Úgy zsírosodik a hajad, hogy kétnaponként kell hajat mosnoda? Sokszor még a hajmosás után sem látszik, hogy ápolt lenne a frizurád? A zsíros tapintású, olajosan fénylő haj rálapul a fejedre, elnehezül a hajad, a hajszálaid rugalmatlanok, fakók? Ilyenkor a fejbőr nedvességtartalma nem megfelelő. A hajzsírosodás gyakran együtt jár a haj korpásodásával, a fejbőr hámlásával. Gyakran a túlzott faggyúmirigy működés következtében zsíros korpa alakul ki, mely hajtüsző elzáródást okoz, aminek következtében hullhat a haj. Mit tehetsz a hajhullás ellen házilag?

A hajhullás hátterében nagyon sokféle ok állhat, különféle betegségek, gyulladás, tápanyaghiány, stressz, egészségtelen életmód, stb. Kóros hajhullás esetén mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi az oka.

De mit tudsz tenni a túlzott zsírosodás és a hajhullás ellen házilag?

– Kerülnöd kell a túl sok hajápoló készítmény használatát. A kevesebb itt is több, elég egy gyenge, kímélő tenzid tartalmú natúr sampont használnod, és ha nem hosszú a hajd, akkor balzsamozni sem kell. Kerüld a hajzseléket, hajhabokat és egyéb hajápoló készítményeket, mert elnehezítik a hajszálakat. Az SLS (és társai, SLES, ALS, stb.) tartalmú hajápoló szerek agresszív anyagok, lemossák ugyan a zsírt a fejbőrről és a hajról, de olyan erős tisztítószerek, annyira agresszívek, hogy a szárító hatásuk miatt arra késztetik a faggyúmirigyeket, hogy még több zsírt termeljenek és ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki: még több hajmosás, még több SLS és még több zsír. Addig nincs vége, amíg át nem áll a szervezeted egy gyengébb, tisztító hatású szerre, ami már nem a faggyútermelést fokozza, hanem helyreállítja a normális faggyúműködést.

hajhullás ellen házilag mit tehetsz– Használj 100%-os vaddisznósörte hajkefét a fésülködésre, mert az egyenletesen eloszlatja a haj felszínén a felesleges faggyút.

– Keverj pakolásta hajadra hetente legalább egyszer, ami olyan olajokból és illóolajokból áll, amelyek a faggyúműködést szabályozzák és a zsíros haj ápolására jók. Bázisolajként használj jojobaolajat, argánolajat, ricinusolajat és cseppents bele rozmaring, levendula, eukaliptusz, kakukkfű vagy kubebabors illóolajat. Vagy olyan hajápoló készítményeket válassz, amelyekben ezek az illóolajok találhatók azért, hogy a természetes nedvességtartalmát, erősségét, lágyságát fényét visszanyerje a hajkorona és a faggyúmirigyek normál működése helyreálljon.

– Ne forró levegővel szárítsd a hajad, hanem langyossal, vagy nyáron a szabad levegőn hagyd megszáradni.

– Hajöblítőként használj főzetet csalánból, diófa leveléből és azzal öblítsd le a hajad hajmosás után. (A csalántea kiváló vértisztító egyébként.)

Hajhullás ellen házilag tenni, amikről fentebb írtam, az egy hosszabb folyamat. Nem fog egyik napról a másikra elmúlni a túlzott faggyúműködés, de ha kitartó vagy és nem adod fel, egy szerda este észre fogod venni, hogy nem kell hajat mosnod, mert három nap után is olyan a hajad, mintha most mostad volna meg.