A vadrizs egy aktív kozmetikai hatóanyagot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy megvédi a hajrostokat a napsugárzás okozta oxidatív károsodástól.

Hajviseletünk tükrözi egyéniségünket, érzelmi állapotunkat, identitásunkat: megjelenésünk egyik alapvető meghatározója. Ebből kifolyólag fontos, hogy a hajunk tiszta, fényes és egészséges legyen. Azonban hajunk különböző mechanikai (fésülködés, dörzsölés), vegyi (festés, dauer) és környezeti (UV sugárzás) hatások következtében könnyen megsérülhet, mivel szerkezete sérülékeny, törékeny.

Az UV sugárzásnak már önmagában is számtalan nemkívánatos hatása lehet. Többek közt ilyen a – természetes vagy festéssel elért – hajszín kifakulása vagy a hajfelszín szerkezetének megváltozása, mely utóbbi kihat a haj megjelenésére és kezelhetőségére. Valójában az ultraibolya sugárzás az egyik legrombolóbb hatású környezeti tényező.

Elsősorban az UV-ártalom tehető felelőssé a hajszálban lévő aminosavak lebomlásáért. Ezek az aminosavak kulcsszerepet töltenek be a haj fehérje-állományának stabilizálásában. Ez a káros sugárzás a diszulfid kötések fotooxidációját okozza, amelyeknek a haj egységes keratinszerkezetének fenntartásában van szerepük. Az ultraibolya sugárzás:

 • degradálja a ciszteint ciszteinsavvá az S-S és C-S kötések kivágásával (Robbins és Bahl, 1984)
 • lebontja a kutikulában jelen lévő lipideket, különösen az epikutikulában, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a hajfelület tulajdonságaiban.

Nogueira és Joekes (2004-ben) az UV sugárzásnak és a látható fénynek a különböző színű (barna, szőke, vörös) hajakra gyakorolt hatását tanulmányozták. Kimutatták, hogy az UVA és az UVB sugárzás egyaránt fő felelősei a haj fehérje- és színvesztésének.

A vadrizsből készült hatóanyag gyártója teszteket végzett és tanulmányt készített a hajápolásban történő felhasználás tapasztalatairól.

ÖSSZETÉTEL: növénytan és kémia

A vadrizs hatóanyagot a rizsszemekből nyerik ki, és kémiai összetételében meghatározó szereppel bír a biológiailag aktív peptidek és aminosavak, poliszacharidok és fitinsavak jelenléte.

RIZS

A rizs a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó egyszikű növény. Gyökérzete vékony, szálas, fonalas szerkezetű.

vadrizs-kivonat esszencia natúrSzára szárcsomók és közbülső szárcsomók váltakozásából épül fel; hengeres, bütykös, csupasz, hossza pedig 60-120 cm. A levelei a száron két sorban állnak, egyenes vonalúak, hosszúkás és lapos szélekkel. Kétféle gyökere van: az elsődleges gyökérnek nincs szerepe a növény táplálásában, de lényegében ezzel kapaszkodik a földhöz; a másodlagos gyökér pedig a növény tápanyagfelvételét szolgálja.

Virágai zöldesfehérek, és kalászkákba rendeződnek, melyekkel együttesen nagy, keskeny, csúcsrügyes bugavirágzatot alkotnak. Ez utóbbi a virágzás után csüngő bugává alakul át, melyből aztán kialakul a szemtermés.

A rizs trópusi éghajlaton könnyebben megterem. Eredetileg a rizst szárazföldön termesztették, de a biológiai módosítások következtében félig vízi növénnyé vált. Bár más közegben is termeszthető, gyorsabban és erőteljesebben növekszik forró és párás környezeti viszonyok között. 

Tulajdonságok: ex vivo (élő szervezeten kívüli) hatékonyság

FELHASZNÁLT ALAPANYAGOK

A kutatáshoz természetes, sötétbarna színű hajat használtak fel. Az egyes hajkötegeket semleges samponnal és vadrizs hatóanyagot 5 %-ban tartalmazó szérummal kezelték.

