A rozmaringot évszázadok óta használják a fejbőr- és hajápolásban.

Hagyományosan úgy tartják, hogy késlelteti az ősz hajszálak megjelenését, segít a göndörítésben és sötétíti a haj pigmentjeit. Sötétre festheti a haját, ha fekete dió burok és rozmaring kombinációját használja.

A rozmaringot a korpásodás kezelése esetében is használják, valamint arra is alkalmas, hogy a hajnak fényes megjelenést adjon. Vírus- és gombaölő hatása, antibakteriális tulajdonsága magyarázhatja, hogy miért alkalmazzák a korpásodás kezelése esetén.
A rozmaringról köztudott, hogy fokozza a vérkeringést a testben, és a fokozott vérkeringés hatása a fejbőrben kifejezetten előnyös, ha egészséges és szép hajra vágyik.

Számos módja van, hogy hogyan használhatja a rozmaringot a fejbőr- és hajápolásban.

korpásodás kezelése rozmaringgal

Rozmaring hajolaj

A rozmaring hajolaj tökéletes bármilyen típusú haj ápolására. Ez a formula különösképp a haj és fejbőr táplálására készült. A korpásodás kezelése és száraz haj esetében pedig nagyszerű.

Hozzávalók:

  • 1 csésze olívaolaj
  • 1 csésze kókuszolaj
  • ½ csésze rozmaring levél
  • ½ csésze csalán levél
  • ½ csésze körömvirágzat

Hogyan készítse el:

Tegye a növényeket egy üvegkancsóba vagy egy közepes méretű tálba és öntse rá az olajakat. Az üvegkancsót vagy a tálat helyezze el egy fazékban, amibe vizet töltött, majd a tűzhelyen állítsa közepes/alacsony lángra. Ezzel a módszerrel a hő hatására túlmelegedés nélkül tudnak az olajok és a növények hatóanyagai tökéletesen összekeveredni. Hagyja az összetevőket 4-6 órán keresztül keveredni egymással, közben alkalmanként keverje meg. Ezután szűrje le a keveréket, csavarja ki erősen a maradékot, hogy az illóolajok teljesen kijöjjenek. Az elkészült olajat tárolja egy tiszta, száraz, fedeles üvegedényben.

Másik elkészítési mód:

Tegye a száraz növényeket egy üvegkancsóba, üvegedénybe, amire fedelet is tud tenni. Olvassza fel a kókuszolajat, majd az olívaolajjal együtt öntse a növényekre. Tegye a fedelet az edényre, és jól rázza össze a tartalmát. Ezután tegye az edényt egy napos, meleg helyre, pl. ablakba, de ne olyan ablakba, ahol erősen tűzi a nap. A napsugarak segítségével az összetevők jól elkeverednek. Naponta rázza fel 4-6 héten keresztül. Ezután szűrje le a keveréket, csavarja ki erősen a maradékot, hogy az illóolajok teljesen kijöjjenek. Az elkészült olajat tárolja egy tiszta, száraz, fedeles üvegedényben.

Bármelyik elkészítési móddal készült rozmaringolajat rendszeresen, hetente használhatjuk hajmosás előtt az alábbi módon:

  1. Hajmosás előtt fél órával a rozmaringolajat bedörzsöljük a fejbőrbe, majd jól átmasszírozzuk a fejbőrt. Egy törölközővel vagy egy régi meleg sapkával befedjük a fejet, hagyjuk hatni fél órát az olajat a hajon, majd kétszer mosunk hajat natúr samponnal és a szokásos módon szárítjuk a hajat.
  2. A száraz hajvégekre is használhatjuk az elkészült olajunkat.  Hajmosás után egy-két csepp olajat eloszlatunk a tenyerünkben és a száraz hajvégre kenjük.

Aki nem pepecsel a rozmaring olaj elkészítésével, az a levendula hajolajat is használhatja a fenti két módon a haja ápolására.

A Rozmaring-Levendula sampon, hajbalzsam és hajzselé 100%-os rozmaring illóolajat tartalmaz, mely a korpásodás kezelése mellett a zsíros haj ápolására is jó választás.