A faggyúmirigy a test beépített, automatikus olajozó rendszere. Minden négyzetcentiméterre kb. száz faggyúmirigy jut.
A legtöbb faggyúmirigy a fejbőrön, az arcon és a felsőtesten helyezkedik el. Elsősorban az agyalapi, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek hormonjai szabályozzák.A termelődött faggyú a hajat csillogóvá teszi, és biztosítja a megfelelő víztartalmát. Pubertás korban a faggyúmirigy hajlamos a túlműködésre, ezzel a haj-és bőrproblémákat okozhat.
A kiegyensúlyozott faggyúkiválasztást felboríthatják és megakadályozhatják bizonyos hormonális változások, a kor, a helytelen táplálkozás és a stressz.
Túlzott vagy éppen kevés faggyúkiválasztás esetén nem árt az addigi életmód megváltoztatása, beleértve a táplálkozást, a testmozgást és a stresszt is.

A haj és a bőr számára nagyon fontos a természetes termékek használata. A zsírosság vagy a szárazság túlzott korrigálása súlyosbíthatja is a problémát. Sok kereskedelmi forgalomban kapható termék nem más, mint durva tisztítószer, pórus és hajhagyma eltömítő kondicionáló. Ha a vegyszermentes termékek (sampon, balzsam stb.) nem segítenek a problémán, akkor keressen fel egy megfelelő szakorvost.

A hajöblítő vízhez adagolt illóolajok is kedvezően hatnak a faggyúmirigy működésére.

1 liter vízhez adjunk 4 evőkanál almaecetben elkevert illóolajat a hajtípusunknak megfelelően.

Száraz hajra: levendula, narancsvirág, geránium, rózsafa
Zsíros hajra: rozmaring, teafa, levendula, kubebabors,
Korpás hajra: teafa, levendula, citrom, eukaliptusz, kakukkfű