Alkalmazott eljárások a kutatás során

Hajroncsoló hatású kezelés

A kezeletlen haj színének elvonását úgy valósították meg, hogy azt 30 percen keresztül – folytonos kevergetés mellett – áztatták 30ºC -os, 9 %-os hidrogén-peroxid oldatban, amelynek a pH szintjét 9-esre állították be ammónium-ionos oldat segítségével. Ezt követően a hajat megmosták, és szobahőmérsékleten hagyták megszáradni. Az imént leírt eljárást 10-szer ismételték meg. 

Hajfestés

A festett hajat 50 ml festék és 20 ml hidrogén-peroxid oldat (20%-os mennyiségben) krém állagú keverékének alkalmazásával érték el. Ezután a hajat betekerték alufóliával, és 30 percen át állni hagyták 25-29ºC-os hőmérsékleten. Majd vízzel leöblítették, és semleges samponnal megmosták. Végezetül 30-40ºC-os sütőben megszárították.

A haj UV sugárzásnak való alávetése

A fényártalom illusztrálását célzó eljárást napfény szimulátorral vitték véghez. A mintákat 36 órán keresztül 500W/m2-es fényhatásnak tették ki. A triptofán-analízisre vizsgált minták besugárzása 48 órán át tartott.

A készítmény hajon való alkalmazása

A készítményt az alábbi kísérleti módszerek alkalmazásával vetették be a hajon. Naponta 1-szer mindegyik hajmintát 2 percen át mosták semleges samponnal, majd leöblítették vízzel, kb. 1 percen keresztül. Ezután vitték fel a hajra a készítményt. 24 óráig rajta hagyták. Ezt követően a hajat tetemes mennyiségű vízzel átöblítették, és ismételten felvitték rá a készítményt. Ezt a műveletet 10-szer ismételték.

Az 1-es, 2-es és 3-as pontokban az ex vivo hatékonyság tesztelésére felhasznált, fent leírt módszerekkel nyert hajmintákat mutatja be:

 1. kezeletlen haj

UT = Eljárásnak alá nem vetett kezeletlen haj

UT-UV = UV sugárzásnak kitett kezeletlen haj

UTP-UV = UV sugárzásnak kitett, kezeletlen haj + placebó

UTKR-UV = UV sugárzásnak kitett kezeletlen haj + vadrizs hatóanyag

 1. festett haj

D = Eljárásnak alá nem vetett festett haj

D-UV = UV sugárzásnak kitett festett haj

DP-UV = UV sugárzásnak kitett festett haj + placebó

DKR-UV = UV sugárzásnak kitett festett haj + vadrizs hatóanyag

 1. színleszívott és festett haj

BD = Eljárásnak alá nem vetett színleszívott és festett haj

BD-UV = UV sugárzásnak kitett, színleszívott és festett haj

BDP-UV = UV sugárzásnak kitett, színleszívott és festett haj + placebo

BDKR-UV = UV sugárzásnak kitett, színleszívott és festett haj + vadrizs hatóanyag

Az 1. pontban a felhasznált hajminták a mechanikai tulajdonságok, illetőleg a haj fehérje- és lipidvesztésének a kiértékelését szolgálják. A minták összességükben (1., 2. és 3. pont) a csillogás, a hajszín és az optikai megjelenés meghatározására szolgáltak.

Tesztek

 1. A haj mechanikai tulajdonságai

A haj mechanikai tulajdonságai a hajszálak állapotától, elsősorban a keratintól és annak háromdimenziós elrendeződésétől függenek. Ez a tanulmány a hajkéregben található keratin elhelyezkedéséről (Robbins és társai, 1991) és javulási szintjéről ad tájékoztatást. A vegyi kezelések (dauer, színleszívás) és az UV sugárzás drasztikusan csökkentik a szakítószilárdságot, ami főként a hajszál szerkezetében végbemenő változásoknak köszönhető (Yuen és társai, 2007).

Minden egyes hajmintából véletlenszerűen kiválasztottak 15-15 szálat. A tesztet erőmérő készülékkel (dinamométer) végezték, 30 mm/min. feszítősebességgel.

