Egy gyógynövény keverék, amely ösztönzi a haj növekedését és megelőzi a hajhullást

A haj jelentősége

A haj az egészség és az életerő szimbóluma, egyúttal kulcsszerepe van az egyén személyiségének és identitásának a meghatározásában. Az egészséges, csillogó hajkorona a szépség egyik legfőbb ismérve, továbbá önbizalmat és magabiztosságot kölcsönöz a viselőjének.
Már az ókori Egyiptomban, Kr.e. 4000-ben is lejegyezték, hogy a hajnak társadalmi és lélektani jelentősége van. Napjainkban sincs ez másképp: éppen ezért van az, hogy a haj és a hajas fejbőr problémái ilyen széleskörű frusztrációt váltanak ki az emberekben.

A hajhullásban szenvedő embereket általában idősebbnek nézik, és kisebb fizikai és társadalmi vonzerőt tulajdonítanak nekik (Goh & Zippin, 2009).
A hajhullás nem újkeletű bőrgyógyászati probléma, és sokan fordulnak vele szakemberhez. Mind a nők, mind a férfiak számára kiemelkedő fontosságú, hogy hajuk egészséges, sűrű, rugalmas és friss megjelenésű legyen, minthogy ez közvetlen hatással bír a hangulatunkra és a személyiségünkre, illetve meghatározó szerepe lehet a sikereinkben szakmai, személyes, sőt még szerelmi téren is.

A következőkben ismertetett gyógynövény keverék a természetből nyert három olyan aktív botanikai összetevő hatóanyag kombinációja, amelyek csökkentik a hajhullást, ösztönzik a hajnövekedést, és dúsítják a hajat. Segítségével a haj ismét erősebb és egészségesebb lehet.

HAJBIOLÓGIA

A HAJ SZERKEZETE

Hajunk összetett szervet képez, a hajszálból (fejbőr feletti, külső rész) és a hajhagymából (fejbőr alatti, alsó rész) áll. A hajhagymán belül az alábbi részeket különböztethetjük meg, a haj aktuális növekedési fázisától függően (1. ábra):

A HAJ ÉLETCIKLUSA

hajnovekedes

Minden egyes hajszálunk életében egy három fázisból álló életciklus folyamatos ismétlődése figyelhető meg: gyors növekedési és felépülési (anagén) fázis, apoptózison alapuló hanyatló (ún. katagén) fázis, végül pedig egy nyugalmi (telogén) fázis.

1. Anagén fázis

A haj regenerálódásának kezdeti szakaszában (a telogén fázis végén, azaz az anagén fázis elején) a hajszáltermelő sejtek nyugalmi állapotban vannak.
Az anagén fázis akkor válik aktívvá, amikor a tüszőpapillából jelzés érkezik a másodlagos hajcsírasejtekbe, melyek aztán működésbe lépnek és osztódni kezdenek annak érdekében, hogy elkezdődhessen a haj növekedése. Ezt követően a hajcsírasejtek lépnek működésbe, és indulnak osztódásnak.
Hajhagymáinknak megközelítőleg 85-90%-a van anagén fázisban, amely 2-6 évig tart. Az anagén fázis hosszától függ a haj hosszúsága, amely egyénenként változó, és az életkor előrehaladtával csökken.

2. Katagén fázis
Ez a hajrost-termelődés utolsó szakasza, amelynek során a hajhagyma egy ellenőrzött leépülési folyamaton megy keresztül.
Ez a haj életciklusának legrövidebb szakasza, és mindössze 1-2 hétig tart. Ebből adódóan egy adott pillanatban a hajhagymáinknak csupán 1-2%-a van a katagén fázisban.
E szakasz végén a hajhagyma a hajas fejbőr felszínére húzódik vissza (vagyis már nem az irharétegben helyezkedik el), és jelentősen csökken a mérete is.

3. Telogén fázis
A telogén fázis jellemzően 2 hónap alatt megy végbe. Mielőtt a hajhagymák ismét belépnek az anagén szakaszba, és az egész ciklus előről kezdődik. Következésképpen ettől a szakasztól függ, mikor jön létre az új hajszál.
Ebben a szakaszban a hajszál teljesen elszarusodik, és leválik a hajhagymáról (általában a hajmosás vagy a fésülködés hatására). A legtöbb embernek 50-150 hajszála hullik ki naponta.
A telogén szakaszban lévő hajszálak aránya 5-15%. Ha ez a százalékos arány növekszik, az már túlzott mértékű hajvesztéshez vezet (Paus & Cotsarelis, 1999).

