Korpás haj tulajdonságai:

 • száraz tapintású,
 • kellemetlenül viszket,
 • lehet zsíros is a haj,
 • hullik a ruhádra a korpa,
 • hullik a hajad is,
 • a hajszálak elvesztették rugalmasságukat,
 • fénytelen, fakó,
 • törik a vége.

A korpás haj esetén a fejbőr normális hámlása felborul. A fejbőrön egy gyulladás alakul ki, ami meggyorsítja a fejbőr hámrétegének a leválását. A korpás haj viszketéssel is jár. Kétféle korpát különböztetnek meg a szakirodalmak.
Egyik fajtájánál a száraz haj kísérő tünete a korpa, a másiknál pedig zsíros korpáról beszélünk, amikor a haj zsíros, olajosan fénylő és a fejbőrre tapad a korpa.

A zsíros korpát a túlzott faggyútermelődés következtében a faggyúban elszaporodó pityrosporum ovalénak nevezett gomba okozza.
A hajkorpa tulajdonképpen elhalt hámsejtekből áll, melyek a fejbőr megújulása során folyamatosan hámlanak.
Normális esetben a korpa nagyon kicsi, alig látható. Bizonyos körülmények között viszont nagyméretű, szemmel jól látható részecskékké tömörödik össze, emiatt akinek korpás a haja, az nagyon zavarónak találja. A felnőttek 10-20%-ánál alakul ki látható korpa, leggyakrabban 20 és 40 éves kor között. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.

Ha nem áll orvosi probléma a  háttérben, akkor a haj korpásodását és a vele járó hajhullást kezelhetjük az életmód és a hajápolási szokások megváltoztatásával is.

A vegyszeres hajápolásról át lehet térni vegyszermentes hajápoló készítmények használatára. Az erősen irritatív, vegyszeres hajápoló készítmények, samponok, melyek sls-t és egyéb agresszív tenzidet tartalmaznak, irritálhatják a fejbőrt.
Első lépésben a  faggyúmirigyek  normál faggyútermelésének a helyreállítására kell koncentrálni, aztán ha már helyreállt a normál faggyúműködés, akkor ezt az állapotot kell fenntartani ahhoz, hogy ne térjen vissza a korpás haj probléma.

Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani azzal, ha legalább hetente egyszer hidegen sajtolt olajokból pakolást készítünk a hajunkra. A hajpakolást bemasszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk hatni, majd  samponnal alaposan lemossuk az olajat a hajról. Samponnal alaposan le kell mosni az olajat, és balzsamot pedig már nem is kell utána használni.

Az olajok rendbe teszik a hajat és a fejbőrt, amit a vegyszeres samponok tönkretettek. Viszont miután rendbe jött a fejbőr faggyútermelése, nem szabad a régi vegyszeres samponokra visszatérni, ilyenkor kell kímélő tenzid tartalmú, növényi samponokat és termékeket használni.

A hidegen sajtolt olajos pakolások felgyorsítják ezt a folyamatot, amely által rendbe jön a faggyútermelés. Csak natúr sampon használatával ez egy hosszabb folyamat, ezért én mindenkit arra bíztatok, hogy bátran készítsen magának otthon hidegen sajtolt olajokból pakolást a hajára. Itt talál recepteket hajpakolásokra.

Mitől alakulhat ki a korpás haj?

– Nem megfelelő hajápolás.
– A fejbőr betegségei.
– A fejbőr korpásodásával járó egyéb megbetegedések. Orvosi kezelést igénylő, bizonyos testrészek és a fejbőr korpásodásával járó betegségek, melyek a következők: pikkelysömör (pszoriázis); atópiás dermatitis; a fejbőr patogén gombás fertőzése; veleszületett keratózis; a fejbőr allergiás reakciói.

De a korpásodás leggyakoribb oka a szeborrheás ekcéma.

Tünetei: túlzott mértékű faggyútermelés, kis gyulladásgócok a fejbőrön, melyek piros foltok formájában láthatóak, az ember normál bőrflórájához tartozó Malassezia gomba túlzott elszaporodása. Ezeknek a változásoknak a hatására a hámsejtek túl korán elpusztulnak, a faggyúval együtt össze-csomósodnak és felválnak.

Száraz korpásodás esetében lehet helytelen táplálkozás, B-vitamin hiány, a fejbőr megfázása, vegyi anyagok károsító hatása, folyadékhiány, stressz, legyengült általános állapot.

Mit lehet tenni a korpás haj ellen?

 • Lehetőleg kímélő sampont használjon hajmosásra és két hajmosás között teljen el legalább 48 óra.
 • Használjon 100%-os vaddisznósörte hajkefét a fésülködésre, mert az egyenletesen eloszlatja a haj felszínén a felesleges faggyút.
 • Keverjen pakolást magának a hajára, hetente legalább egyszer, ami olyan olajokból és illóolajokból áll, amelyek a faggyúműködést szabályozzák és a korpás haj ápolására jók.
 • Ne forró levegővel szárítsa a haját, hanem langyossal, vagy nyáron a szabad levegőn hagyja megszáradni.
 • Hajöblítőként használjon főzetet kakukkfű és, diófa leveléből és azzal öblítse le a haját hajmosás után, vagy egy citrom kifacsart levéből is készíthet hajöblítőt.

Korpás hajra való termékek a webáruházban: https://esszencianatur.hu/webshop/hajhullasra/citromfu-teafa-natur-sampon/