Az illóolajok a történelem során

Az illatok mindennapjaink részét képezik. Ha régebbi időkre nézünk vissza, akkor az illatanyagok, úgynevezett szagos vizek már az ókorban is használatosak voltak. Az ókorban éppen úgy értékelték a rózsa, a zsálya, a boróka illatát, mint ma.
A Bibliában olvashattunk a mirháról, a tömjénről, ciprusfáról. Krisztus után az első évszázadban írnak a bazsalikom, a koriander hatásairól. A reneszánsz korát már a geránium, a citromfű fémjelzi.
Később egyre több és több növény illóolaját használták már nemcsak a „csábítás” eszközeként, hanem gyógyító erőt tulajdonítva szisztematikusan kutatták, melyiket miért és milyen formában használják.

illóolaj a hajraHogyan fejti ki hatását az emberi szervezetre az illóolaj

Ha belélegezzük az illóolaj akár a levegőbe permetezett, akár a testre külsőleg felvitt gáznemű gőzét, az olaj molekulái felszívódnak a véráramba. Ez az illóolaj legfontosabb tulajdonsága.

Ha külsőleg használjuk, akkor a molekulák elég parányiak ahhoz, hogy be tudjanak hatolni a bőrbe. Ezután elérik az irharéteget, és kölcsönhatásba lépnek az érzékelő idegekkel, a véredényekkel, a nyirokedényekkel, a szőrtüszővel, a faggyú és verejtékmirigyekkel.
Az illóolajok bizonyítottan képesek elősegíteni a hulladékanyag és az elhalt sejtek eltávolítását, miközben segítik a sejtek regenerálódását.


Az illóolaj hatása a fejbőrre és a hajra

A fejbőr és a haj ápolására szánt készítményekben az illóolaj a tápanyag –és fehérjetartalmának, valamint a keringést serkentő tulajdonságaiknak köszönhetően oxigénnel látják el a vért. Ez nagyban fokozza a sejtek aktivitását, segíti a regenerálódásukat, és megadja a hajnak azokat a tápanyagokat, amelyek az egészséges növekedéshez szükségesek.

Az Esszencia hajápoló termékekben lévő illóolajok legfőbb jellemzői

LEVENDULA illóolaj

Ennek a nagyszerű terápiás és nyugtató hatású olajnak édes, balzsamos, fűszeres aromája van enyhe virágos fás illattal. Az olaj stimulál, ugyanakkor nyugtat is. Normalizálja mind a száraz, mind a zsíros hajat és fejbőrt, vagyis tulajdonképpen minden típusra használható. Antibaktariális, gyulladásgátló és bőrt regeneráló hatása van. Segít a korpásodás, a gyulladásos folyamatok és a hajhullás kezelésében.

Ellenjavallatok: A levendula túlságosan nyugtató hatással lehet az alacsony vérnyomásúak számára.

GERÁNIUM illóolaj

Hatékony olaja édeskés, rózsaszínű, enyhén gyümölcs és mentaillattal. Gyulladásgátló, antiszeptikus, összehúzó és stimuláló hatása van. Egyensúlyba hozza a zsíros hajat és fejbőrt.

RÓZSA illóolaj

Összehúzó, csillapító, antiszeptikus, gyulladásgátló és bőrregeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Mindegyik bőrtípusra alkalmazható, de hatását legjobban az érzékeny, gyulladt, száraz bőrön fejti ki.

ROZMARING illóolaj

A hajápolás egyik legdinamikusabb olaja. Javítja a keringést, antiszeptikus, összehúzó, tisztító és bőrregeneráló hatású. Megállítja a hajhullást és megszünteti a haj elvékonyodását, vagyis erősíti a hajat. Stimuláló hatása legjobban a zsályával társítva érvényesül. Száraz vagy zsíros bőr esetén is kiválóan alkalmas a gyulladt fejbőr, a korpásodás vagy a dermatitisz kezelésére.

Ellenjavallatok: Alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott. A magas vérnyomásúak is kellő óvatossággal használják, mivel növeli a vérnyomást.

NARANCS illóolaj

A nyugtató, de ezzel egy időben stimuláló narancsolaj puhító, összehúzó, csillapító és antibaktariális hatású. Kiválóan alkalmas a zsíros bőr ápolására. Az érzékeny száraz bőrt is ápolhatjuk vele, mert regenerál.

NARANCSVIRÁG illóolaj

A keserűnarancsfa virágaiból nyerik a virágillatú, könnyű, frissítő hatású olajat. Gyulladásgátló és bőrregeneráló hatású. Nyugtató hatásának köszönhetően a normál, a kombinált és a száraz bőrre.

TEAFA illóolaj

A tiszta, erős és fűszeres aromájú olaj enyhén gyógyító hatással rendelkezik. Antiszeptikus és gombaölő, hatékonyan kezeli a korpás, viszkető és gyulladt fejbőrt.

YLANG-YLANG illóolaj

Antiszeptikus hatású, kiváló lágyítószer. Egyensúlyban tartja a bőr nedvességét. Normalizálja a faggyútermelődést, ezért minden bőrtípusra alkalmazható. Stimulálja a fejbőrt, ezzel serkenti a haj növekedését.

Ellenjavallatok: Az ylang-ylang túlságosan nyugtató hatású lehet az alacsony vérnyomásúakra.

CITROMFŰ illóolaj

A növény leveleiből nyerik desztillációval. Antiszeptikus, összehúzó és stimuláló tulajdonságú. Hatékony a gombás fertőzésekkel szemben. Az erős citromfű olaj allergiás reakciókat is kiválthat, ezért csak kis mennyiségben használja.

EUKALIPTUSZ illóolaj

Erős illatú és kámfor jellegű eukaliptusz antiszeptikus, antibakteriális és stimuláló hatású (hűsít), mégis nyugtató. Nagyon hatékony zsíros fejbőrre és hajra.

KAKUKKFŰ illóolaj

Az erőteljes, édes fűszeres olaj az egyik leghatékonyabb csíraölő, ezért csak mértékkel használjuk. Serkenti a vérkeringést, ezzel erősíti a fejbőrt. Kiválóan alkalmazható hajhullás elleni vagy vékony szálú hajra készült termékekben.

Ellenjavallatok: Magas vérnyomásúak ne használják.

MIRE KELL VIGYÁZNI?

Ha illóolajokkal kíván dolgozni, akkor tájékozódjon először az olaj használatáról.
Az illóolajok nagy koncentrációjú, illékony olajok, amelyek nem megfelelő használat esetén károsak is lehetnek.
Az illóolajokat soha ne alkalmazza belsőleg, kivéve, ha azt hozzáértő orvos rendeli el.

Néhány illóolajat terhesség alatt, vagy egészségügyi problémák esetén nem szabad használni.
A terhesség első három hónapjában az illóolaj használatáról előbb kérje ki orvosa tanácsát.
Az olaj használata előtt figyeljen oda az ellenjavallatokra is.
Az illóolaj ne kerüljön szembe és gyermekek kezébe.
Mielőtt bármelyik illóolajat használná, végezzen allergiatesztet.