A haj fénye

A kutikula a hajszál külső rétegét alkotja, védő szerepe van. 4-6 sejtrétegből áll, amelyek félig egymáson fekszenek. Színtelen és átlátszó réteg. Természetes fényességét az adja, hogy ez a réteg a ráeső fényt tökéletesen visszaveri. A sérült hajszálak elveszítik fényességüket, mert szórtan verik vissza a fényt.

A lúgos pH-jú készítmények fellazítják a kutikulát. A savas pH-jú készítmények zárják a kutikula pikkelyeit. Ezért fontos az enyhén savas kémhatású hajápoló termékek használata. Aki a haj mosását szappannal végzi, annak szappan lúgos kémhatása miatt mindenképpen a citromleves vagy almaecetes öblítés ajánlott, ami a kutikula pikkelyeit bezárja.
Tupírozásnál a pikkelyek egymásba kapaszkodnak.haj 3

A hajszál jellemzői:

  • Nyújthatóság és rugalmasság: A hajszál hosszának 40-45 %-ával megnyújtható, ezután elszakad. Nedves állapotban a haj még inkább nyúlik. Oka a szerkezetben (α-hélix) rejlik. A nyúlás mértéke műszerrel megállapítható. A vegyszerek hatására a haj gumiszerűen nyúlékony lehet, ez azonban káros, mert ilyen a haj a formát nem tartja. Az egészséges haj viszont kellően rugalmas, jól fésülhető.
  • Terhelhetőség: Ezt is tudjuk műszerrel mérni. 50-100 g között mozog, 80 g a közepes, optimális érték. 50 g alatt már törés, szakadás következhet be.
  • A hajszálak duzzadása: Nedvesség, gőz hatására a hajszálak megduzzad, a hidrogén hidak felnyílnak, a haj jobban alakíthatóvá válik. A haj a víztől 15-20 % -al duzzad, de ez elsősorban vastagságbeli növekedés. Ha vizes a haj, a párolgás gyors és a hajszál kutikulája megsérül.
  • Kapillaritás: A hajszál belsejében nincsenek kapilláris (hajszálcsöves) jelenségek. A szálak külsején a kapilláris jelenségek kimutathatók. A kapilláris segítségével nedvesedik a becsavart haj. A hullámosító és a fixálószer így jut el a hajszál csúcsáig.
  • Elektrosztatikus feltöltődés: Elektromos feltöltődés fésülés, illetve kefélés hatására alakul ki. A + töltés a fésű és a kefe, – a haj. Ez a jelenség a hajmosás után erőteljes, mert a szálakban lévő faggyú elősegíti a súrlódást. A samponok anionosak, és ez elősegíti az elektrosztatikus feltöltődést. A hajmosószerek adalékanyagai gátolhatják a feltöltődést. A hajápoló, zsírosító anyagok és más kationos anyagok a haj feltöltődését meg tudják akadályozni.
  • A hajszál vastagsága és keresztmetszete: Rendszerint öröklődő tulajdonság.

– 0,03 mm: nagyon vékony hajszál – a formát rövid ideig tartja

– 0,05 mm: középvastag – jól alakítható, a formát tartja

– 0,08 mm: vastag hajszál – rugalmas, a formát tartja, nehezen formálható.

Hengeres hajszál: a formát tartja, nehezen alakítható.

Kerek hajszál: nagy a stabilitása.

Lapos szalag hajszál: elveszti a formát.

A hajvastagság műszer segítségével mérhető.

  • Természetes színe: A kéregállományban található a pigment formájú melanin. Kétféle színű: barnásfekete az eumelanin, sárgásvörös a feomelanin.
    A hajszál természetes festékanyaga mindkét pigmentfajtát tartalmazza, ezek arányától függ a haj természetes színe.