A henna (Lawsonia inermis) egy virágos növény, levele tartalmaz egy természetes és nagyon hatékony színező pigmentet, amit úgy hívnak, hogy lawsone. A virága illatos 5mm átmérőjű fehér szirmokból áll. A termése száraz tok, melyben sok mag található.

A henna összezúzott levelei narancsvörös festékanyagot eresztenek.

A leveleit szárítják, aprítják és szitálják, aminek következtében finom porrá válik. Ez a porított henna maximalizálja a pigment (lawsone) festőhatását.

henna hajfestés 2A hennapor levegő és víz hatására működik. Vízzel bekeverve a port egy tejföl sűrűségű masszát kapunk, amit közvetlenül a bőrre vagy hajra kell felvinni. A henna egy természetes szuper hatékony bőrszínező és hajszínező anyag. A bőrt ideiglenesen, a hajat pedig véglegesen, tartósan festi.

A henna festék úgy működik, hogy a lawsone kiázik a növényből, ami megfesti a hajat és a bőrt. A porított hennát meleg vízzel (kb. 50C) fok kell összekeverni, savasítani lehet citromlével és ecettel, mert ez erősíti a festő tulajdonságait.

Kozmetikai célokra használták már a Római Birodalomban is. Ma Indián kívül Egyiptomban, Afrikában, az Arab-félszigeten, a Közel-Keleten, és Dél-Ázsiában is használják. De megtalálható a forró éghajlat többi országában is, mint pl. Pakisztán, India és Ausztrália.

A henna növény port 50C fokos vízzel kell összekeverni, mert ezen a hőmérsékleten adja ki a legtöbb festékanyagot, 10C fok alatt csökken a festő hatása.

 

Gyógyászati tulajdonságai

A hennának már régóta ismert gyógyhatási vannak.
A hennát helyileg használják a betegségekre, nem belélegezve, vagy lenyelve.
Régóta alkalmazzák a hennát, mint gyógynövényt, a bőr sérülések kezelésére, fejfájás megszüntetésére, hasi fájdalom elmulasztására, égés, leégés kezelésére, nyílt vágásokra, lázcsillapításra, és hajhullásra.

A henna növény egy termesztett lassan növő, zöld lombozatú, örökzöld cserje. A növény leveleit szedik le, szárítják meg és őrlik porrá. Ezt a finom őrlésű zöld színű port használják haj és testfestésre Indiában.

A henna a legjobb természetes anyag a haj festésére. A porból vízzel pasztát kevernek az indiai nők és így használják a hajuk festésére, mely egy természetes színárnyalatot kap.

A kiindulási hajszín függvényében egy vöröses-barna hajszínt produkál önmagában a henna.

A henna porból egy 100%-ig természetes hajfestéket kapunk.

 

Előnyök a henna hajfestés mellett:

  • Vegyszeres kezelés mellékhatásai nélkül, teljesen természetesen festi a hajat.
  • Egy természetes hajkondicionáló, melytől a haj fényes és sima lesz.
  • A haj korpásodását csökkenti.
  • Nyugtató, terápiás hatása is van.
  • Megszünteti a fejfájást és természetes módon nyugodt alvást segít elő.