Sokan szenvednek a fejbőr korpásodásától. A korpásodás a fejbőr hámlása. Általában több kiváltó oka is lehet, a fejbőr korpásodásának. A korpásodás lehet mérsékelt és túlzott. Bárki szenvedhet a korától, bármely korban, de a megfelelően kiválasztott hajápolási termékek segíthetnek a korpa eltüntetésében. Akinél jelentkeznek a korpásodás súlyosabb  tünetei, az mindenképpen forduljon orvoshoz!

Mérsékelt korpásodás

A mérsékelt típusú korpásodásnál már a kereskedelmi forgalomban kapható termékek is segítenek csökkenteni a pelyheket és a viszketést.  A korpás hajra való sampont legalább hetente kétszer kell használni, és rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a használattól csökken- e a korpa mennyisége. A mérsékelt korpásodás jelei a viszkető fejbőr és ha kisebb mennyiségben hullik a korpa a vállra.

Túlzott korpásodás

Túlzott korpásodás esetén a meg kell vizsgálni, hogy milyen a korpa. Ha különböző méretűek a korpa pelyhek, a fejbőr ég és bizsereg, ha a korpa rátapad a hajra vagy felhalmozódik a fejbőrön ezek a súlyosabb tünetei a túlzott korpásodásnak.  A túlzott korpásodás súlyosabb esetei már olyanok, mint a seborrhoeás dermatitis.

korpásodás ellen - esszencia natúr

Seborrhoeás dermatitis

Seborrhoeás dermatitisnél zsíros a bőr, és a korpa pehely sárga színű. A fejbőr piros színű, és feszes érzetet kelt. A fejbőr viszket és a megvakarása fájdalmas. A leggyakoribb érintett területek a haj és a homlok. A Seborrhoeás dermatitis nem korlátozódik ezekre a területekre, megtalálható bárhol a fejbőrön, valamint a nyakon, a háton, a mellkason, az arcon, a fülön és bárhol máshol jelentkezhet a szervezetben.

A genetika és a hormonális egyensúly is szerepet játszhat a seborrhoeás dermatitis betegség kialakulásában. A szalicilsav tartalmú samponok segíthetnek a viszketés mérséklésében.

Pityriasis amiantacea

A pikkelysömörben szenvedő embereknél jelentkezhet a Pityriasis amiantacea. A fejbőr korpásodása során a pelyhek rátapadnak a hajra és a fejbőrre. A Pityriasis amiantacea jelei közés sorolható az is ha a fejbőr duzzadt és vöröses vagy sárgás színű a korpa pedig fehér. Ebben az esetben hajhullás is kísérheti a tüneteket ha a fejbőr folyamatosan viszket és errősen kell vakarni, így károsodhat a tüsző.

Pikkelysömör

A pikkelysömör a bőrnek egy autoimmun betegsége. Akkor fordul elő, amikor a fehérvérsejtek megtámadják az egészséges sejteket a bőrben. A rendellenes sejtosztódás következtében a bőrsejtek idő előtt leválnak. A normál bőr sejtek élettartama 28 nap, pikkelysömör esetén ez az arány 10-szer gyorsabb, amit a vörös, hámló foltok jeleznek a bőrön.

Kiváltó okai lehetnek egy új anyag, ami érintkezik a bőrrel, a stressz, sérülések a bőrön és a vírusos és bakteriális fertőzések.  A szervezet genetikailag is hajlamos lehet rá.

Lichen simplex

Vöröses, hámló foltok fordulnak elő a tarkó területén vagy a nyak mentén. Erős viszketéssel jár ez a betegség. A fő cél, hogy a kérdéses területen megpróbálja a vakarást abbahagyni a beteg. Ennek a betegségnek a következménye lehet a hajhullás és a haj töredezettsége is. A lichen simplex kialakulásának az oka nem ismert, de az érzelmi stressz, és az allergiás reakciók, a kozmetikumok vagy a genetikai hajlam válthatja ki.  A kozmetikumokban lévő mentol vagy kámfor segíthet csökkenteni a viszketést és a szalicilsavat tartalmazó készítmények használatával csökkenthető a korpásodás.

Folliculitis

Folliculitisról beszélünk, amikor begyulladnak a tüszők. Jelei a szőrtüszőgyulladás, kis gennyes pattanások megjelenése a tüsző nyílásokban, ahol gyulladás lép fel. Súlyos viszketéssel is járhat. Gyógyszeres helyi kezelések, antibiotikumok, vagy fertőtlenítő szerek csökkenthetik a problémát.

Ótvar

Az ótvar egy gombás fertőzés, amely a hajas fejbőrön egy pikkelyes körkörös kopasz foltot hoz létre. Ha azt gyanítjuk, vagy egy gyermeknek ótvarja van, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert az ótvar ragályos. Az orvos antibiotikumot fog felírni, hogy elmúljon a betegség.

A korpásodás kezelésére ajánlott termékeink a Teafa-Citromfű sampon, az Eukaliptusz hajolaj, a Rozmaring-levendula sampon és balzsam.