HAJHULLÁS

Az emberi testet születéskor megközelítőleg 5 millió haj- és szőrszál fedi. Születésünk után nem keletkeznek új haj- és szőrszálaink, bár a méretük változhat az idők során. (Paus & Cotsarelis, 1999).
Átlagosan napi 50-150 hajszál elvesztése még normálisnak mondható. Ez egy állandó megújulással járó ciklus része. Ugyanúgy megy végbe, mint ahogyan megszületünk, felnövünk, majd meghalunk. A hajunk is hasonló sémát követ: növekszik, pihen, majd kihullik. Gond csak abból adódik, ha a haj növekedési ciklusa megváltozik, és megjelenik a jól ismert kopaszodás.

A hajhullást a haj növekedési ciklusának megváltozása idézi elő, amely különböző tényezők (androgén metabolizmus, genetikai ok vagy stressz) miatt következik be. Így csoportosíthatjuk:
– Megváltozik az anagén és a telogén szakaszban lévő hajállomány aránya: csökken az anagén fázisba lépő, és nő a telogén fázisban maradó hajszálak aránya.
– Lerövidül az anagén szakasz: a hajnövekedés a vártnál előbb abbamarad: a hajszál vékonyabb és rövidebb lesz.
– Megnyúlik a telogén szakasz.

A kopaszodás némely esetben visszafordítható, mivel bár zavart szenved a hajciklus, a hajhagymák még jelen vannak, és még a kopasz fejbőrben is folytatják ezt a ciklust. (Paus & Cotsarelis, 1999).

gyogynovenyA haj életciklusát számításba véve tehát a hajhullás megelőzésére felhasznált aktív hatóanyaggal szemben támasztható legfőbb kívánalom, hogy képes legyen fenntartani egy hosszú anagén szakaszt és egy rövid telogén szakaszt, illetve képes legyen a hajciklust szelíd módon eltolni a telogénből az anagén irányába.
Ezenkívül kiemelkedően fontos az is, hogy az adott hatóanyag javítsa a hajhagyma sejtjeinek állapotát és azok mikrokörnyezetét, minthogy ennek alapvető jelentősége van az anagén és a telogén fázis közti egyensúly fenntartásában.

A hajhullás csökkentésére és a hajnövekedés serkentésére mi e három gyógynövény keveréknek (a bajkáli csukóka, a búzacsíra és a szójababcsíra) kombinációját használjuk, amelyek fokozzák a sejtek energiáját és aktiválják a hajhagymákban lévő csírasejteket, egyúttal megvédik azokat az elöregedéstől. Ezáltal láthatóan sikerül felvennie a harcot a hajhullással az alábbi módokon:

-Ösztönzi a haj növekedését.
-Növeli a haj sűrűségét.
-Csökkenti a hajveszteséget.
-Ismét erős és egészséges megjelenést nyújt a hajnak.

ÖSSZETEVŐK

1. BAJKÁLI/KÍNAI csukóka

Növénytan

A Scutellaria baicalensis Georgi, más néven kínai vagy bajkáli csukóka a gyógynövény keverék egyik fő hatóanyagát képező baicalin forrása.bajkali csukoka
Kétnyári növény, amely elérheti akár az 1,2 méteres magasságot is, a virágai pedig kékeslilák. A virágzási ideje májustól augusztusig tart. Az angol megnevezést (“koponyafedél”) a virág kelyhének a középkorban használt sisakokra emlékeztető alakjáról kapta. A gyümölcse augusztus vége felé terem.
Főként Kínában, Oroszországban, Mongóliában és a Koreai-félszigeten honos. Az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családja, amelybe az S. baicalensis is tartozik, több mint 350 növényfajt foglal magában, melyek közt számosnak gyógyhatása is van. A bajkáli csukóka egyike a hagyományos kínai orvoslásban használt 50 alapvető gyógynövénynek, de Nepálban, Japánban és Koreában is használatos (Stutte et al., 2008).
Az S. baicalensis gyökerét már évezredek óta használják az ún. Huang Qin előállítására, amely az idegfeszültség, a magas vérnyomás és a légzési nehézségek hagyományos ellenszere, valamint csillapítja a lázat, és méregtelenítéssel javítja a lázas betegek állapotát (Stutte et al., 2008). Napjainkban a Huang Qint széles körben alkalmazzák a gyulladásos megbetegedések, a hepatitisz, a daganatos betegségek és a hasmenés kezelésére Ázsiában. Az S. baicalensist hivatalosan bejegyzett gyógynövényként tartják nyilván a JPXIII. Japán Gyógyszerkönyvben és a Kínai Gyógyszerkönyvben is.

