A tudósok által véletlenül felfedezett új kopaszodási ok, amely a hajhullás kezeléshez vezethet. Úgy találták, hogy az immunsejtek kulcsszerepet játszanak az új haj növekedésének ösztönzésében, miután a régi hajszálak kihullottak.

A hajhullás egy új oka, amelyet véletlenül fedeztek fel a tudósok az Egyesült Államokban, áttörést hozhat, amely segíthet kidolgozni annak a módját, hogy a haj újra nőjön. A kutatók a gyulladásgátló immunsejtek, a Tregek szerepét vizsgálták a bőr általános egészségi állapotában. (Tregek: regulatórikus T-sejtek.)
Megtalálták a módját, hogy ideiglenesen eltávolítsák a Tregeket a laboratóriumi egerek bőréből, akiket aztán leborotváltak, hogy lehetővé tegyék a hatások megfigyelését.

De a tudósok váratlanul észleltek valamit – a szőr nem tudott visszanőni azokon a részeken, ahonnan a Tregeket eltávolították.

Korábban azt hitték, hogy az őssejtek segítik elő a szőrszálak újra növését, miután kihullottak, de a csapat felfedezte, hogy ez csak akkor történik meg, ha a Tregek jelen vannak. A tudósok egyike, Michael Rosenblum professzor, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem immunológusa és bőrgyógyásza elmondta:

A hajhagymáink folyamatosan újrahasznosulnak. Amikor egy hajszál kihullik, az egész szőrtüszőnek újra kell növekednie.
Eddig úgy hitték, hogy ez egy teljesen őssejtfüggő folyamat, de kiderült, hogy a Tregek szerepe kulcsfontosságú. Ha kiütik ezt az immunsejt típust, a haj nem nő vissza. Olyan, mintha a bőr őssejtjei és a Tregek együtt fejlődtek volna, hogy a Tregek ne csupán az őssejteket védjék a gyulladás ellen, hanem részt vegyenek a regeneratív munkájukban. Az őssejtek a Tregekre támaszkodnak, hogy tökéletesen tudják, mikor kell regenerálódni.

Alopecia areata hajhullasA kutatók úgy vélik, hogy a Tregekben lévő hibák felelősek lehetnek az immunbetegségért, az alopecia areata-ért, ami azt okozza, hogy a hajszálak a foltokban hullanak ki, és esetleg másfajta kopaszodásban is szerepet játszhatnak. Ugyanazon őssejtek, amelyek újra növesztik a hajat, szintén részt vesznek a bőr károsodásának gyógyításában, tehát a Tregek részt vehetnek ebben a folyamatban is.

A Tregek szerepe – ahogy azt korábban értettük – főként az immunrendszer szabályozására irányult, segítve annak megmondani, hogy mit támadjon és mit ne. Ha hibásan működnek, az allergiához vezethet pl. a földimogyoróra és más ártalmatlan anyagokra, vagy azt eredményezheti, hogy immunrendszer megtámadja a testet.

Rosenblum professzor és munkatársai korábban kimutatták, hogy a Tregek segítették a kisegerek immunrendszerét abban, hogy megismerjék, mely bőrmikrobák nem károsak, valamint hogy olyan molekulákat válasszanak ki, amelyek segítenek a sebek gyógyításában. Ezeket a hatásokat vizsgálták tovább, amikor észrevették, hogy a leborotvált szőrzet foltokban nem nőtt vissza a laboratóriumi egereken.

“Azt hittük:” Hmm, ez most érdekes “- mondta Rosenblum professzor. “Rájöttünk, hogy ezt tovább kell vizsgálni.”

A kifinomult képalkotó technikák segítségével a kutatók bizonyítani tudták, hogy a Tregek a hajhagyma őssejtek köré gyűltek a folyamat kezdetén, hogy újranövesszék a hajat. Amikor a Tregeket eltávolították a bőrből, ez megakadályozta a haj újra kinövését – de csak akkor, ha ez a borotválást követő három napon belül történt. Ha három napnál többet vártak, a haj a Tregek hiánya ellenére a haj újra ki tudott nőni.

Az alopecia oka alig ismert, ám a korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az állapothoz kapcsolódó gének leginkább a Tregekkel állnak viszonyban. A Tregek funkciójának növelése segített.

Rosenblum professzor azt javasolja, hogy a Tregek szerepét további kutassák, amely fejlettebb általános hajhullás kezeléshez vezethet, és a sebgyógyulásban betöltött szerepük jobb megértését is elősegítheti.

Úgy gondoljuk, hogy az immunsejtek szövetekké válnak a fertőzés elleni küzdelemben, míg az őssejtek regenerálják a szövetet, miután megsérült – mondta.
De amit itt találtunk, az az, hogy az őssejteknek és az immunsejteknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a regenerálódás lehetséges legyen.

A kutatást a Cell folyóiratban ismertették.

Forrás: Independent