Ebben a bejegyzésben a vevők visszajelzéseit és a saját tapasztalataimat gyűjtöttem össze a henna alapú hajfestésről.

 1. Melegítés

Melegítéssel elősegíthetjük a henna jobb megtapadását a hajon. Ha kész vagyunk a massza felvitelével a hajra, befolpackkoztuk a fejünket, húzzunk rá a folpackra egy vastag téli sapkát, hogy melegen tartsuk a festéket a hajon. Fodrásznál akár a búra alá is beülhetünk egy alacsony hőfokon, ami kellemes és melegen tartja a festéket.

 

 1. Hosszabb idő

Minél tovább marad a henna hajfestő massza a hajunkon, annál intenzívebb lesz a hajszín. Egy óra elteltével is le lehet mosni a hajfestő masszát a hajról, így is megfogja a hajat, de minél hosszabb ideig van a massza a fejünkön, annál sötétebb és intenzívebb lesz a hajszín. 2 óra már egy sötét masszív színt eredményez.

 

 1. Erős gyógynövény illat csökkentése

Miután tisztán csak gyógynövényeket tartalmaznak a hajfestékeink egy erős, gyógynövényes illatuk van. Ez egyes embereknek irritáló lehet az eddigi megszokott vegyszeres vagy parfümös illatok után. Azért, hogy ne zavarjon a gyógynövények természetes illata, tehetünk a bekevert festő masszába néhány csepp illóolajat a kedvenceinkből. De tényleg csak néhány csepp legyen, mert a festőhatást csökkenti a masszához adott olaj. Akit zavar a gyógynövény illat, az ne este használja a festéket, hanem reggel fesse be a haját, így a nap folyamán csökken az illat.

 

 1. Fél adag cassia a hajfesték porhoz keverve, tartja a színt, nem sötétedik a hajszín a többszöri hennás hajfestés alkalmával

Egyik kedves vevői visszajelzés alapján írom, hogy a hajfestő porhoz fél adag cassiát keverve, nem sötétedik a hajszín a többszöri hennás festés alkalmával. Ugyanazt a színt használva többszöri hajfestés alkalmával sötétedni szokott a hajszín. Minél többet van a hennás festékkel festve a haj, annál jobban tapad a szín a hajszálakon. Így több hónap elteltével sötétebb árnyalatú lesz a haj. Aki ezt el szeretné kerülni, az fele-fele arányban használja a cassiát a kiválasztott hajfesték színnel.

Én ezt úgy kerülöm el, hogy most már csak a tövét festem a hajamnak, amikor utánfestem a lenövés miatt.

 

 1. Keverni lehet a hajfesték porokat egymással a különféle színekért

A Esszencia Herbal Henna hajfesték színeket lehet keverni egymással. Kinek melyik kikevert szín tetszik jobban. Ha vörösebb árnyalatot szeretnénk, akkor tiszta henna port vagy amla port, vagy mindkettőből együtt (az amla mélyíti a színt) kell keverni a kiválasztott hajfesték porhoz, ha barnásabb árnyalatot szeretnél, akkor indigót vagy bhringraj port kell keverni a kész festékhez. Csak a fantáziánk szab határt, hogy mit mivel keverünk össze.

Másodsorban azért is érdemes keverni a festékeket, mert a különféle gyógynövények más-más hatással vannak a hajra és a fejbőrre.

Az én bevált keverékem: egy csomag herbal henna mahagóni színhez 1/3-ad csomag herbal henna sötétbarna színt keverek. Így egy szép barna árnyalatot kapok, ami napsütésben mahagóni színű és nem vörös. A különböző gyógynövények jótékony hatása miatt is keverem ezeket a színeket.

 

 1. Több vízzel, könnyebb bemasszírozni a hajtőre a hígabb hajfesték masszát

Több vízzel egy hígabb festéket kapunk. 100 gr hajfestő porhoz a 3 dl vízen felül még adok 0,5-1 dl közti mennyiséget. Vigyázva, óvatosan kell hozzá keverni, nehogy túl folyós legyen a massza. A hígabb masszát könnyebb a hajtőre bemasszírozni utánfestéskor is.

 

 1. Natúr hajápolási termékek használata hajfestés előtt és utána is

Kerülni kell a szilikonos termékek használatát a hajon. A szilikon lassan kopik le és nem tapad meg a henna hajfesték a hajszálakon, a szilikonos termékek használata esetén. Hosszabb idő, akár 3 hónap is kell, hogy a szilikon maradéktalanul lekopjon a hajszálakról.

