Ebben a bejegyzésben a vevők visszajelzéseit és a saját hajfestés tapasztalataimat gyűjtöttem össze a henna alapú hajfestésről.

 1. Melegítés

Melegítéssel elősegítheted a henna jobb megtapadását a hajon. Ha kész vagy a massza felvitelével a hajra és betekerted a hajad pl. folpackkal, húzz rá a folpackra egy vastag téli sapkát, hogy melegen tartsd a festéket a hajon. Fodrásznál akár a búra alá is beülhetsz egy alacsony hőfokon, ami kellemes és melegen tartja a festéket.

 1. Hosszabb idő

Minél tovább marad a henna hajfestő massza a hajon, annál intenzívebb lesz a hajszín. Egy óra elteltével is le lehet mosni a hajfestő masszát a hajról, így is megfogja a hajat, de minél hosszabb ideig van a massza a fejeden, annál sötétebb és intenzívebb lesz a hajszín. Két óra már egy masszívan sötét színt eredményez.

 1. Az erős gyógynövény illat csökkentése

Miután tisztán csak gyógynövényeket tartalmaznak a hajfestékeink, erős, gyógynövényes illatuk van. Ez egyes embereknek irritáló lehet az eddigi megszokott vegyszeres vagy parfümös illatok után. Azért, hogy ne zavarjon a gyógynövények természetes illata, tehetsz a bekevert festő masszába néhány csepp illóolajat a kedvenceidből. De tényleg csak néhány csepp legyen, mert a festőhatást csökkenti a masszához adott olaj. Ha zavar a gyógynövény illat, ne este használd a festéket, hanem reggel fesd be a hajad, így a nap folyamán csökken az illat.

 1. Fél adag Cassia obovata a hajfesték porhoz keverve tartja a színt, nem sötétedik a hajszín a többszöri hennás hajfestés alkalmával

Egyik kedves vevői visszajelzés alapján írom, hogy a hajfestő porhoz fél adag cassiát keverve nem sötétedik a hajszín a többszöri hennás festés alkalmával. Ugyanazt a színt használva többszöri hajfestés alkalmával sötétedni szokott a hajszín. Minél többet van a hennás festékkel festve a haj, annál jobban tapad a szín a hajszálakon. Így több hónap elteltével sötétebb árnyalatú lesz a haj. Aki ezt el szeretné kerülni, az fele-fele arányban használja a cassiát a kiválasztott hajfesték színnel.

Én ezt úgy kerülöm el, hogy most már csak a tövét festem a hajamnak, amikor utánfestem a lenövés miatt.

 1. Lehet keverni a hajfesték porokat egymással a különféle színekért

A Esszencia Herbal Henna hajfesték színeket lehet keverni egymással aszerint, hogy kinek melyik kikevert szín tetszik jobban. Ha vörösebb árnyalatot szeretnél, akkor tiszta henna port vagy amla port, vagy mindkettőből együtt (az amla mélyíti a színt) kell keverni a kiválasztott hajfesték porhoz. Ha barnásabb árnyalatot szeretnél, akkor indigót vagy bhringraj port kell keverni a kész festékhez. Csak a fantáziád szab határt, hogy mit mivel keverhetsz össze.

Másodsorban azért is érdemes keverni a festékeket, mert a különféle gyógynövények más-más hatással vannak a hajra és a fejbőrre.

Az én bevált keverékem: egy csomag herbal henna mahagóni színhez 1/3-ad csomag herbal henna sötétbarna színt keverek. Így egy szép barna árnyalatot kapok, ami napsütésben mahagóni színű és nem vörös. A különböző gyógynövények jótékony hatása miatt is keverem ezeket a színeket.

 1. Több vízzel könnyebb bemasszírozni a hajtőre a hígabb hajfesték masszát

Több vízzel egy hígabb festéket kapsz. 100 gr hajfestő porhoz a 3 dl vízen felül még adok 0,5-1 dl közti mennyiséget. Vigyázva, óvatosan kell hozzá keverni, nehogy túl folyós legyen a massza. A hígabb masszát könnyebb a hajtőre bemasszírozni utánfestéskor is.

 1. Natúr hajápolási termékek használata hajfestés előtt és utána is

Kerülnöd kell a szilikonos termékek használatát a hajon! A szilikon lassan kopik le a hajszálakról, és ezért nem tapad meg a henna hajfesték rajtuk. Hosszabb idő, akár 3 hónap is kell, hogy a szilikon maradéktalanul lekopjon a hajszálakról.

