A fejtetőn mintegy 100-150 ezer hajszál található, 1 cm2-re 130 szál jut. Csak méreteiben különbözik a többi szőrszáltól. A hajszálak a fejbőr szőrtüszőiben termelődnek, ezeknek a keskeny, csőszerű képleteknek a mélyén van a hajhagyma.

A hagyma középső részén lévő sejtek a hajszálat, a szélén lévők pedig a szőrtüsző belső borítását: a belső gyökérhüvelyt termelik. A kihúzott hajszálak tövén megtaláljuk ezt a réteget is. A hajhagymát sok ér és ideg veszi körül, a sejtek szaruanyagot és festéket termelnek.
A hajszálak külső felszínén a sejtek laposak és zsindelyszerűen egymásra borulnak. Ezek védik a haj állományát.
A fedőréteg alatt a haj kéregállománya található, ez hosszúkás, elszarusodott, de magvukat megtartó sejtekből áll.
A hajszál belsejét velőállománynak nevezzük, ez a rész világosabb, bár sok pigmentet tartalmaz, sejtjei nincsenek teljes mértékben elszarusodva. Ősz hajszálban, ebben a rétegben levegőbuborékok vannak.

A hajszál termelése nem folyamatos, mert a hajhagyma időnként elfárad.

hajszálEnnek üteme egyénenként változó, ezzel függ össze a hajszál hosszúsága is. A kihulló hajszál alsó vége lekerekedik és fokozatosan leválik a hajszálat termelő sejtekről. A szőrtüsző szűkebb részén, ahová a faggyúmirigy a termelt faggyút üríti, egy időre még megakad az alapjáról levált hajszál, majd fésülködés vagy hajmosás alkalmával kihull.
Ép szőrtüszőből rövidesen újra megindul a kihullott hajszállal egyenértékű hajszál termelése. Ha az új hajszál vékonyabb, szakadékonyabb vagy rövidebb, akkor az ilyen csökevényes hajszálak megjelenése a kopaszodásnak előjele.
A hajszálak színe, sima, hullámos vagy göndör volta veleszületett tulajdonság, az élet folyamán azonban némiképpen megváltozhat. Aránylag gyakori a szőke hajzatú gyermekek későbbi megbarnulása.

 

A haj ápolása

 A hajat és a fejbőrt rendszeresen tisztítani kell, hiszen a hajszálak együttes felülete igen nagy, és ezen a levegőből rengeteg porszem tapad meg. A haj még a szagokat is megköti.
A fejbőr hámlik, verejtékezik és faggyút termel, ezért rendszeres tisztításra szorul. A fésülködésnél lehetőleg sűrű, puha kefét használjunk. A fésű ne legyen túlságosan éles fogú, mert nemcsak a fejbőrt sértheti fel, hanem a hajszálak apró repedéseibe is beleakad, feltépi azokat, és ezzel elősegíti a hajszálak felrostozódását. A fésű és a kefe a hajszálakat is megtisztítja. A samponszappanok és a samponok nagymértékben zsírtalanítják a hajszálakat. Akinek igen száraz a haja, már a hajmosás előtt néhány órával olajozza be hajszálait.

A hajviselet mindig a divattól függ. Egészségügyi szempontból az a helyes hajviselet, amelynél a fejbőr szabadon levegőzhet. A haj lekötése árt a hajszál fejlődésének. A fejbőr masszírozása fokozza a vérkeringést és elősegíti a haj fejlődését.