Henna alapú hajfestékek, vagy indigó és 100%-ban gyógynövény alapú hajfestékek alkalmazásakor kizárólag természetes hajápoló készítményeket szabad használni.
Hajfestés előtt nem szabad használni semmilyen hajápoló terméket a hajra, se balzsamot, se habot, se zselét, stb. (A sampon mindenképp szilikonmentes és natúr összetevőket tartalmazó sampon legyen! A szilikon rárakódik a hajszálra, bevonja azt, és nem engedi, hogy a henna alapú hajfestékek kifejtsék hatásukat a hajon.)

Miért fontos annyira, hogy megnézd a samponod flakonján lévő címkét?

Miután a bőrön át több hatóanyag szívódik fel a szervezetedbe, mint a tápcsatornából, fontos figyelned, hogy mivel mosod a hajat, mit kensz a bőrödre, arcodra, és milyen kozmetikai termékeket veszel meg és használsz nap, mint nap. Az sem garancia, ha valamin natúr vagy éppen bio feliratot látod.
Valamint a henna alapú hajfestékek alkalmazásakor egyáltalán nem mindegy, hogy mit használsz, hiszen ha nem megfelelő sampont használsz a henna alapú hajfestékek mellé, akkor nem biztos, hogy a kívánt eredményt fogod elérni.

Figyelni kell a címkén az összetevőket!

Mindenképpen érdemes vásárlás előtt áttanulmányozni a címkét és kerülni azokat a készítményeket, amelyekben az alább felsorolt anyagok valamelyike is benne van!

Henna alapú hajfestékekAhhoz, hogy habozzon egy sampon, tenzidet, mosóaktív anyagot kell belekeverni. Ezek az anyagok felelősek azért, hogy a kozmetikum leoldja a szennyeződéseket és a zsírt a tisztítandó felületről. Minden tisztító, tisztálkodó és mosakodó szernek az alapja ez az anyag, tehát a víz mellett a legmagasabb százalékban tartalmazza.
Sajnos legtöbb esetben ugyanazt az agresszív zsíroldó tenzidet használják az ipari zsíroldókban, az autósamponokban, a mosogatószerekben, a mosóporokban, a felmosó szerekben, mint a samponokban, hajbalzsamokban, habfürdőkben, tusfürdőkben, fogkrémekben, babapopsi törlőkendőkben, borotvakrémekben. Így sajnos nem sok különbség van a bolti autómosószer és a bolti sampon közt, csak állagában, színében és illatában tér el egymástól, de az alap ugyanaz, víz és tenzid. A henna alapú hajfestékek alkalmazása esetén ezek az agresszív tenzidek kiszáríthatják a hajat. (A vegyszeres hajfestékhez használhatóak, de henna alapú hajfestékek esetében nem ajánlottak.)
Ezért kerülni kell azokat a kozmetikumokat, amelyek összetételében a következő anyagok szerepelnek:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
  • Ammonium Laueth Sulfate (ALES)

A samponok következő összetevője az emulgeátorok.

A kozmetikai termékekben az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a vizes és az olajos anyagok homogén keverékké állnak össze, nem válik ki az olaj a termékben. Ilyen emulgeátor a TEA (Triethanol amine), amit a kozmetikai ipar használ, és ezek származékai. Ezeket a kozmetikai termék címkéjén úgy lehet felismerni, hogy mindegyik nevében benne van a TEA szócska. A TEA és rokonai hatásai: bőrirritáló, vese és májkárosító, valamint rákkeltő.

A samponok alkotórészei a szintetikus illatanyagok és színezékek.

Az illatanyagok válthatnak leginkább ki allergiás reakciókat.
Kerülni kell a szintetikus illatanyagot és színezőanyagot tartalmazó kozmetikumokat, mert egyáltalán nem tisztázott, hogy hosszú távú alkalmazásuk milyen negatív hatást vált ki az ember szervezetében.

Tartósítószerek

A szintetikus tartósítószerek nagy százalékban káros hatásúak, allergének és rákkeltőek lehetnek. Ilyenek pl. a DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének.
A természetes tartósítószerek az E vitamin, C vitamin, citromsav, tejsav.
A természetes anyagokból álló készítményeket tartósítani szükséges, ha lehetőséged van, mindenképpen válassz természetes tartósítószerrel tartósított termékeket.

Az egyéb hajápoló készítményekben, mint pl. a hajzselék, hajwaxok, hajolajok, hajvég ápolók, megtalálhatók a kőolajszármazékok is, melyek eltömítik a pórusokat, ezzel bőrgyulladást, ekcémát, sömört, szeborreát, rozáceát okoznak vagy éppen a fejbőr védekező képességét teszik tönkre, ezáltal előidézhetik a hajhullást, a korpásodást.
Ilyen kőolajszármazékok pl. a Vazelin, a Parafinwax, a Mineral oil és wax, a Liquidum Paraffinum, Petrolatum, stb. néven megtalálhatóak a termékek címkéjén.

Ha hajápolásról van szó, akkor említést kell tennünk a szilikonokról is.

Sok bolti hajápoló készítmény tartalmaz szilikont, ami által a haj könnyen kifésülhetővé, csillogóvá válik.
A szilikon viszont egy műanyag, ami átmenetileg ugyan fényesíti, és könnyen fésülhetővé teszi a hajat, de hosszabb távon a szilikon rárakódik a hajra, vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajon, ezzel befülleszti azt, ami a hajszálak kihullásához vezet hosszabb távon.
A címkén az összetevőkben ilyen néven találhatóak meg: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, …siloxane , …methicone.
A szilikonos termékek használata után hosszabb idő kell a hajnak, hogy regenerálódjon. A szilikonos termékek elhagyásával először rosszabb lesz a haj állapota, de aztán javul, ahogy lekopik róla a szilikon.

Most már látod, hogy miért is olyan nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizd a termék összetételét a címkén!
Figyeld a címkét és ezeket az összetevőket kerüld a hajápoló termékekben:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laueth Sulfate (ALES), TEA (Triethanol amine), szintetikus illatanyagok és színezékek,
DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének,
Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, …siloxane , …methicone.

Ahhoz, hogy a henna alapú hajfestékek alkalmazása során a lehető legjobb eredményt érd el, és ne váljon szárazzá a hajad, használj a henna alapú hajfestékekhez hasonló módon természetes alapú, natúr sampont, és egyéb hajápolókat!

A webáruházunkban található Esszencia natúr samponok nem tartalmazzák a fenti anyagokat.