[vc_row][vc_column][vc_column_text]Az EWG (Környezetvédelmi Munkacsoport -Amerikai szervezet) és a Duke Egyetem tudósai megvizsgálták, hogy a gyermekek mennyire vannak kitéve a hat leggyakrabban használt égéskésleltető szernek.
A kutatás bebizonyította, hogy az égéskésleltető szerek egyik rákkeltő összetevője, a TDCIPP nevű anyag mind a 26 vizsgált gyermek, és az ugyanakkor megvizsgált 22 anya szervezetében is kimutatható volt, mint felszívódó káros anyagok.
A gyermekek szervezetében felszívódó káros anyagok az anyákéhoz viszonyítva átlag ötször magasabb értékkel fordultak elő, mint a TDCIPP lebomlásából származó anyagmaradvány. A legextrémebb esetben a gyermek szervezetében az anyagmaradvány szintje 23-szorosa volt az anyákénak.

A félelmetes valóság az, hogy sokan közülünk nem is tudjuk, hogy mennyire kitesszük magunkat és családjainkat a mérgező vegyületek hatásainak, nap mint nap otthonaikban.

A TDCIPP és más égéskésleltető szereket sok fogyasztói termékben alkalmazzák, úgymint pl. bútorzat tömőanyagaiban, párnákban, asztali edényalátétekben, stb. amelyeket teljesen elkerülni csaknem lehetetlen. Az újabb előírások már lehetővé teszik, hogy a bútor gyártóknak ne kelljen égéskésleltetőt használniuk.

Ugyanígy a bútorokban, ülőgarnitúrákban megtalálható szivacsok is tartalmazhatnak égéskésleltető anyagot.

Az égéskésleltető anyagok pedig (főleg, ha a burkoló felület sérült) kipárolognak, és a bőrünkkel érintkezve felszívódnak. Az EWG és a Duke Egyetem általi tanulmány azt is kimutatta, hogy a Firemaster® 550 nevű égéskésleltetőben található három vegyszer biomarkerei (kimutatható maradványai) a legtöbb gyermek vizeletéből kimutathatóak voltak.

Az emberi szervezetre hosszútávon gyakorolt hatásai a felszívódó káros anyagok részéről még ismeretlenek,

de állatkísérletek kimutatták, hogy hatásaik rombolják a hormonokat és a növekedéssel összefüggő szervezeti rendszereket, anyagcserezavarokat okoznak, és hátrányosak a nemi fejlődésre.

Amit sokan nem tudnak, az az a tény, hogy a bőrön keresztül minden gyorsabban felszívódik a szervezetünkbe, mint a tápcsatornából. És igen, a tisztálkodó szereinkből is felszívódnak azok összetevői, mint például az SLS, ALS, SLES, mint a leggyakoribb összetevők, de említhetnénk a szintetikus parfümöket, illatanyagokat… stb.

forrás: http://www.ewg.org/release/ewg-duke-study-finds-five-times-much-cancer-causing-fire-retardants-children-mothers


 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_googleplus][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]