A gyógynövényekből készített hajöblítő természeténél fogva kondicionál, és számtalan egyéb jótékony hatást gyakorol a hajra és a fejbőrre.
Hajmosás után alkalmazva lágyságot és csillogást kölcsönöznek a hajnak, ami erősebbé és könnyen kezelhetővé válik.
A hajöblítések jótékonyan hatnak a fejbőrre is. A választott alapanyagoktól függően a hajat könnyen fésülhetővé teszik, visszaállítják savas pH-át, eltávolítják a sampon maradványait, intenzívvé varázsolják a haj színét. 

Ha száraz vagy normál típusú hajad van, kondicionálás előtt öblíts.

Ha zsíros hajad van, kondicionálás után öblíts.

Azonban figyelembe kell venni a haj és fejbőr típusát. Az „ILLÓOLAJOK”-nál leírtaknál útmutatást találsz arra vonatkozólag, hogy hajtípusodnak magfelelően milyen illóolajat használj.

A hajöblítéshez elkészített főzetet tárold szórófejjel ellátott flakonban, hogy azt egyenletesebben fel tudd vinni a hajra.

Hogyan öblítsünk

A haj típusától függően az öblítőt a hajon is hagyhatjuk, de le is öblíthetjük. Például ha korpás a hajad, vagy dermatitiszed van, a legjobb, ha az öblítőt a hajadon hagyod.
Ebben az esetben az öblítés felér egy kezeléssel, melyet érdemes többször is megismételni.

Ha leöblíted hajadról a hajöblítő készítményt, egy törölközővel töröld át a hajadat, majd szórófejes flakon segítségével permetezd be hajadat az öblítővel. Az öblítőt egyenletesen vidd fel a hajadra, masszírozd meg a fejed, és hagyd kb. 5 percig a hajon. Langyos vízzel öblítsd le.

Ha a hajöblítőt a hajadon hagyod, akkor töröld meg a hajad egy törölközővel, majd tekerd a törölközőt a nyakad köré. A mosdókagyló fölé hajolva egyenletesen permetezd be a hajadat az öblítővel. Ezután törölközővel töröld meg a hajad, majd szárítsd meg.

Receptek hajöblítő elkészítéséhez

Gyógynövény alapú hajöblítő

A javasolt gyógynövényeket önmagukban, vagy kombinálva is használhatod.

Hozzávalók:

2 evőkanál szárított fű (lásd a lentebb lévő felsorolást), 1 csésze (250 ml) víz, 3-5 csepp tetszés szerint választott illóolaj.

Elegendő:

1 kezeléshez

Elkészítése:

  1. Forrald fel a vizet, majd öntsd rá az üvegedényben elhelyezett gyógynövényekre. Hagyd állni 15 percig.
  2. Szűrd le a folyadékot, a kiázott növényeket pedig dobd ki. Csepegtesd bele az illóolajat. A keveréket azonnal használhatod.

Alkalmazása:

A fent leírt „Hogyan öblítsünk?” szerint járj el.

hajöblítőNormál hajra és fejbőrre ajánlott gyógynövények:

Kamilla, zsúrló, levendula, zsálya

Zsíros hajra és fejbőrre ajánlott gyógynövények:

Zsurló, citromfű, menta, kakukkfű, rozmaring

Száraz hajra és fejbőrre ajánlott gyógynövények:

Zsurló, levendula, vízitorma

Hajöblítő érzékeny, viszkető fejbőrre

Az alább ismertetett gyógynövények kombinációjából álló hajöblítő fertőtlenítő, összehúzó és csillapító hatású. A teafaolaj gombaölő és antibakteriális hatással rendelkezik, így nagyon hatékonyan alkalmazható a fejbőr azon problémáira, melyeket gomba vagy valamilyen baktérium okoz.

Hozzávalók:

2 csésze víz, 1-1 púpozott evőkanál (15 ml. kb. 1 maroknyi) szárított csalán, rozmaring és zsálya, 1 csepp teafaolaj, 1 csepp levendulaolaj

Elegendő:

A haj hosszúságától függően 1-3 kezeléshez

Elkészítése:

Tedd a gyógynövényeket egy üvegtégelybe, majd öntsd bele a vizet is. Forrald fel, majd azonnal vedd le a tűzről. Hagyd állni a főzetet egy egész éjszakán keresztül, aztán szűrd le.

Alkalmazása:

A samponos hajmosás és egy alapos öblítés után vidd fel a hajadra a gyógynövény főzetét.

Hajfényesítő citromleves hajöblítő

A citromleves keverékkel végzett öblítés után a haj gyönyörűen fénylik, szépen kiemeli a szőke tincseket, de ettől függetlenül minden színű hajra kiválóan alkalmazható. Zsíros és normál hajra a leghatékonyabb.

Hozzávalók:

1 citrom, 2 csésze víz

Elegendő:

1 kezeléshez

Elkészítése és alkalmazása:

Csavard ki a citrom levét, és öntsd a vízbe. A fent leírt „Hogyan öblítsünk?” szerint járj el. Ha a hajadon hagyod, a keverék elősegíti a haj és a fejbőr savas pH-nak helyreállítását, emellett lággyá teszi a hajat.