2. SZÓJA- ÉS BÚZACSÍRA

szojaSZÓJA
A szója (Glycine max L.) a pillangósvirágúak (Leguminosae vagy Fabaceae) családjába tartozó egynyári növény.
A szója 1.5 méteres magasságúra is megnőhet. Három bolyhos levele van, amelyek általában még a magok kicsírázása előtt leválnak a növényről. A virágai sárgásfehérek vagy kékeslilák, és kisméretűek. Domború, finom szőrrel borított hüvelytermése 2-6 zsenge, lapított gömb alakú magot rejt, és színe a sárgásfehértől a barnáig változhat.
A szója a Távol-Keletről származik, ahol mindig is alapvető élelmiszernek számított. Jelenleg a Föld számos, melegebb éghajlattal rendelkező országában termesztik.

buzaBÚZA
A Triticum vulgare Vill. latin elnevezéssel illetett növény a perjefélék (Poaceae), illetve a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó egynyári növény. Egyszerű, üreges szára van, hegyes levelekkel. Virágzata buzavirágzat, amelyet összetett szerkezete miatt kalásznak (füzéres füzér) hívunk. A virágokból szemtermés lesz, amelyben a mag és a terméshéj szorosan összenőtt.
A búza az ókori Mezopotámia területéről származik, de ma már világszerte termesztik, az északi-sarkkörtől délre, sőt az egyenlítőhöz egészen közel eső területeken is. Jól alkalmazkodik a különböző éghajlati adottságokhoz: megél a sivatagi és a tengerparti területeken is.

Csírák
A gyógynövény keverék cukrokban gazdag szója- és búzacsírát tartalmaz. A csírázás számos, a magban végbemenő élettani folyamatot foglal magában, amelynek révén a csírából kifejlett növény lesz.
Ez a folyamat akkor veszi kezdetét, amikor a legkedvezőbb körülmények kínálkoznak a terméshéjban tárolt tápanyagok hasznosítására, és a legnagyobb eséllyel nyerhetők ki a várt biomolekulák.
A maghéjban a következő tápanyagok raktározódnak el: szénhidrátok, fehérjék, zsírok és ásványi anyagok (foszfát, kálium, kálcium és magnézium).
A gyógynövény keverékben található csírákat a magvakból nyerik ki, és a csíráztatáshoz kizárólag – rovarölőszertől és más kémiai adalékanyagoktól mentes – vizet használnak fel. Az eljárás 3 nap elteltével fejeződik be, amikor az aktív biomolekulák (peptidek, aminosavak, oligoszaharidok és glükóz) mennyisége a legmagasabb szintet éri el.

A gyógynövény keverék működési mechanizmusa főbb vonalakban:
A haj sejtjeinek tápanyagokkal és élettani működésükhöz nélkülözhetetlen fehérjékkel való ellátása révén:

1. Növeli a glikózist és a sejtenergiát, javítja a hajhagymák működését és növeli az energiaszintjüket.
2.Aktiválja a hajszál sejtjeit, új anagén fázist indít el, amely a haj növekedését és dúsabb hajkoronát eredményez.
3.Mitokondriális szinten nyújt védelmet a DNS molekuláknak az oxidatív stressz ellen, az egészségesebb, jobban működő sejteknek köszönhetően megnyúlik az anagén szakasz, a haj pedig erősebb és dúsabb lesz.
4.Kitolja a hajhagymákban található fibroblasztok (ezek olyan sejtek, amelyek kollagénrostokat képeznek) elöregedési idejét, meghosszabbítva ezáltal az anagén szakaszt. +12% VOLUNTEER B +28% VOLUNTEER C

ÖSSZEFOGLALÁS

A gyógynövény keverék növeli a sejtenergiát, továbbá megvédi a hajhagymákban található sejteket az oxidatív stressztől és az elöregedéstől, ezáltal javítva a hajhagymák működését és meghosszabbítva a haj életciklusának anagén szakaszát.
A fentieken túl – önkéntes alanyok bevonásával végzett kísérletek során – bebizonyosodott róla, hogy növeli az anagén szakaszban lévő hajállomány arányát a telogén szakaszban lévőéhez képest; ösztönzi a haj növekedését, és növeli a haj sűrűségét. Ezen felül mérsékli a hajhullást, láthatóan javítva a haj minőségét és mennyiségét.
Ez tehát olyan aktív hatóanyag, amely mérsékli a hajhullást, stimulálja a hajnövekedést, és javítja a haj általános állapotát.

A hajhullás csökkentésére és a hajnövekedés serkentésére a három gyógynövény keveréknek (a bajkáli csukóka, a búzacsíra és a szójababcsíra) kombinációját tartalmazó termékeink:

Minden hajtípusra, zsíros hajra, korpás hajra
hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére
Hajhullás elleni sampon

Minden hajtípusra, zsíros hajra, korpás hajra
hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére,
hajszín védelem, fényvédelem, UV sugárzás elleni védelem
Prémium sampon

Minden hajtípusra, töredezett hajvégekre,
intenzív hajregenerálásra, színvédelem, fényvédelem,
UV sugárzás elleni védelem, hajpakolásként is használható:
Prémium hajbalzsam

Minden hajtípusra, zsíros hajra, korpás hajra
hajhullás csökkentésére,  hajnövekedés serkentésére
Hajtonik hajhullás ellen