 

 1. Rozmaring-levendula hajbalzsamA hajbalzsam használata a hajra a hajfesték massza lemosáskor, savas kémhatás és a szárító hatást ellensúlyozza

A savas kémhatású balzsam használata elősegíti a szín megtapadását. Mindemellett a savas pH-jú készítmények zárják a kutikula, a hajszál külső rétegének pikkelyeit. Ezért fontos az enyhén savas kémhatású hajápoló termékek használata. Lásd itt: https://esszencianatur.hu/a-haj-novekedese-es-anatomiaja/#more-4911
A hajszál fizikai tulajdonságairól leírás itt: https://esszencianatur.hu/a-haj-fizikai-tulajdonsagai/#more-4289

A hajbalzsam a gyógynövények szárító hatását is ellensúlyozza. Mindenképpen ajánlatos natúr, szilikonmentes hajbalzsamot használni a hajfestő massza kimosására, mert a gyógynövények enyhén szárító hatása a balzsammal ellensúlyozható és könnyebben kifésülhető is lesz a haj a massza lemosása után.

 

 1. Szemöldökre, szempillára nem kenni a hajfestéket!

A gyártó utasítása szerint a szemöldök és szempilla festésére nem szabad a masszát felkenni. A hajfestékek biztonsági adatlapján a gyártó feltüntette, hogy a hajfesték szembe kerülésével gyulladást okozhat. Persze bármi, ami a szembe kerül az gyulladást okozhat, így nem ajánlatos festeni vele a szemöldököt sem. Ugyan valószínűleg a kozmetikusok által használt szemöldök/szempillafesték is gyulladást okozhat, ha szembe kerül.
Döntse el ki-ki saját felelősségre magának, hogy festi vele a szemöldökét vagy sem. (Én festem.)
Szakáll befestésére is alkalmas a henna hajfesték.

 

 1. Minél többet várunk a vegyi hajfestés után a hennázással annál jobb

A vegyi hajfestés után érdemes minél többet várni a hennázás előtt. Vegyi-szőkére festett hajnál különösen ajánlott többet várni a hennával, a várakozási idő akár 3 hónap is lehet, és jó is, mert a szilikonnak kell ennyi idő, hogy lekopjon a hajról. És mellette szilikonmentes termékeket kell használni.

 

 1. Hennával festett hajra kizárólag vegyszermentes termékeket kell használni

A henna hajra semmiképpen nem ajánlatos vegyszeres sampon és balzsam használata, mert károsíthatja a hajat, vegyszermentes samponokat már a drogériákban is lehet olcsóbb változatban kapni, mindenképp nézni kell azonban az összetevőket. Az eddig vegyszeres hajápolókkal ápolt hajon nem biztos, hogy elsőre megtapad a henna, fokozatosan át kell állni vegyszermentes termékekre és kizárólag henna festékkel kell festeni a hajat. Bármely termékek jók, amik vegyszermentesek, nézni kell a termékösszetételt.

 

 1. Minél többször van hennával festve a haj, annál jobban megtapad a henna a hajszálakon

Minél többet van a hennás festékkel festve a haj, annál jobban tapad a szín a hajszálakon. Az Esszencia festékeket lehet egymásra használni, de a sötétből nem lesz világos. Egy henna vörösre lehet barnát és a barnánál sötétebb árnyalatokat használni, de utána már nem lehet világosabb  vörös színű  hajat kihozni.

 

 1. Hennáról visszatérni vegyi festésre nem ajánlott

Nem ajánlott a hennáról visszatérni a vegyi hajfestésre. Lehet, de minimum 3-6 hónapot ki kell várni.

 

 1. A végeredmény attól függ, hogy milyen a kiindulási hajszín

A hajfestés eredmény attól függ, hogy milyen az eredeti, jelenlegi hajszín. Ugyanazzal a színnel két embernél is lehet más a végeredmény. Sőt másodszorra festve ugyanannak az embernek egy sötétebb, mélyebb árnyalatot kap a haja.

 

 1. Próbatincs festése első henna hajfestésnél „kötelező”

Mindenképpen ajánlott henna hajfestésnél egyszer, az legelső használat előtt, a próbatincs festése, bármelyik színnel is fessük a hajunkat.

Ennek oka, hogy:

 1. az allergiás reakciókat kiszűrjük.
 2. lássuk a végeredményt.

Próbafestéshez egy kevés, egy evőkanál hajfestő port egy kevés langyos vízzel keverjük el és kenjük rá egy hajtincsre.
Várjunk 1 órát legalább és mossuk le a masszát, majd szárítsuk meg, ezt az egy tincset. Másnapra alakul ki a végleges szín.

(A próba hajtincsen látszani fog a végeredmény 24 óra elteltével, lehetőleg alsó, hátsó tincs legyen, ha mégsem tetszik, ne látszódjon.)

Hosszú hajtincset érdemes feltűzni, folpackkal betekerni, hogy ne száradjon ki a massza és ne fogja meg a ruhánkat.

Lásd itt is a leírást a próbatincs festésről:https://esszencianatur.hu/hebal-henna-hajfestek-alkalmazasa/

Ha valakinek van még olyan tapasztalata, amit meg szeretne osztani, legyen szíves és  tegye a bejegyzések alá.
Én is folyamatosan kiegészítem a pontokat, ahogy kapok a vevőktől visszajelzéseket a henna hajfestéssel kapcsolatban.