A feszítési vizsgálat egy fontos paraméter meghatározására szolgál: megmutatja azt az energiát, amely ahhoz szükséges, hogy elszakítsuk a hajszálat, azaz a haj szakítószilárdságát (Mpa).

Eredmény

A szakítószilárdsági méréseket először a kezeletlen hajon (UT) végezték el, majd megismételték 36 órás fénybesugárzást követően is, annak érdekében, hogy kiértékelhessék a vadrizs-kivonatnak a hajszálak mechanikai tulajdonságaira gyakorolt hatását.

Az 5. ábra az egyes, vizsgálatnak alávetett hajminták szakítószilárdságát mutatja meg. Láthatjuk, hogy a többi vizsgált mintához képest a vadrizs hatóanyaggal történő kezelés szembetűnően és jelentősen növeli a szakítószilárdsági értékeket az UV besugárzást követően. 

Szakítószilárdság (Mpa)

A vadrizs hatóanyaggal történő kezelés (UTKR-UV) így növeli a szakítószilárdságot:

szakítószilárdság

5. ábra: a vizsgált hajszálak átlagos szakítószilárdsága (Mpa)

– a placebóval kezelt hajhoz képest 29 %-kal (UTP-UV)
– az UV sugárzásnak kitett hajhoz képest (UT-UV) 32 %-kal

a vadrizs hatóanyag javítja a haj mechanikai tulajdonságait, ami azt jelenti, hogy a hajszálat megvédi és/vagy annak szerkezetét helyreállítja, az UV sugárzás ellenére is. Tehát alkalmazható hajvédő kezelésként és különösen, a roncsoló napsugárzás elleni keratinos védelemként.

 1. A haj fehérjevesztése

A napfény hatására jelentősebb változás megy végbe a kutikula aminosav-állományában, mint a kortexében (hajkéreg), mivel a hajszálak külső felületét éri a legerősebb sugárzás. A végbemenő változás következtében a felszíni hajrétegek elszakadnak és szétválnak. Egyes tanulmányok levezetik a ciszteinre, a metioninra, a triptofánra és a tirozinra gyakorolt káros hatásmechanizmust (Santana és munkatársai, 2011).

Bradford módszere lehetővé teszi a számunkra, hogy bármely típusú káros behatás esetén megállapítsuk a haj keratinszerkezetében végbemenő fehérjeveszteség mértékét.

Eredmények

A sugárzás hatását 100 %-os károsodásnak tekintették a teszt során.

A vadrizs hatóanyag egyértelmű fehérjevédő hatást fejt ki:

26%-kal hatékonyabb, mint a placebo (UTP-UV)

66%-kal kevesebb fehérjeveszteséget ért el, mint a kontroll mintában végbement veszteség (UT-UV)

Oldható proteinek (µg/mg haj)

fehérjeveszteség
 1. ábra: UV sugárzás okozta fehérjeveszteség a vizsgált hajszálakban

A vadrizs hatóanyaga megvédi a haj keratinszerkezetét, egyúttal jelentősen csökkenti a hajban az UV sugárzás következtében végbemenő fehérjeveszteséget.

 1. Triptofán veszteség

Eredmények

Amint az a 7. ábrán látható, az UV sugárzás csökkenti a triptofán szintjét a hajszálban. A vadrizs hatóanyag megvédi az UV sugárzás okozta károsodástól a hajszál esszenciális aminosavait, mint amilyen a triptofán is. A placebóhoz viszonyítva 48.1%-kal nagyobb hatékonysággal akadályozza meg a triptofán-veszteséget.

triptofán veszteség
 1. ábra: a megmaradt triptofán %-os aránya a vizsgált hajszálakban.

A vadrizs hatóanyag alkalmazása azáltal védi a haj keratinszerkezetét, hogy jelentősen növeli a triptofán arányát a hajszálakban.

 1. A haj lipidvesztesége

A hajszálat alkotó lipidek felelnek a csillogásért és a fésülködés közbeni surlódás csökkentéséért. Az UV sugárzás károsítja ezeket a lipideket, és ez a hajszálak kiszáradásához, kondíciójának romlásához vezet. Ezáltal a hajszál érzékenyebbé válik a statikus elektromosságra, a haj könnyebben összegubancolódik, és töredezik. (Hoting and Zimmermann, 1996; Horev 2007).

