Szeretek sütni és főzni, de általában időhiányban szenvedek, így a gyors és egyszerű recepteket részesítem előnyben. A gyerekekkel elkészíthető gyors, rögtön fogyasztható recepteket gyűjtöm. Az évben minden ünnepekre van egy receptünk, amit a gyerekekkel közösen készítek el. Így ők is megtanulják egy-egy ünnep alkalmával a hagyományokat és szeretnek is segédkezni az ételek és sütemények elkészítésében.
Ilyen könnyen és gyorsan elkészíthető  kenyér recept Nigella lapos kenyere.
Inkább langalló, mint kenyér és az eredeti recept egy kissé máshogy szól, de magyarosítva igazán finom kis langallók süthetők belőle.

Íme a recept:

Lapos kenyér/langalló:

Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 4 dkg élesztő
– 6-8 dl langyos víz, liszttől függően
– 10 ek. olivaolaj.

kenyérAz összes hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán kilapítjuk és kb. 15 darabra vágjuk. A darabokat  két ujjnyi vastag ovális kis langallókra nyújtjuk.
Az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába és megkenjük fűszeres olajjal a tetejüket. Ki-ki kedvére tehet rá fűszereket. Kelni hagyjuk  még 20 percig a tésztát, majd mehet a sütőbe. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a langallókat.

Fűszeres olaj: 3 dl olívaolajba 5 gerezd fokhagyma belenyomva és mehet bele 1 evőkanál durva só. Ezzel a kencével kell megkenni a langallók tetejét sütés előtt, majd mehetnek rá a zöldfűszerek.

Aszalt paradicsomos, kakukkfüves: a tészta tetejére nyomkodni aszalt paradicsomot az olajba szárított kakukkfüvet keverni.

Olívabogyós: felezett olívabogyókat nyomkodni a tészta tetejére.

Rozmaringos: friss rozmaringot a fűszeres olajba tenni és ezzel megkenni a tészták tetejét.

Bazsalikomos: friss vagy szárított bazsalikomot tenni a fűszeres olajba.

Szezámmagos, köménymagos: szezámmaggal és fekete köménymaggal megszórni az olajos tésztákat.

Végtelen variációban elkészíthető, ki mit szeret. Magában és ételek mellé kenyérként is fogyasztható.