A rozmaringot évszázadok óta használják a fejbőr- és hajápolásban.

A Rozmaring-Levendula sampon és hajbalzsam 100%-os rozmaring illóolajat tartalmaz, mely a korpásodás kezelése mellett a zsíros haj ápolására is jó választás.

Hagyományosan úgy tartják, hogy késlelteti az ősz hajszálak megjelenését, segít a göndörítésben és sötétíti a haj pigmentjeit. Sötétre festheti a hajat, ha fekete dió burok és rozmaring kombinációját használod.

A rozmaringot a korpásodás kezelése esetében is használják, valamint arra is alkalmas, hogy a hajnak fényes megjelenést adjon. Vírus- és gombaölő hatása, antibakteriális tulajdonsága magyarázhatja, hogy miért alkalmazzák a korpásodás kezelése esetén.
A rozmaringról köztudott, hogy fokozza a vérkeringést a testben, és a fokozott vérkeringés hatása a fejbőrben kifejezetten előnyös, ha egészséges és szép hajra vágysz.

Számos módja van, hogy hogyan használhatod a rozmaringot a fejbőr- és hajápolásban.

korpásodás kezelése rozmaringgal

Rozmaring hajolaj

A rozmaring hajolaj tökéletes bármilyen típusú haj ápolására. Ez a formula különösképp a haj és fejbőr táplálására készült. A korpásodás kezelése és száraz haj esetében pedig nagyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 csésze olívaolaj
  • 1 csésze kókuszolaj
  • ½ csésze rozmaring levél
  • ½ csésze csalán levél
  • ½ csésze körömvirágzat

Hogyan készítsd el:

Tedd a növényeket egy üvegkancsóba vagy egy közepes méretű tálba és öntsd rá az olajakat. Az üvegkancsót vagy a tálat helyezd el egy fazékban, amibe vizet töltöttél, majd a tűzhelyen állítsd közepes/alacsony lángra. Ezzel a módszerrel a hő hatására túlmelegedés nélkül tudnak az olajok és a növények hatóanyagai tökéletesen összekeveredni. Hagyd az összetevőket 4-6 órán keresztül keveredni egymással, közben alkalmanként keverd meg. Ezután szűrd le a keveréket, csavard ki erősen a maradékot, hogy az illóolajok teljesen kijöjjenek. Az elkészült olajat tárold egy tiszta, száraz, fedeles üvegedényben.

Másik elkészítési mód:

Tedd a száraz növényeket egy üvegkancsóba, üvegedénybe, amire fedelet is tudsz tenni. Olvaszd fel a kókuszolajat, majd az olívaolajjal együtt öntsd a növényekre. Tedd a fedelet az edényre, és jól rázd össze a tartalmát. Ezután tedd az edényt egy napos, meleg helyre, pl. ablakba, de ne olyan ablakba, ahol erősen tűzi a nap. A napsugarak segítségével az összetevők jól elkeverednek. Naponta rázd fel 4-6 héten keresztül. Ezután szűrd le a keveréket, csavard ki erősen a maradékot, hogy az illóolajok teljesen kijöjjenek. Az elkészült olajat tárold egy tiszta, száraz, fedeles üvegedényben.

Bármelyik elkészítési móddal készült rozmaringolajat rendszeresen, hetente használhatod hajmosás előtt az alábbi módon:

  1. Hajmosás előtt fél órával a rozmaringolajat bedörzsölöd a fejbőrbe, majd jól átmasszírozod a fejbőröd. Egy törölközővel vagy egy régi meleg sapkával befeded a fejed, hagyod hatni fél óráig az olajat, majd kétszer mosol hajat natúr samponnal, aztán a szokásos módon megszárítod a hajad.
  2. A száraz hajvégekre is használhatod az elkészült olajadat. Hajmosás után egy-két csepp olajat eloszlatsz a tenyeredben és a száraz hajvégre kened.

Aki nem pepecsel a rozmaring olaj elkészítésével, az a levendula hajolajat is használhatja a fenti két módon a haja ápolására.