Hajhullás esetében akkor beszélhetünk kóros mértékről, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 40-60 hajszál kihullása még normálisnak tekinthető.

A hajhullásnak számos megjelenési formája van. Lehet foltokban jelentkező, vagy szétszórt, amikor a teljes hajas fejbőr érintett. Olyan betegségek kísérő tüneteként fordulhat elő, mint például a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, agyalapi mirigy elégtelenség.
Túlzott hajhullás tapasztalása esetében mindenképp javasolt orvoshoz fordulni, hiszen így nem csak a hajhullás állítható meg, de fény derülhet a betegségre is.

A férfias mintázatú kopaszság a leggyakoribb.
A halánték tájékán, a fejtetőn és kétoldalt jelentkezik. A nők esetében a hajhullást ugyanazok az okok idézhetik elő, mint a férfiak kopaszodását, például a magas tesztoszteron (férfi nemihormon) szint. A változó korral a női nemi hormonok szintje csökken, ami szintén hajhulláshoz vezethet.

Mi okozhatja a kóros hajhullást?

A legtöbb esetben – leszámítva az ember korának előrehaladtát és az ebből következő hormonális változásokat-, lásd fent, a hajhullás több esetben betegségekkel, rendellenességekkel áll összefüggésben. Ilyen lehet például a vashiány, egyes immun-folyamatokkal összefüggésben álló betegségek, amelyek hegesedés nélküli, foltokban jelentkező hajhullást okoznak.

Okozhatja bizonyos gyógyszerek szedése. Például nagy mennyiségű A-vitamin tartós alkalmazása, retinoidok, sejtosztódást gátló gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, pajzsmirigy működésre ható szerek, fogamzásgátlók, amfetaminok, szalicilátok, egyes antibiotikumok.
A hegesedés okozta kopaszodás kialakulhat kémiai, fizikai traumákat, súlyos bakteriális, gombás fertőzéseket és erős ionizáló sugárzást követően. A heges kopaszodás visszafordíthatatlan és maradandó.

Ha nincsen szervi oka, semmilyen gyulladásos betegség nincs a szervezetben, és az orvos sem találja az okát a haj zsírosodásának és hullásának, akkor az életmód és a hajápolási szokások megváltoztatásával is lehet próbálkozni.

A vegyszeres hajápolásról át lehet térni vegyszermentes hajápoló készítmények használatára.
Az erősen irritatív, vegyszeres hajápoló készítmények, samponok, melyek sls-t és egyéb agresszív tenzidet tartalmaznak, irritálhatják a fejbőrt. Ezek is késztethetik a faggyúmirigyeket a túlzott faggyútermelésre.

Levendula-hajolaj-50ml-hajhullásHajhullás esetében első lépésben a  faggyúmirigyek  normál faggyútermelésének a helyreállítására kell koncentrálni. Aztán, ha már helyreállt a normál faggyúműködés, akkor ezt az állapotot kell fenntartani ahhoz, hogy ne térjen vissza a probléma.

Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani azzal, ha legalább hetente egyszer hidegen sajtolt olajokból pakolást készítünk a hajunkra.
A hajpakolást bemasszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk hatni, majd  samponnal alaposan lemossuk az olajat a hajról.  Sok samponnal kell lemosni az olajat. A lemosásra jó a bolti sampon is mert az jóval olcsóbb és balzsamot már nem is kell utána használni.

Az olajok rendbe teszik a hajat és a fejbőrt, amit a vegyszeres samponok tönkre tettek. Viszont miután rendbe jött a fejbőr faggyútermelése nem szabad a bolti samponokra visszatérni, mert megint tönkreteszik. Ilyenkor kell kímélő tenzid tartalmú, növényi samponokat és termékeket használni. A hidegen sajtolt olajos pakolások felgyorsítják ezt a folyamatot, ami által rendbe jön a faggyútermelés. Csak növényi samponokkal ez egy hosszabb folyamat, ezért én mindenkit arra bíztatok, hogy bátran készítsen magának otthon hidegen sajtolt olajokból pakolást a hajára. Itt talál recepteket hajpakolásokra.

Mit lehet tenni még a hajhullás ellen?

Egyrészről nagyon fontos, hogy ha a hajhullás kóros mennyiségű (több mint 150 szál a napi hajvesztés), akkor forduljon orvoshoz!

Ha a normálisnál nagyobb napi hajveszteséget tapasztal (40-60 szálnál több), akkor mindenképp érdemes foglalkoznia az általános egészségi állapotával!

  • Ahhoz, hogy ne legyen beteg és az egészsége jobb legyen, nagyon fontos az egészséges életmód.
  • Figyeljen az étkezésre, gondoskodjon a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásáról, igyon megfelelő mennyiségű vizet!
  • Hajápoláshoz, ha megoldható ne használjon vegyszertartalmú hajápoló szereket.
  • A ricinusolaj egy természetes alternatíva a hajhullás kezelésére. Válasszon hajpakolás receptet a receptes könyvből és heti rendszerességgel készítsen pakolást magának ricinusolajjal.

A webáruházban a hajhullás esetére való termékeket itt találja.