A hajlipid-peroxidáció vizsgálatát a festés vagy fehérítés nélküli hajmintákkal végezték.

Eredmények

 A peroxidszint %-os emelkedése

peroxid szint

A 8. ábra értelmében az UV sugárzás emeli a peroxidszintet a hajszálakban. A vadrizs hatóanyagával történő kezelés megvédi a hajszálakat az UV sugárzás okozta károsodástól, csökkentve a peroxiddá alakított lipidek szintjét:

 • 50%-kal alacsonyabb peroxidszint a placebóval kezelt, UV sugárzásnak kitett mintához képest (UTP-UV)
 • 42.9%-kal alacsonyabb peroxidszint, mint a kontroll mintában (UT-UV)

A vadrizs hatóanyaga jelentős védelmet nyújt a hajszálaknak az UV sugárzás okozta lipid-peroxidáció folyamata ellen.

 1. A haj csillogásának kiértékelése

A csillogás a haj egyik leginkább nagyrabecsült tulajdonsága, mert annak egészségét, egyszersmind szépségét is megtestesíti. A hajfelszín azon képességét lehet lemérni vele, amellyel úgy tudja visszaverni a fényt, hogy közben nem töri meg. Ez a tulajdonság szoros kapcsolatban áll a hajszál szerkezetével, azon belül pedig főként a kutikula állapota befolyásolja. Az idők során hajunkat számtalan környezeti és vegyi hatásnak tesszük ki, melyek megfosztják eme védőrétegétől, és ezáltal fénye – az egészséges haj legfőbb jellegzetessége – fokozatosan elveszik. (Schueller és társai, 2001).

Objektív értékelésnél figyelembe kell venni a hajszálak görbülését, a fény eloszlását, a hajszálak állásának mértékét és magát a hajszínt. A fényesség objektív felmérése a fénymérővel végezhető el.

A hajminták fényességének értékeléséhez egy 85°-os standard geometriájú fényességmérőt alkalmaztak. Ebből a célból a hajszálakat fésűvel párhuzamosan elrendezték, és a méréseket a hajra helyezett mikroszkópos csúszka segítségével végezték.

Eredmények

A 9. ábrán láthatók a haj fényének kiértékelésére szolgáló mérések eredményei kezeletlen (UT), festett (D), továbbá színleszívott, majd befestett (BD) hajmintákon.

Az UV sugárzás csökkenti a haj fényének intenzitását mindhárom hajminta esetében, amennyiben azokat összevetjük a sugárzásnak alá nem vetett mintákkal. A 9. ábrából kitűnik, hogy a vadrizs hatóanyag a placebóhoz viszonyítva jelentősen (P-UV) helyreállítja a haj fényét, mindhárom minta esetében.

 • 47.8% a kezeletlen hajon (UT)
 • 102.9% festett hajon(D)
 • 18.3% színleszívott, majd befestett hajon (BD)
fényesség
 1. ábra: a haj fényének kiértékelése kezeletlen, festett, illetve színleszívott, majd befestett, UV sugárzásnak kitett hajmintákon.

A vadrizs hatóanyagának használatával visszatér a hajszálak ragyogása, mert a hatóanyag védi a kémiai vagy fizikai (pl. UV sugárzás) hatások által igénybe vett hajszálakat.

 1. Hajszín változás

festett hajA napsugárzásnak kitett hajszálak veszítenek eredeti tulajdonságaikból. Ilyen változást jelent a részleges színvesztés és a fokozott töredezés.

Ezek a változások részben elszíneződést és megnövekedett törékenységet okoznak. Yuen és munkatársai (2007) a hajszálakat három különböző kezelési eljárásnak vetették alá: permeálás, fehérítés és napszimulátorral való érintkezés 96 órán át. Mindegyik az esetekben fokozódik a színváltozás (ΔE) és egyéb tulajdonságok, amelyek hátrányosan befolyásolják a hajminőséget.

