Decyl Glucoside

/Decyl Glucoside
Decyl Glucoside 2017-05-08T21:46:50+00:00

A decyl glükozid (Decyl Glucoside) egy hasznos összetevő, amely sokféle bőr- és a hajápoló termékben megtalálható, beleértve arctisztítókat, samponokat és tusfürdőket is. Viszonylag új anyagnak tekinthető, és a kozmetikai iparban használják. A decyl glucoside az előnyei miatt mára nagyon népszerűvé vált. Az összetevőt decyl-d-glucoside, decyl-b-d-glucopyranoside vagy b-d-glucopyranoside megnevezéssel is megtalálhatjuk.

Elsődleges szerepe, hogy a bőr- és hajápolási termékekben felületaktív anyagként vagy tisztítószerként funkcionál. Hogy megértsük a felületaktív anyag szerepét, először meg kell értenünk néhány alapvető tulajdonságot a folyadékokkal kapcsolatban.

Bár a folyadékok folyékony mivoltuknál fogva felveszik egy tárolóedény alakját, az egymagukban álló folyadékcseppek gömb alakot öltenek. A csepp gömb alakja azért lehetséges és fenntartható, mert folyadékok úgynevezett felületi feszültséggel rendelkeznek. Ez az erő segíti ellensúlyozni a folyadékot körülvevő külső erők hatásait, úgy, hogy egy gyöngyszerű alakot tart fenn.

Mindenegyes folyadék saját felületi feszültséggel bír, és minél magasabb a feszültség, annál nehezebb a folyadék egy cseppjét feltörni. A természetes olaj (faggyú), amelyet a bőr előállít, és a legtöbb más típusú olaj is egy viszonylag magas felületi feszültséggel rendelkezik. Amikor a víz olajos felületre fut, az olaj felületi feszültsége megakadályozza, hogy az apró olajcseppeket a víz elmossa, ezért amikor például arcot mosol, zuhanyzol vagy fürdesz sima vízzel, az nem egy hatékony módja annak, hogy a bőröd és a hajad megtisztítsd, mert a víz önmagában nem képes ezt a felületi feszültséget feltörni.

A felületaktív anyagok, mint például a decyl glucoside, csökkentik a folyadékok, valamint az olajok felületi feszültségét. Amikor egy olyan anyagot használsz, amely tartalmazza a megfelelő felületaktív anyagot a fejbőr, haj, arc vagy a test tisztításához, akkor a felületaktív anyag, jelen esetben a decyl glucoside teszi lehetővé a víz számára, hogy eltávolítsa az olajat. A felületaktív hatás mellett a decyl glucoside vastag habot is képez. A hab mennyisége nem döntő fontosságú, annyi szükséges csupán, amennyi feltöri az olajos, zsíros lerakódások felületi feszültségét.

Sokféle felületaktív anyag áll rendelkezésre manapság a piacon, és ezek többsége kémiai eredetű, vagyis kezelt, finomított, vegyszertartalmú. Ilyen például a leggyakrabban használt SLS (Sodium Laureth Sulfate vagy Sodium Lauryl Sulfate) és rokonai. Ennek eredményeként ezek okozhatnak bőrirritációt, különösen azoknál, akiknek érzékeny bőre van, az esetleges komolyabb következményeket nem is említve.

Ellentétben a legtöbb felületaktív anyaggal, a decyl glucoside természetes forrásból származik. A decyl glucoside a kukoricakeményítőből származó glükóz cukor és a kókuszban megtalálható zsírsav egyesítésével állítják elő.
Néha bio-felületaktív anyagnak is hívják, mivel a decyl glucoside biológiailag teljesen lebontható. Gyakran megtalálható a természetes és organikus bőr- és a hajápoló termékekben annak előnyös és környezetbarát tulajdonságai miatt. Azokban a termékekben, amelyekben a decyl glucoside-ot, mint másodlagos felületaktív anyagot alkalmazzák, a koncentrációja nagyon kicsi, alig kb. 2 százalék. Azokban a termékekben, ahol a decyl glükozid az elsődleges felületaktív anyag, a koncentrációja elérheti a 40 százalékot is.

A decyl glucoside-ot alkalmazhatják olyan bőrápoló termékekben is, amelyek tartalmaznak olajos és vizes öszetevőket, hogy azokban stabilizáló szerként funkcionáljon. Ha a decyl glucoside-ot ilyen módon alkalmazzák, akkor az csökkenti az olajos összetevők felületi feszültségét annak érdekében, hogy a többi összetevővel történt elkeveredés fennmaradjon a keverékben. Így megakadályozza, hogy a termék összetevői szétváljanak, valamint a terméket a használat előtti kevésbé kell felrázni.

A decyl glucoside hatásainak kutatása megállapította, hogy ez az összetevő sokkal kevésbé valószínűleg okozhat bőrirritációt, mint a többi típusú, kémiai úton előállított felületaktív anyag.

Az összetevő használható a különböző haj- és a bőrtípusokra készült termékekben, beleértve a gyermekek számára és érzékeny bőrrel rendelkezőknek készült termékeket is. A decyl glucoside megfelel az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala és Európában az EU kozmetikai termékekről szóló irányelv előírásainak.

Az oldal sütiket használ

Kérjük hagyd jóvá, ha elfogadod a sütik alkalmazását, amelyek segítik a felhasználói élmény fokozását.