Hajtípusok

Zsíros haj

A zsíros haj a faggyúmirigyek túlzott működése miatt alakul ki.

A zsíros haj hátterében nagyon sokféle ok állhat, különféle betegségek, gyulladás, tápanyaghiány, stressz, egészségtelen életmód stb. A zsíros haj mellé esetenként társuló kóros hajhullás esetében mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi a hajhullás oka.

Ha nincsen szervi oka, semmilyen gyulladásos betegség nincs a szervezetben, és az orvos sem találja az okát a haj zsírosodásának és hullásának, akkor az életmód és a hajápolási szokások megváltoztatásával is lehet próbálkozni. A vegyszeres hajápolásról át lehet térni vegyszermentes hajápoló készítmények használatára.

Olvass tovább

Száraz haj

Száraz haj a faggyúmirigyek alulműködése miatt  is kialakulhat.
Szakszerűtlenül végzett hajkezelések (festés, szőkítés, tartós hullámosítás, hajegyenesítés). Ezek a kémiai kezelések felbontják a haj erejét adó kémiai kötéseket. A haj rendkívül érzékennyé válik, csökken a szakítószilárdsága. Ezeken felül száraz haj okozója lehet a nem megfelelő hajápolási termékek használata és a túl forró levegővel történő hajszárítás is. A műanyagok statikus elektromosságot fejlesztenek, ami még törékenyebbé teszi a hajszálakat. A rosszul kidolgozott fésű, hajkefe felsérti az amúgy is törékeny hajszál felületét, ez okozza a hajvégek töredezettségét is.

Olvass tovább

Hajhullás

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 40-60 hajszál kihullása még normálisnak tekinthető.

A hajhullásnak számos megjelenési formája van. Lehet foltokban jelentkező, vagy szétszórt, amikor a teljes hajas fejbőr érintett. Olyan betegségek kísérő tüneteként fordulhat elő, mint például a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, agyalapi mirigy elégtelenség.
Túlzott hajhullás tapasztalása esetében mindenképp javasolt orvoshoz fordulni, hiszen így nem csak a hajhullás állítható meg, de fény derülhet a betegségre is.

Olvass tovább

Korpás haj

A korpás haj esetén a fejbőr normális hámlása felborul. A fejbőrön egy gyulladás alakul ki, ami meggyorsítja a fejbőr hámrétegének a leválását. A korpás haj viszketéssel is jár. Kétféle korpát különböztetnek meg a szakirodalmak.
Egyik fajtájánál a száraz haj kísérő tünete a korpa, a másiknál pedig zsíros korpáról beszélünk, amikor a haj zsíros, olajosan fénylő és a fejbőrre tapad a korpa.
A zsíros korpát a túlzott faggyútermelődés következtében a faggyúban elszaporodó pityrosporum ovalénak nevezett gomba okozza.
A hajkorpa tulajdonképpen elhalt hámsejtekből áll, melyek a fejbőr megújulása során folyamatosan hámlanak.
Normális esetben a korpa nagyon kicsi, alig látható. Bizonyos körülmények között viszont nagyméretű, szemmel jól látható részecskékké tömörödik össze, emiatt akinek korpás a haja, az nagyon zavarónak találja.

Olvass tovább