A különböző hajminták színváltozásának értékelését spektrofotométerrel végezték. Ebből a célból a különböző hajmintákat kifésülték, azokat a berendezésre helyezték, és az L, a és b CIELAB színértékeket kapták. A három paraméter közötti különbséget kiszámítottá, a 36 órás UV sugárzás és az egyes termékek kezdeti értékei (0h UV) alapján.

A három CIELAB szín paraméter:

L: a minta fénysűrűségének felel meg, amely fekete (L = 0) és fehér (L = 100) között változik,

a: megfelel (piros) bíbornak, ha pozitív értékek, és zöld, ha negatív értékek.

b: sárga, ha pozitív és kék, ha negatív.

Ezen értékek használatával kiszámítjuk a hajszín teljes változását jelző ΔE paramétert. Ezt a következő képlet segítségével számították ki: ΔE = [(ΔL)2 + (Δa)2 + (Δb)2]1/2

Eredmények

A 10. ábráról leolvashatjuk, hogy a vadrizs hatóanyag csökkenti az UV sugárzás következtében létrejövő hajszín változást, a placebóval összehasonlítva is (P-UV):

 • 13.8%-kal a kezeletlen hajon
 • 14.2%-kal a festett hajon
 • 5.8% -kal a színleszívott, majd befestett hajon
színelváltozás
 1. ábra: az UV sugárzás hatására bekövetkező hajszín változás a tanulmányozott mintákon

Az eredmények tükrében megerősíthetjük, hogy a vadrizs tartalmaz egy olyan aktív hatóanyagot, amely mind a természetes színű, mind a festett hajat képes megvédeni az UV sugárzás káros hatásaitól.

 1. A hajszálak optikai megjelenése

Eredmények

A 11. ábrán a színleszívásnak kitett hajminta (BD control) látható 36 órás UV besugárzást megelőzően, illetve azt követően (BD UV). Amint ez a szemléltető képen látható, a a vadrizs hatóanyaggal (BD UVKR) kezelt szálak megőrzik színüket a placebóval kezelt mintához képest (BD UVP). Jobb megjelenésük is van. 

hajszálak megjelenése

KÖVETKEZTETÉSEK

A napsugárzás kihatással van a haj megjelenésére: roncsolja a hajszálakat azok teljes mélységében. A haj elveszíti egészséges megjelenését, fényét és színét. Száraz és durva kinézete lesz, és törékenyebbé válik.

A vadrizs hatóanyaga átfogó védelmet nyújt a hajnak, amellyel elkerülhetők az említett károsodások. Javítja a haj mechanikai tulajdonságait, ami azt jelenti, hogy magát a hajszálat védi meg és/vagy regenerálja, az UV sugárzás ellenére is.

Védi a keratinszerkezetet: megőrzi a hajszál jellegzetes szerkezetét, ezáltal pedig egészséges megjelenést kölcsönöz a hajnak, az UV hatástól függetlenül. Védi a haj lipidszerkezetét: megelőzi az UV sugárzás által okozott lipid-peroxidációs folyamatot. Ez azt jelenti, hogy a haj kevésbé töltődik fel statikus elektromossággal, könnyebben kifésülhető és fényesebb lesz.

Segít megőrizni és/vagy helyreállítani a haj fényét: a vadrizs hatóanyaga ideális a festett, illetve a színleszívott és egyidejűleg befestett haj ápolására, mivel megőrzi és/vagy helyreállítja a haj csillogásának eredeti mértékét.

Színvédelmet biztosít. A napfénynek kitett haj színe kifakul, és a haj minősége is romlik. A vadrizs hatóanyaga a természetes és a festett hajat is megvédi ettől az ártalomtól.

Mire van hatással:

 • napfénynek kitett hajra
 • festett hajra
 • intenzív regenerálásra
 • a haj csillogásának elérésében

Vadrizs hatóanyagot tartalmazó termékeink:

Száraz, igénybe vett haj ápolására, töredezett hajvégekre,
színvédelem, fényvédelem, UV sugárzás elleni védelem:
Natúr sampon száraz