[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hajtípusok. Minden ember más és más típusú hajjal rendelkezik. Lássuk, milyen hajtípusokat különböztetnek meg a szakirodalmak és milyen problémák kapcsolódhatnak az egyes hajtípusok esetén.

Hajtípusok szerint a következőkről beszélhetünk:

Normál a haj, ha:
– nem zsíros tapintású, nincsenek száraz foltok
– könnyen kifésülhető
– a hajszálak rugalmasak
– a fejbőr nedvességtartalma megfelelő, nem korpásodik
– nem törik a hajszálak vége

Normál faggyúműködés esetén a hajszálnak szép fényt és csillogást ad a megfelelő mennyiségben termelődött faggyú.

Zsíros a haj, ha:
– zsíros tapintású, olajosan fénylő haj
– a haj elnehezül, lelapul, a túlzott faggyútermelődés hatására
– a hajszálak rugalmatlanok, fakók
– a fejbőr nedvességtartalma nem megfelelő, korpásodik, hámlik a fejbőr

A zsíros hajnál a faggyúmirigyek túlzott működése okozza a haj zsírosságát. A zsírosság sokszor együtt jár korpával és hajhullással is.

A hajhullás hátterében nagyon sokféle ok állhat, különféle betegség, gyulladás, tápanyaghiány, stressz, egészségtelen életmód stb. Kóros hajhullás esetén mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi a hajhullás oka.

Száraz a haj, ha:
– száraz tapintású
– könnyen gubancolódik
– a hajszálak elvesztették rugalmasságukat
– nehezen kifésülhető
– fénytelen, fakó
– törik a vége

A száraz hajnál a faggyúmirigyek alul működése okozza a haj szárazságát.

Az utóbbi két esetben szükség van a megfelelő hajápoló készítmények használatára, hogy természetes nedvességtartalmát, erősségét, lágyságát fényét visszanyerje a hajkorona és a faggyúmirigyek normál működése helyreálljon.
Sokszor nem lehet a hajtípusok szerint egyértelműen csak egy típusba besorolni a hajat, a hajtípusok keveredése állhat fenn, pl.: a haj töve zsíros, de a vége törik és száraz vagy a zsírosodás mellett a korpa is jelen van és hullik is a haj.

A legtöbb hajproblémát meg lehet oldani egyszerűen, hidegen sajtolt olajok használatával, pakolásként kúraszerűen alkalmazva, ami egy természetes, egyszerű, vegyi anyagoktól mentes megoldás. Természetesen csak akkor, ha nem valamilyen betegség, vagy belső szervi probléma áll a háttérben.

hajtípusok

Hidegen sajtolt lenmagolaj, ricinusolaj, édes mandulaolaj, kókuszolaj, argánolaj, szőlőmagolaj, olívaolaj, mustármagolaj, használatával teljesen rendbe lehet hozni a fejbőr és a haj állapotát.

Én így használom a hidegen sajtolt olajokat a hajamra.

1. Rákenem a hajtőre és a haj egész hosszára, majd kifésülöm a hajam. Becopfozom és feltűzöm a hajamat a fejtetőre.
2. Hagyom hatni, 1-2 órát a fejemen van a hajpakolás. Be lehet fóliázni folpackkal, aki este teszi fel a hajára az olajat, az benne is aludhat reggelig, csak a párnára vigyázni.(Régi törölközőt teríteni a párnára.)
3. Majd következik a lemosás, natúr sampon használatával, de nem a szokásos módon mosom meg a hajam, hanem először a sampont kenem fel az olajos hajamra, eloszlatom az egész hajamon a sampont, majd csak utána engedem rá a vizet és mosom meg a hajam. Másodszorra már „rendesen” mosok hajat, az egész hajamra kenem a sampont nem csak a hajtövekre és így mosom le langyos vízzel a sampont. Nekem vékony szálú és zsírosodásra hajlamos hajam van, így már nem használok balzsamot.
4. Majd következik a szárítás. Nem fésülöm ki a hajam, mert vizesen nagyon sérülékeny, de nincs is rá szükség, mert olajozáskor már kifésültem. Langyos nem forró levegővel megszárítom a hajamat.

A száraz hajamra is szoktam kenni olajokat, a haj végére nagyon kis mennyiségben, hogy ne töredezzen a haj, én erre a kókuszolajat szeretem a legjobban.
Vigyázat: ha hajkisimítót, vagy hajsütőt használ, akkor ne kenje az olajat a hajára, mert megégetheti vele a haját, ha száraz hajra keni.

A legolcsóbb és a legegyszerűbb megoldás a hidegen sajtolt olívaolaj, amit bármelyik közértben meg lehet kapni. Hetente egyszer, ha felkeni az olívaolajat a hajára, már nagyon sokat tett a haja egészsége érdekében.

Lássunk erre egy-két példát, hogy az olajos pakolás használatával, hogy változott meg szemmel láthatóan a haj állapota.

hajtípusok és hajolaj használat

 

 

 

 

 

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]