Almaecet a hajápolásban - Esszencia Natúr
  • almaecet hajápoláshoz

Almaecet a hajápolásban

Az almaecet az alma erjedése során keletkezik, de házilag is elkészíthetjük. Az almaecetnek a szervezetre nagyon sok jótékony hatása van. Erősíti az immunrendszert, anyagcsere szabályzó, zsírégető, enyhe méregtelenítő, enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, csökkenti a koleszterinszintet. A szépségápolásban is jó szolgálatot tesz az almaecet.

almaecet hajra

Az almaecetes öblítéstől a haj könnyen fésülhető, selymes és fényes lesz. A korpa eltüntetésére kifejezetten jó, ha almaecetes vízzel öblítjük le a hajat.

Száraz hajra bodzavirággal vagy kamillával készítsük el a hajöblítőnket.
Zsíros hajra csalán vagy diófalevél főzetével készítsünk hajöblítő főzetet.

Bodzavirág hajöblítő főzet

Hozzávalók:

  • 1-2 friss bodzavirág
  • 1 liter víz
  • almaecet
  • 5 csepp narancs illóolaj

A vizet forrald fel, majd öntsd le a forró vízzel egy edényben a bodzavirágot, fedd le az edényt. 30 perc után szűrd le a főzetet és hagyd kihűlni. Az almaecetben keverd el az illóolajat, majd ha már teljesen kihűlt a főzet, akkor keverd bele az illóolajokkal illatosított almaecetet. Az így elkészített hajöblítő főzetet utolsó öblítésként használd.

 

Csalános hajöblítő főzet

Hozzávalók:

  • 1-2 szál friss csalán
  • 1 liter víz
  • 4 ek. almaecet
  • 5 csepp levendula illóolaj

A vizet forrald fel, majd öntsd le vele egy edényben a csalánt, fedd le az edényt. 30 perc után szűrd le a főzetet és hagyd hűlni. Az almaecetben keverd el az illóolajat, majd ha már teljesen kihűlt a főzet, akkor keverd bele az illóolajokkal illatosított almaecetet. Az így elkészített hajöblítő főzetet utolsó öblítésként használd.

Az almaecetnek a háztatásban is nagy hasznát vesszük, főzéshez és tartósításhoz.

Nyáron a grillpartik elmaradhatatlan kelléke a chutney. A chutneyk elkészítéséhez is használj almaecetet.

Gyümölcsös-paradicsomos chutney

Hozzávalók: 5 db paradicsom, 2 db őszibarack, 5 szem szilva, 2-2ek almaecet és balzsamecet, 1ek olivaolaj, 1ek csili szósz, 1ek cukor, fél citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 2tk reszelt gyömbér, 1tk mustár, 1tk curry por, 1kk kömény, 1tk koriander

Az olívaolajon pirítsd meg a száraz fűszereket, majd a gyömbért és a fokhagymát. Add hozzá a feldarabolt gyümölcsöket, és a meghámozott, felkockázott paradicsomot.
Végül tedd bele az eceteket, a mustárt, a citromot és a cukrot, és lassú tűzön addig főzd, míg besűrűsödik.

Almaecet készítése otthon.

5 l-es üveget tölts meg almával kb. 1/3-ad részéig. Én az almát héjastul és magházzal együtt darabolom bele az üvegbe. Teszek bele kb. 20 dkg mézet és felöntöm az üveget tiszta vízzel, hogy tele legyen. Le kell takarni olyan anyaggal, ami átereszti a levegőt és kb. 3 napig 21C fokos helyre állítom a konyhában. Ha ecetesedni kezd beteszem a kamrába. Sötét helyre kell állítani, majd hagyni 8 hétig érni az ecetet. A nyolc hét elteltével leszedem a tetejéről az ecetágyat és kész is a finom, házi almaecet.

Hagyj üzenetet

Oldd meg : *
26 + 11 =


Az oldal sütiket használ

Kérjük hagyd jóvá, ha elfogadod a sütik alkalmazását, amelyek segítik a felhasználói élmény fokozását.