A haj vagy a szőrszál, amelyet a bőr felületén látunk, keratinnal van bevonva, így a bőr alatt növő lágy, zselatinszerű fehérje megkeményedik, ahogy kinő a bőrből. Ettől kezdve a hajszál élettanilag már nem él, nem kering benne vér, nincsenek benne idegek, izmok.

A hajszál három részre oszlik. Az egyik a felhám, ami egymást fedő sejtekből áll. A kéregben található a hajhagyma (a haj molekulasúlyának 90%-a), amely a haj erősségéért, rugalmasságáért és színéért felelős. A velő átlátszó sejtekből álló mag. A hajszál belsejében gyakran találhatók levegővel kitöltött részek. A velő nem mindenkinél található meg, főleg a vékonyabb hajúaknál nem.

A felhám

A felhámot olyan pajzsnak képzelje el, amely körülölel és védelmez minden egyes hajszálat.
A felhám egymást fedő rétegei, amikor szorosan simulnak egymáshoz, erős falat alkotnak a környezet ismételt támadásai és a mechanikai roncsolások ellen, amelyeket rákényszerítünk a hajunkra.
Ilyenek a mosás, a fésülködés, a hajszárítás, a kémiai beavatkozások stb.
Az egészséges tömör felhám szabályozza a haj porozitását is azáltal, hogy védőgátat alkot a túlzott nedvesség felszívása ellen.

A felhám egészséges állapotában áttetsző és megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz.
Visszaveri a fényt, ezáltal sugárzó csillogást és fényességet ad a hajnak. Ha a felhám akár mechanikus, akár kémiai úton, vagy a környezet hatására megsérül, a rétegek végei elválnak a hajszáltól.
A sérült haj nem veri vissza, hanem inkább elnyeli a fényt, és fénytelenné, és fakóvá válik.

A hidratáló, fehérjét erősítő, vitamint tartalmazó megfelelő hajápolási termékek orvosolhatják a felhám sérüléseit, kidúcolván a gyenge pontokat, amelyek addig lehetővé tették a hajszál belsejének sérülését. Mindazonáltal a haj kémiai anyagokkal való túlzott kezelése, vagy a hajjal való durva bánásmód –mint törölközővel történő dörzsölés, a vizes haj fésülése, húzása – visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.
A haj rendszeres rongálásával felhámdarabkák válhatnak le a hajszálról olyan mértékben, hogy a végén, a kérgen és a velőn kívül semmi sem marad. Ne hagyja, hogy haja valaha is ebbe az állapotba jusson.

A kéreg

A felhám által védett kéregben találhatók a haj élethez szükséges elemei.
Ez a hajszál energiaforrása, ahol a fehérje-és a nedvességtartalom nagyon fontos. A kéreg határozza meg a haj szerkezetét. Tárolja a melaninnak nevezett pigmentet, amelytől a haj színe függ (vagy a hajfestés eredménye).
A kéregréteget kemény fehérjékből álló milliónyi párhuzamos rost alkotja, amelyet különböző szálak tartanak össze. Amikor ezek a szálak tömegesen elszakadnak, és nem képződnek újra, a haj szerkezetileg legyengül. Ezeknek a szálaknak kb. 80%-a hidrogénszál, amelyek a hajat ért mechanikai behatásoktól elszakadhatnak. Kb. 8%-a diszulfidszál, ezek a legerősebbek, amiket csak kémiai úton lehet elszakítani.
A maradék szálak együttes mechanikai és kémiai behatás útján szakadhatnak el. Itt megint hangsúlyozni kell a hajápolás fontosságát, ami nem veszélyezteti a hajat.

A velő

A legbelső réteget, a velőt, fehérje alkotja. A velő némely esetben megtalálható a kéregréteg belsejében is, a vékony szálú hajakból akár hiányozhat is. A velőnek a haj ápolásában nincs különösebb funkciója.

haj növekedése 2A haj növekedése

A haj növekedése elképesztő gyorsasággal történik. Csak a csontvelő sejttermelődése gyorsabb a hajénál. A haj növekedése havonta kb.13 mm, az aktívabb nyári hónapokban pedig még ennél is több lehet.
A kor előrehaladtával a haj növekedése lelassul, sőt hajunk elkezdhet akár hullani is.

A haj növekedése különböző növekedési ciklusokon megy át.
A hajszál aktív növekedési fázisát anagén fázisnak nevezzük, ami átlagosan 3-5 évig tart.
Ha a hajat ez alatt a fázis alatt nem vágjuk, akkor akár 45-75 cm-t is nőhet.

A haj növekedése ezután az átmeneti, a katagén majd a telogén fázisba kerül.
Ezek a fázisok kb. száz napig tartanak, ezután a haj kihullik.
Hajunk 85-90%-a aktív növő fázisban van, míg a többi 10-15% az átmeneti fázisban.

Minden hajszál a saját növekedési, átmeneti és kihullási ciklusát követi, tehát a hajszálak különböző mértékben növekednek.
Egészséges körülmények között nem kell attól tartanunk, hogy az összes hajszálunk egyszerre éri el a kihullási fázist.

forrás: https://hu.wikipedia.org/