 1. Rozmaring-levendula hajbalzsamA hajbalzsam használata a hajra a hajfesték massza lemosáskor a savas kémhatást és a szárító hatást ellensúlyozza

A savas kémhatású balzsam használata elősegíti a szín megtapadását. Mindemellett a savas pH-jú készítmények zárják a kutikula, a hajszál külső rétegének pikkelyeit. Ezért fontos az enyhén savas kémhatású hajápoló termékek használata. Lásd itt: https://esszencianatur.hu/a-haj-novekedese-es-anatomiaja/
A hajszál fizikai tulajdonságairól leírás itt: https://esszencianatur.hu/a-haj-fizikai-tulajdonsagai/

A hajbalzsam a gyógynövények szárító hatását is ellensúlyozza. Mindenképpen ajánlatos natúr, szilikonmentes hajbalzsamot használni a hajfestő massza kimosására, mert a gyógynövények enyhén szárító hatása a balzsammal ellensúlyozható és könnyebben kifésülhető is lesz a haj a massza lemosása után.

 1. Szemöldökre, szempillára ne kend a hajfestéket!

A gyártó utasítása szerint a szemöldök és szempilla festésére nem szabad a masszát felkenni. A hajfestékek biztonsági adatlapján a gyártó feltüntette, hogy a hajfesték szembe kerülésével gyulladást okozhat. Persze bármi, ami a szembe kerül az gyulladást okozhat, így nem ajánlatos festeni vele a szemöldököt sem. Ugyan valószínűleg a kozmetikusok által használt szemöldök/szempillafesték is gyulladást okozhat, ha szembe kerül.
Döntse el ki-ki saját felelősségre magának, hogy festi vele a szemöldökét vagy sem. (Én festem.)
Szakáll befestésére például alkalmas a henna hajfesték.

 1. Minél többet vársz a vegyi hajfestés után a hennázással annál jobb

A vegyi hajfestés után érdemes minél többet várni a hennázás előtt. Vegyi-szőkére festett hajnál különösen ajánlott többet várni a hennával, a várakozási idő akár 3 hónap is lehet, és jó is, mert a szilikonnak kell ennyi idő, hogy lekopjon a hajról. És a várakozás alatt is szilikonmentes termékeket kell használni.

 1. Hennával festett hajra kizárólag vegyszermentes termékeket kell használni

A hennával festett hajra semmiképpen nem ajánlatos vegyszeres sampon és balzsam használata, mert károsíthatja a hajat. Vegyszermentes samponokat már a drogériákban is lehet olcsóbb változatban kapni, mindenképp nézni kell azonban az összetevőket. A korábban vegyszeres hajápolókkal ápolt hajon nem biztos, hogy első alkalommal megtapad a henna hajfesték, fokozatosan át kell állni vegyszermentes termékekre és kizárólag henna festékkel kell festeni a hajat. Bármely termék jó, ami vegyszermentes, de nagyon figyelni kell a termék összetételt.

 1. Minél többször van hennával festve a haj, annál jobban megtapad a henna a hajszálakon

Minél többet van a hennás festékkel festve a haj, annál jobban tapad a szín a hajszálakon. Az Esszencia festékeket lehet egymásra használni, de a sötétből soha nem lesz világos. Egy henna vörösre lehet barnát és a barnánál sötétebb árnyalatokat használni, de utána már nem lehet világosabb, vörös színű hajat kihozni.

 1. Hennáról visszatérni vegyi festésre nem ajánlott

Nem ajánlott a hennáról visszatérni a vegyi hajfestésre. Lehet, de minimum 3-6 hónapot ki kell várni a vegyi hajfestés előtt.

 1. A végeredmény attól függ, hogy milyen a kiindulási hajszín

A hajfestés eredménye attól függ, hogy milyen az eredeti, jelenlegi hajszín. Ugyanazzal a színű henna hajfestékkel két embernél is lehet eltérő a végeredmény a haj színét, árnyalatát tekintve. Sőt másodszorra festve ugyanannak az embernek egy sötétebb, mélyebb árnyalatot kap a haja.

 1. Próbatincs festése első henna hajfestésnél „kötelező”

Mindenképpen ajánlott henna hajfestésnél egyszer, az legelső használat előtt a próbatincs festése, bármelyik színnel is fested a hajad.

Ennek oka, hogy:

 1. az allergiás reakciókat kiszűrd, és, hogy
 2. lásd a végeredményt.

Próbafestéshez egy kevés, egy evőkanál hajfestő port egy kevés langyos vízzel keverj el és kenj rá egy hajtincsre.
Várj 1 órát legalább majd mosd le a masszát és szárítsd meg ezt a tincset. Másnapra alakul ki a végleges szín!

(A próba hajtincsen látszani fog a végeredmény 24 óra elteltével. Lehetőleg alsó, hátsó tincs legyen, ha mégsem tetszik, ne látszódjon.)

Hosszú hajtincset érdemes feltűzni, folpackkal betekerni, hogy ne száradjon ki a massza és ne fogja meg a ruhádat.

Lásd itt is a leírást a próbatincs festésről:https://esszencianatur.hu/hebal-henna-hajfestek-alkalmazasa/