A következő útmutató betartásával a hajmosás a lehető legkellemesebb és legegészségesebb élmény lehet.

A rendszeres hajmosás és- kondicionálás hidratálja a hajat, és nagyobb fényt kölcsönöz neki. A hajmosás stimulálja a fejbőr izmait és a szőrtüszőket, ami serkenti az egészségesebb haj növekedését.

1. Előmosás
Fésüld ki a hajad, majd vizezd be jól, meleg vízzel. Ne mosd és öblítsd a hajad forró vízzel, mert szárítja a fejbőrt és a hajat is.

2. Első samponozáshajmosás samponozás
Tegyél egy kis sampont a tenyeredbe, majd a tenyered összedörzsölésével egyenletesen oszlasd el mindkét kezeden. A legjobb, ha egy kevés vízben elkevered a mosására szánt sampont és úgy öntöd a hajadra. Mindkét tenyereddel vidd fel egyenletesen a sampont a hajadra. Kíméletesen dörzsöld.
A dörzsölést ujjbeggyel, körkörös mozdulatokkal végezd. Először a hajnövési széleken, majd a fejtetőn. Gyenge habzást tapasztalsz. Ezután öblítés következik.

3. Tisztító mosás
Újra samponozz a fent leírtak szerint. Az előzőnél sűrűbb hab képződik.
Ezután masszírozd finoman a fejbőrt.
Kezdd elől, és apró, körkörös mozdulatokkal masszírozd a fejed két oldalát, innen pedig haladj a fej hátsó része felé. Végül masszírozd a tarkó környékét. A masszírozáshoz használd az ujjbegyed. Dörzsölés helyett inkább finoman mozgasd az ujjaid.
Hajmosás közben mozgasd is meg a fejbőröd, frissítő érzést kelt, a vérkeringést élénkíti.
Ha hosszabb hajad van, ujjaid húzd végig többször is a haj teljes hosszán, hogy eloszlasd a sampont, és tisztítsd a hajad.
A hajmosás minimum kettő percig, hosszú haj esetén minimum 3 percig tartson.
A fejmasszázs célja, a fejbőr megmozgatása és fellazítása, a vérkeringés élénkítése, elősegíti az elhalt hámsejtek leválását, hatást gyakorol a hám és a kötőszövetre.

 

4. Alaposan öblítsd le a hajad
Ez a lépés nagyon fontos a sampon maradványainak eltávolításához, főleg az olyan samponok esetében melyek sok szintetikus kémiai anyagot tartalmaznak.
Öblítés közben finoman masszírozd a hajad. Ha hosszú, vastag szálú hajad van, emeld meg a hajad, és hagyd, hogy a víz jól átmossa.

5. Balzsamozás
A haj hosszúságától függően tegyél egy kis adag balzsamot a tenyeredbe, majd vidd fel a hajvégekre, vagy a haj teljes hosszúságára. A balzsamot lágyan masszírozd a hajba, majd alaposan öblítsd le a fent leírt módon.

6. Finoman csavard ki a hajadból a vizet, vagy itasd fel egy törölközővel
A törölközővel soha ne borzold, csavard a hajad, mert a súrlódás roncsolhatja a kutikulát. Minél több nedvességet sikerül felitatni a törölközővel, annál kevesebb ideig kell hajszárítót használnod.

7. Használj vastag fogazatú fésűt a törölközőszáraz haj kifésülésére
Ha hosszú hajad van, a fésülést kezdd az alsó rétegeknél, és fokozatosan haladj a fejtető felé. Ha lehet, a haj szétválasztásánál használd az ujjaid. Ne dörzsöld a vizes hajat. Ne használj fémfésűt, mert az törheti a hajat.

8. Használj hajformázót ha szükséges, majd fésüld a hajad a kívánt formára

 

Hajmosást hetente egyszer vagy kétszer ajánlott végezni, de gyakoriságát több tényező is meghatározhatja, ilyen a szennyeződés mértéke, a zsírosság mértéke és a haj hossza.

A hajmosás és az öblítés során mindig a fejbőrnél kezdj, aztán haladj a hajvégek felé, mert ez a kutikulalamezek helyes iránya.

A hosszabb hajat ne tincsenként mosd, mert összegubancolódhat a haj.

Mosásnál vagy balzsamozásnál ne dörzsöld erősen egymásnak a hajszálakat, mert a hajszálak ettől durvábbakká válnak, és nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ez különösen roncsolja a kutikulalemezt.