A hajhullás oka lehet a hormonális egyensúly hiánya, amely az endokrin rendszerrel áll összefüggésben, ami a test nagyszerű kémiai szabályozója.
Az endokrin rendszer apró mirigyeken és sejthalmazokon keresztül hormont juttat a vérbe, ami a növekedést, az anyagcserét, a szexuális funkciókat és a stresszre való reakciót irányítja.
Az endokrin rendszer hatásai lassúak és meglehetősen sokáig tartanak.

hajhullásAz agy alsó részén található agyalapi mirigy hormonjai stimulálják a többi endokrin mirigyet, különösen a pajzsmirigyet, mellékvesekérget és a nemi mirigyeket.

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjét és kálcium egyensúlyát.
A kálcium a haj fontos tápanyaga.
A pajzsmirigy csökkent működése (hypothyrerosis) lassíthatja az anyagcserét, amelyeknek a hajhulláson, a durva tapintású, száraz törékeny hajon, és a száraz, érdes bőrön kívül még számos más tünete is van.
A pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyrerosis) szintén okozhat hajhullást, a faggyúmirigyek túlzott működését, aminek következménye a zsíros bőr és haj. Ezek a betegségek orvosi közreműködést igényelnek.

A hasnyálmirigy inzulint termel, ami szabályozza a vércukorszintet. A szervezet a vércukrot a szövetek táplálására használja. Amikor az inzulin szintje túl alacsony, megnövekszik a vér cukorszintje. Ha pedig túl magas az inzulinszint, a vér cukorszintje csökken. Mindkét betegségnek fizikailag is, érzelmileg is számos tünete van. Diagnosztizálás után mindkét betegség eredményesen gyógyítható. A stressz is erős hatással van a vércukorszintre.

A mellékvese többféle hormont is termel, ezek közül a legjelentősebb az adrenalin és a kortizol, ezek a stressz leküzdésében segítenek. E hormonok túlzott jelenléte káros hatással lehet a bőrre és a hajra. A mellékvese az androgén (férfi nemi hormonok) termeléséért is felelős.

Nőknél a petefészekben fordul elő több androgén termelődés. Ez például túl sok androgént tartalmazó hormonkezelések alkalmával fordul elő. Ennek tünete lehet a hajhullás, ami lehet egészen enyhe, de férfiakra jellemző kopaszodás is előfordulhat. Az ilyenfajta erős kopaszodás egyéb betegségekre is utalhat, például pajzsmirigy megbetegedésre, petefészekcisztára, vagy arthritis deformansra (torzító izületgyulladás).

Ha a normálistól eltérő a hajhullás, és a probléma nem átmeneti, sürgősen nézesse meg hormonszintjét. Ha túlsúlyos, gondoljon bele, hogy a túlzott zsír szinte gyártja az androgént, ami – ha nincs egyensúlyban – meglökheti az inzulinszintjét és a vérnyomását.

Férfiak és nők esetében is a haj ritkulása vagy hullása, amennyiben nem genetikus eredetű, a probléma alapos kivizsgálását igényli.

A pozitív hozzáállás, gondolkodásmód segíthet a problémák leküzdésében. Mivel a hajhullás szorongást is kiválthat, nagyon fontos a magunkról alkotott pozitív kép megőrzése, az önbecsülés. Fontos önmagunk feltétel nélküli elfogadása, és az a tudat, hogy úgy vagyunk szeretetre méltók, ahogy vagyunk, és a szeretet nem a hajunk mennyiségétől függ.
Természetesen figyeljen oda és kezeltesse bőrét meg a haját érintő problémákat, mivel ezek egyéb betegségeket is jelezhetnek. De haja ne váljon a rögeszmévé, és ne essen kétségbe kisebb mennyiségű hajhullás esetén, mivel ez az öregedés természetes velejárója is lehet.
Ápolja, fogadja el és szeresse önmagát!