 

hajöblítőCsalános hajdúsító hajöblítő

A csalános hajöblítő dúsítja, erősíti az igénybe vett hajat, emellett ragyogást kölcsönöz neki. A használni kívánt víz és gyógynövény mennyisége függ a haj hosszúságától. Pár csepp levendulaolaj nemcsak kellemes illatot, hanem selymes ragyogást is ad a hajnak.

Hozzávalók:

2-4 evőkanál szárított csalán, 1 csésze víz, 3-5 csepp levendulaolaj.

Elegendő:

1 kezeléshez

Elkészítése:

  1. Forrald fel a vizet, majd öntsd rá az üvegedényben elhelyezett gyógynövényre. Hagyd állni 15 percig.
  2. Szűrd le a folyadékot, a kiázott növényeket pedig dobd ki. Csepegtesd bele az illóolajat. A keveréket azonnal használhatod.

Alkalmazása:

A samponos hajmosás és egy alapos öblítés után öblíts a főzettel a fentebb leírtak szerint. A főzetet ne öblítsd le.

Erősítő proteines hajöblítő

Ez a formula erősíti a hajat, és lesimítja a kutikularéteget.

Hozzávalók:

7 gramm zselatin, 2 csésze (500 ml) víz

Elegendő:

A haj hosszúságától függően 1-3 kezeléshez

Elkészítése és alkalmazása:

Keverd el a zselatint a vízzel, majd vidd fel a hajadra a fentebb leírtak szerint. Hagyd 10-15 percig a hajadon, majd öblítsd le.

Almaecetes hajöblítő korpás hajra

Az alma almasavat tartalmaz, amely egy olyan hámlasztó és lágyító hatású alfa-hidroxisav, ami eltávolítja a korpát a fejbőrről. Az almaecetes kezelés nemcsak megfékezi a korpásodást, hanem hidratál is. Az almaecetes öblítést a samponos hajmosás és a kondicionálás után alkalmazandó.

Hozzávalók:

  • 125 ml almaecet (lehetőleg szerves eredetű)
  • 250 ml víz

Alkalmazása:

Minden hajmosás után ujjbeggyel bele kell masszírozni az almaecetes vizet a fejbőrbe. Már egy hét múlva észre lehet venni az eredményt. Amikor elkezd korpásodni a haj, ismételd meg a kezelést.

Gyógynövény alapú ecetes öblítés érzékeny fejbőrre

Ha viszket, érzékeny a fejbőröd, esetleg korpás a hajad, ebből a keverékből mindig tarts kéznél. Meggátolja a korpásodást, mivel a savas ecet egyensúlyban tartja a fejbőr pH-ját. A fertőtlenítő hatású gyógynövények-mint az oregáno és a levendula- amellett, hogy kellemes illatot biztosítanak, még hatékonyabbá teszik a kezelést. Az oregáno-csakúgy, mint a rozmaring-könnyen fésülhetővé teszi a hajat. Természetesen az elérni kívánt hatást szem előtt tartva, bármelyik gyógynövény felhasználható.

Hozzávalók:

¼ csésze friss oregáno, ¼ csésze friss levendula (vagy 2 evőkanál szárított), 2 csésze (500 ml) szerves eredetű almaecet.

Elkészítése:

  1. Vágd apróra az oregánót és a levendulát, majd tedd bele egy széles szájú literes üvegbe. Öntsd rá az almaecetet. Az almaecet teljesen lepje el a gyógynövényeket. Óvatosan keverd meg, majd fedd le az üveget. Ha az üveg teteje fémből van, előbb tegyél az üveg szájára zsírpapírt, és csak ezután csavard rá a tetejét, így az ecet nem marja össze a fémfedelet.
  2. A gyógynövényeket legalább két hétig hagyd ázni szobahőmérsékleten. Ezután szűrd le a folyadékot, a kiázott gyógynövényeket pedig dobd ki. Az ecetet sötét üvegben, sötét, hűvös helyen tárold. A gyógyhatású ecet 1 évig is eltartható.

Alkalmazása:

Adj 2 evőkanál (30 ml) gyógynövényes ecetet 1 csésze (250 ml) meleg vízhez, majd hajmosás után masszírozd a keveréket a fejbőrébe. Ne öblítsd le.
Hetente legalább egyszer, de ha szükséges, akár többször is elvégezheted a kezelést.

Dúsító sörös hajöblítés

A sörnek nagyszerű hatása van a hajra, ami valószínűleg a cukorból és fehérjékből álló komlónak és malátának köszönhető. A sörrel végzett öblítés után a haj dússá válik.

Hozzávalók:

355 ml sör

Elegendő:

A haj hosszúságától függően 1-2 kezeléshez.

Elkészítése és alkalmazása:

Öntsd a sört egy pohárba és hagyd állni szobahőmérsékleten addig, amíg a szénsav ki nem megy belőle. A hajmosás és öblítés után a fentebb leírtak szerint masszírozd a sört a hajadba.
Ne öblítsd le.
Ahogy szárad a hajad, a sörszag elillan, a haj pedig gyönyörű dús lesz.