts:

Az EWG a “Skin Deep” adatbázisát 2004-ben indította, hogy fényt derítsen olyan problémákra, amelyek az FDA (Food and Drug Administration – Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) laza felügyelete miatt alakult ki.
Ahogy az ügynökség a weboldalán is hirdette, “az FDA-nak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy forgalomba hozatal előtt jóváhagyjon kozmetikai termékeket”. Továbbá közli azt is, hogy a “kozmetikumok gyártói majdnem minden összetevőt használhatnak választásuk szerint”. Ami pedig még rosszabb, hogy az ügynökségnek nincs joga arra sem, hogy potenciálisan káros termékeket visszahívjon az üzletek polcairól.

Volt rá példa, hogy ügyvédek, tudósok és FDA hivatalnokok saját maguk (tehát nem az ügynökség) figyelmeztették a fogyasztókat bizonyos hajegyenesítő kozmetikumok használatának elkerülésére, amelyeket “Brazíliai” vagy “keratin kezelés” módszerként ismertek. Valójában az ezen módszerekben használt termékek formaldehid alapúak, és a formaldehidet az USA kormánya és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) humán karcinogénnek, vagyis rákkeltő anyagnak kategorizált be.

2010-ben az FDA vizsgálatot indított a formaldehid tartalmú hajegyenesítők miatt, és tucatnyi bejelentést gyűjtött össze, amelyek súlyos hajkárosodást, a fejbőr megégését, hólyagosodását tartalmazták a szereket használó fogyasztók részéről. 2011-ben az ügynökség figyelmeztető levelet küldött a hajegyenesítő termékek gyártóinak, de a fogyasztók a mai napig ki vannak téve ezeknek a káros termékeknek.

kozmetikumok hajegyenesítésPéldául 2013 novemberében Jennifer Aniston nyilatkozta a brit Elle magazinnak,  hogy azért rövid a haja, “mert a Brazíliai nevű dolgot végezték el rajtam, és hát a hajam nem reagált rá valami jól”.

Akarja tudni, hogy mennyire keveset tud a termékekről, amiket megvesz? Akarja tudni, hogy a címke, amin az áll, hogy “dermatológiailag tesztelt”, vagy “hipoallergén” valójában mit jelent? Tudja, hogy a termékcímkék elolvasásával elkerülheti, hogy allergén összetevőket tartalmazó termékeket vegyen? Az EWG adatbázisában sok kérdésre találhat választ.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]